Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Κούβα: Εθνικό Συνέδριο FEEM

Πηγή: Juventud Rebelde

Το Συνέδριο της Ομοσπονδίας Μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης (FEEM) που πραγματοποιήθηκε στην Αβάνα, συζήτησε μεταξύ άλλων ζητήματα εσωτερικής λειτουργίας της οργάνωσης, τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις και την ιδεολογική παρέμβαση.

Παρεμβαίνοντας στο διάλογο, ο  Ραούλ Καπότε Φερνάντες,  καθηγητής ιστορίας σε ανώτερες σχολές, που διετέλεσε πράκτορας της Κουβανικής Ασφάλειας στις ΗΠΑ, έθεσε το ερώτημα: Τι κάνουν τα μέλη της Ομοσπονδίας όταν ο καθηγητής της ιστορίας δεν παραδίδει το μάθημα με την απαιτούμενη ποιότητα;


Στα πλαίσια του διαλόγου στην επιτροπή  ιδεολογικής παρέμβασης, συζητήθηκε η αναγκαιότητα να  τελειώσουμε με τον απαρχαιωμένο τρόπο που διδάσκεται η ιστορία και να περάσουμε σε έναν τρόπο ελκυστικό που δεν θα αφήνει χώρο σε εκείνους που θέλουν να την ξαναγράψουν ή ποντάρουν στη λήθη.

Ο μαθητόκοσμος εκτιμά ότι είναι η στιγμή, τα συμβούλια διεύθυνσης να ανησυχήσουν και να ασχοληθούν  με την ποιότητα των μαθημάτων. Τα μαθητικά στελέχη είναι επιφορτισμένα να πρωταγωνιστήσουν, να ενεργοποιήσουν τα μέλη της οργάνωσής τους, και να ανταποκριθούν. 

Η υπουργός παιδείας Ένα Έλσα Βελάσκες, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι αυτά τα προβλήματα σχετίζονται άμεσα με την έλλειψη ακαδημαϊκής βιβλιογραφίας, την αναγκαιότητα μέσων διδασκαλίας και εξειδικευμένων εργαστηρίων και γενικότερα υποδομών. Σημείωσε επίσης, ότι το Υπουργείο Παιδείας τα τελευταία πέντε χρόνια έχει επενδύσει πάνω από 25 εκατομμύρια δολάρια για να αναβαθμίσει τα εργαστήρια των σχολών.

Ο Χόρχε Αλεχάνδρο Γκονζάλες, πρόεδρος της FEEM στην επαρχία Πινάρ ντελ Ρίο,  επεσήμανε ότι το ουσιαστικό είναι ότι οι σύνεδροι συζήτησαν για τις τροποποιήσεις στη Μέση Εκπαίδευση και ότι η  εξειδίκευση φαίνεται να είναι  το βασικό καθήκον όλου του συστήματος, καθώς οι σπουδαστές είναι το μελλοντικό εργατικό δυναμικό.

Στις 6 Δεκέμβρη η οργάνωση, η οποία συγκεντρώνει πάνω από 300.000 μέλη σε όλη τη χώρα, γιόρτασε τα 45 χρόνια της. Μιλώντας στη εφημερίδα Juventud Rebelde η πρόεδρος της  FEEM, Σουζάνα Σαντιστέμπαν Πουέρα, επεσήμανε ότι:

Suzanne Santisteban Puerta
“Πράγματι, ένας μεγάλος αριθμός μαθητών εμφανίζονται απαθείς και δεν συμμετέχουν στις διαδικασίες και στις δράσεις της οργάνωσης. Γι αυτό η FEEM πρέπει να σχεδιάσει με δημιουργικό τρόπο την παρέμβασή της, αξιοποιώντας περισσότερο τα ψηφιακά μέσα, τις σελίδες στο ινερνετ και γενικότερα τα οπτικοακουστικά μέσα. Σε αυτή την κατεύθυνση, η ομοσπονδία προγραμματίζει το δικό της Φεστιβάλ Τεχνολογίας, αναζητώντας μια καλύτερη προσέγγιση στον ψηφιακό κόσμο”.