Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Το κουβανικό εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα θα μπορούσε να βοηθήσει βορειοαμερικανούς ασθενείς

Chicago Tribune, Άρθρο της Σύνταξης, 15/5/2015
Πηγή: cubadebate.cu

H  Kούβα έχει πολύ tabacco, έχει όμως και καρκίνο.  Όμως η χώρα που φημίζεται για τα πούρα της, έχει επίσης και κάποια ελπιδοφόρα φάρμακα γι’αυτή την αρρώστια, και οι Ηνωμένες Πολιτείες στρέφουν την προσοχή τους προς  αυτά. 

Σύμφωνα με την Πνευμονολογική Αμερικανική  Ένωση, ο καρκίνος του πνεύμονα σκοτώνει στις ΗΠΑ περισσότερους από ότι ο καρκίνος του προστάτη, του μαστού και του παχέος εντέρου, μαζί.  Το ποσοστό επιβίωσης από την ασθένεια είναι αποκαρδιωτικό. Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι δύσκολο να εντοπιστεί στα αρχικά του στάδια και πάνω από τους μισούς ασθενείς πεθαίνουν μέσα σε ένα χρόνο από τη διάγνωση.


Τον περασμένο μήνα, η ερευνητική ομάδα του Roswell Park Cancer Institute, που εδρεύει στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, κατέληξε σε συμφωνία με το Κουβανικό Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας για την εισαγωγή και τη διενέργεια κλινικών δοκιμών του εμβολίου κατά του καρκίνου του πνεύμονα.

Το εμβόλιο Cimavax δεν είναι μια θεραπεία. Βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να δημιουργήσει αντισώματα εναντίον μιας πρωτεΐνης που προκαλεί την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Στην ουσία, επιβραδύνει την πρόοδον των όγκων. Το εμβόλιο έχει χαμηλό κόστος παραγωγής και  πολύ λιγότερη τοξικότητα  από τη χημειοθεραπεία.

Οι κουβανικές κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι το Cimavax μπορεί να παρατείνει τη ζωή των ασθενών κατά τέσσερεις έως έξι μήνες.

Οι επιστήμονες του Roswell πιστεύουν ότι το φάρμακο μπορεί στο μέλλον, να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα. Η Εκτελεστική Διευθύντρια του Roswell Candace Johnson, δήλωσε  στο  Wired,  ότι πιστεύει  πως το φάρμακο θα πάρει  έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, ώστε να αρχίσουν κλινικές δοκιμές μέσα στο χρόνο.

Αρκετές χώρες της Ευρώπης και η Ιαπωνία  έχουν ήδη αρχίσει  δοκιμές του Cimavax. Ωστόσο μέχρι πρόσφατα, οι βορειοαμερικάνοι ερευνητές δεν μπορούσαν να συνεργαστούν με τους κουβανούς ομολόγους τους.

Για πάνω από 50 χρόνια, το εμπορικό εμπάργκο (αποκλεισμός) των Ηνωμένων Πολιτειών έχει αρνηθεί στην Κούβα την πρόσβαση στην πλειοψηφία των φαρμάκων και των βορειοαμερικάνικων εισαγωγών. Αυτό δεν εμπόδισε την Κούβα να αναπτύξει ένα πρότυπο σύστημα δημόσιας υγείας και να έχει δύο φορές πιο πολλούς κατά κεφαλή γιατρούς από τις ΗΠΑ και το ίδιο με αυτές προσδόκιμο όριο ζωής.

Η έρευνα στη βιοτεχνολογία και την ιατρική καινοτομία αποτελεί εδώ και καιρό προτεραιότητα της κουβανικής κυβέρνησης. Αλλά οι βορειοαερικάνοι ερευνητές που στηρίζονται στις ομοσπονδιακές επιδοτήσεις, δεν μπορούσαν να εργαστούν μαζί με τους κουβανούς ομολογους τους. Κάποια ερευνητικά προγράμματα  που χρηματοδοτούνται μόνο από ιδιωτικά κεφάλαια ή ιδρύματα, κατάφεραν να παρακάμψουν τον καταπιεστικό αποκλεισμό, αλλά αυτές οι περιπτώσεις είναι σπάνιες.

Ωστόσο, από το Δεκέμβριο  η  εικόνα έχει αλάξει. Κάνοντας χρήση της εκτελεστικής του εξουσίας ο Πρόεδρος Ομπάμα χαλάρωσε πολλούς ταξιδιωτικούς και εμπορικούς περιορισμούς μεταξύ των δύο χωρών, μεταξύ αυτών  την έγκριση για κοινά ερευνητικά προγράμματα, όπως η συμφωνία  για το Cimavax.

Και πιστέψτε μας - θέλουμε περισσότερα έργα όπως αυτό.

Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να μάθουμε από τους ερευνητές στην Κούβα. Η βιομηχανία της βιοτεχνολογίας στη χώρα έχει περίπου 1.200 διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας και πωλεί φάρμακα και εξοπλισμό σε περισσότερες από 50 χώρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Έχει δημιουργήσει τα δικά της εμβόλια για τη Μηνιγγίτιδα Β και την Ηπατίτιδα Β, καθώς και πολλά υποσχόμενα φάρμακα για τους όγκους στο κεφάλι, τον λαιμό και τον εγκέφαλο.

Ενώνοντας το χρήμα και την ισχύ, τη βορειοαμερικάνικη ιατρική έρευνα με την κουβανική εφευρετικότητα, θα μπορέσουμε να επιτύχουμε πολλά.

Δείτε τι έχουμε επιτύχει μέχρι τώρα αλλά και τι έχουμε χάσει!

Μισός αιώνας  προσπάθειας απομόνωσης της Κούβας έκανε πολύ κακό και σε εμάς.