Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Το εμβόλιο του καρκίνου του πνεύμονα από το Νησί της Ελπίδας

Πηγή: cntucuman.com

Το πρώτο  στην ιστορία θεραπευτικό εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα έχει πάρει ήδη έγκριση για κυκλοφορία στην Κούβα. Τώρα, οι ειδικοί αξιολογούν την πιθανή εφαρμογή και αξιοποίηση για την θεραπεία και άλλων τύπων καρκίνου.

25 χρόνια χρειάστηκαν οι ειδικοί του Κέντρου Μοριακής Ανοσολογίας στην Αβάνα για να αναπτύξουν το εμβόλιο CimaVax - EGF. Το παρασκεύασμα αυτό είναι ένα αντίστοιχο του EGF, του παράγοντα που είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη και εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Υπό την επίδραση του φαρμάκου, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται  στα κύτταρα που παράγουν τον EGF και καθυστερεί σημαντικά την ανάπτυξη του όγκου.

Το εμβόλιο δεν μπορεί να εμποδίσει την ασθένεια, αλλά βελτιώνει την κατάσταση των   σοβαρά ασθενών. Η  θεραπεία με Cimavax-EGF ενδείκνυται για ασθενείς που έχουν ήδη υποβληθεί σε χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία και θεωρούνται τελειωτικά  χωρίς θεραπευτική εναλλακτική λύση.  Το Cimavax-EGF βοηθά  στον έλεγχο της ανάπτυξη του όγκου χωρίς τοξικές παρενέργειες,  και αυξάνει το προσδόκιμο όριο και την ποιότητα ζωής των ασθενών με τέτοιους όγκους.

Όπως εξήγησε στο τοπικό τύπο η διευθύντρια του προγράμματος  Gisela Gonzalez, το φάρμακο «προσφέρει την δυνατότητα μετατροπής του προχωρημένου καρκίνου σε  διαχειρίσημη χρόνια ασθένεια ενώ δημιουργεί αντισώματα ενάντια στις πρωτεΐνες που αποδιοργανώνουν τις διαδικασίες πολλαπλασιασμού των κυττάρων».

Στην Κούβα CimaVax-EGF έχει εγκριθεί για κλινική χρήση σε ασθενείς στο τρίτο και  τέταρτο στάδιο του καρκίνου που δεν εμφάνισαν θετικά αποτελέσματα με την ακτινοθεραπεία και τη χημειοθεραπεία.  Οι ασθενείς λαμβάνουν το εμβόλιο στα νοσοκομεία της χώρας δωρεάν. Στο νησί της Καραϊβικής, ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η αιτία θανάτου 20.000 ανθρώπων το χρόνο και είναι η κύρια αιτία θανάτου σε 12 από τις 15 επαρχίες της Κούβας.


Σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο, καταγράφονται κάθε χρόνο 12 εκατομμύρια περιπτώσεις καρκίνου. Σχεδόν 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι νοσούν  εξαιτίας του τρόπου ζωής τους, των κακών συνηθειών, της κακής διατροφής και του υπερβολικού βάρους. Οι ειδικοί προειδοποιούν  ότι κατά την επόμενη δεκαετία  θα σημειωθεί απότομη αύξηση των ασθενών.