Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Νικητής του Α' γύρου των εκλογών στη Βραζιλία η Ντίλμα Ρούσεφ

Πηγές: Telesur, La Jornada

Δεν ανέδειξε πρόεδρο ο Α' γύρος των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία την Κυριακή, καθώς κανένας υποψήφιος δεν πέτυχε απόλυτη πλειοψηφία. Τις εκλογές κέρδισε η νυν πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ, με 41,59%, και θα αναμετρηθεί στις 26 Οκτωβρίου με τον Αέσιο Νέβες του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (PSDB) που συγκέντρωσε 33,55%. Τρίτη η Μαρίνα Σίλβα του σοσιαλιστικού κόμματος (PSB) με 21,32%.

Όπως σχολίασε η εφημερίδα Folha de Sao Paulo, η αναμέτρηση Ρούσεφ - Νέβες "είναι ένα κεφάλαιο ακόμα στην ιστορική διαμάχη μεταξύ ΡΤ (Κόμμα Εργατών) και PSDB, των δύο κομμάτων που έλεγχαν την κεντρική εξουσία στη Βραζιλία κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες", αναφερόμενη στις δύο τετραετίες Καρντόσο με το PSDB και τις τρεις Λούλα και Ρούσεφ με το ΡΤ.


Η Ρούσεφ φάνηκε ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα του Α' γύρου, δηλώνοντας ότι "αυτό είναι ένα μήνυμα που λέει ότι πρέπει να συνεχίσω μπροστά, ότι πρέπει να συνεχίσω να είμαι εδώ". Ευχαρίστησε τον πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, "χωρίς τον οποίο δεν θα είχα φτάσει μέχρι εδώ", όπως είπε χαρακτηριστικά, τους συνεργάτες της στο κόμμα και τα συνδικάτα για την υποστήριξή τους.

Μικρή έκπληξη αποτελεί το αποτέλεσμα του Νέβες, καθώς μέχρι την τελευταία στιγμή στις δημοσκοπήσεις η Σίλβα βρισκόταν στη δεύτερη θέση. Παρά το σημαντικό προβάδισμα της Ρούσεφ, οι εφημερίδες Folha και O Estado εκτιμούν ότι ο δεύτερος γύρος θα είναι δύσκολος, καθώς αναμένεται η Σίλβα να υποστηρίξει τον Νέβες και επιπλέον η αντιπολίτευση θα προβάλει πολύ το θέμα της διαφθοράς, ιδιαίτερα στην κρατική εταιρία πετρελαίου Petrobras.