Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Κουβανικό ΥπΕξ - Καλούμε να διαφυλαχθεί η παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια

Πηγή:  Granma - Órgano oficial del PCC / 22 de febrero de 2022 , 23:02:41

Δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών

Η προσπάθεια των ΗΠΑ να επιβάλουν την προοδευτική επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια αυτής της χώρας και για την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη.

Η αμερικανική κυβέρνηση απειλεί τη Ρωσία εδώ και εβδομάδες και χειραγωγεί τη διεθνή κοινότητα σχετικά με τους κινδύνους μιας «επικείμενης μαζικής εισβολής» στην Ουκρανία. 

Έχει προμηθεύσει όπλα και στρατιωτική τεχνολογία, έχει αναπτύξει στρατεύματα σε πολλές χώρες της περιοχής, έχει εφαρμόσει μονομερείς και άδικες κυρώσεις και έχει απειλήσει με άλλα αντίποινα. Ταυτόχρονα εξαπέλυσε  μία εκστρατεία αντιρωσικής προπαγάνδας.

Η Κούβα έχει προειδοποιήσει από πριν για τον κίνδυνο αυτής της πολιτικής. 

Στις 22 Φεβρουαρίου 2014, ο τότε Πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους και των Υπουργών, Αρχηγός του Στρατού, Ραούλ Κάστρο Ρουζ, προειδοποίησε: «Αυτή η στιγμή λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία ανησυχητικά γεγονότα. Η επέμβαση των δυτικών δυνάμεων πρέπει να σταματήσει (...). Δεν πρέπει να αγνοηθεί ότι αυτά τα γεγονότα μπορεί να έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Χρόνια μετά, στις 26 Σεπτεμβρίου 2018, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ Μπερμούδε, προειδοποίησε ότι: «Η συνεχιζόμενη επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα με τη Ρωσία προκαλεί σοβαρούς κινδύνους, που επιδεινώνονται από την επιβολή αυθαίρετων κυρώσεων, τις οποίες απορρίπτουμε».

Καλούμε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα και ρεαλισμό τις βάσιμες αξιώσεις για εγγυήσεις ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η οποία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Η Κούβα υποστηρίζει μια διπλωματική λύση στη βάση του σεβασμού μέσω εποικοδομητικού διαλόγου.

Καλούμε να διαφυλαχθεί η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια.


Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Κούβας
Αβάνα, 22 Φεβρουαρίου 2022