Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

89 χρόνια από τη Σφαγή των Μπανανοφυτειών στην Κολομβία

Πηγή: Telesurtv.net


Στις 6 Δεκέμβρη 1928 έλαβε χώρα η λεγόμενη «Σφαγή των μπανανοφυτειών», επί κυβέρνησης του τότε προέδρου της Κολομβίας, Μιγέλ Αμπαντία Μέντες. Σε αυτήν δολοφονήθηκαν 1.800 απεργοί εργάτες στη Σιέναγα, οι οποίοι διεκδικούσαν εργασιακά αιτήματα από την πολυεθνική των ΗΠΑ United Fruit Company.

Κατά τη δεκαετία του 1920 το μονοπώλιο της μπανάνας το έλεγχε η United Fruit Company σε διάφορες χώρες της Λατινικής Αμερικής, μεταξύ αυτών και στην Κολομβία.


Η ιστορικός Τζούντιθ Γουάιτ εξήγησε ότι η εταιρία αυτή μείωσε τα κόστη παραγωγής, απειλήθηκε στην αγορά και ενώ συνέβαινε αυτό υπήρχαν τα κινήματα των λαϊκών στρωμάτων σε συνθήκες ανισότητας και ανέχειας.

Οι εργαζόμενοι κατέβηκαν σε απεργία και παρουσίασαν μια σειρά αιτημάτων στην εταιρία, όπως συλλογική σύμβαση, ασφάλιση εργατικού ατυχήματος, συνθήκες υγιεινής, αργία της Κυριακής, αύξηση μισθού στους εργάτες που κέρδιζαν λιγότερα από 100 πέσος το μήνα, κατάργηση του συστήματος εργολαβίας, εβδομαδιαία πληρωμή και νοσοκομειακή περίθαλψη.

Η United Fruit Company αρνήθηκε όλες αυτές τις διεκδικήσεις, και ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για πρόκληση κατά της αρχής με απόπειρα σαμποτάζ. Ο τότε αρχηγός του κράτους, Μιγέλ Αμπαντία Μέντες, ήθελε να προστατεύσει τα συμφέροντα της πολυεθνικής, και διέταξε τον στρατηγό Κάρλος Κορτές Βάργκας να καταστείλει τη διαμαρτυρία, κάτι που έκανε με στρατιώτες. 

Σημείωση:
Τα γεγονότα αυτά τα περιγράφει ο νομπελίστας Κολομβιανός συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες στο μυθιστόρημά του Εκατό Χρόνια Μοναξιά, καθώς και στην αυτοβιογραφία του Ζω για να τη Διηγούμαι.