Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Επανακαταμέτρηση των ψήφων για το τελικό αποτέλεσμα στις προκριματικές εκλογές στην Αργεντινή


Πάγωσαν την αρχική καταμέτρηση των ψήφων όταν υπολείπονταν 4% από τις κάλπες, αναβάλλοντας για 10 μέρες την επιβεβαίωση της προφανούς νίκης της πρώην προέδρου Κριστίνα Φρενάντες.

Η Εθνική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι την Τρίτη θα αρχίσει η επίσημη επανακαταμέτρηση των ψήφων για το τελικό αποτέλεσμα, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με πηγές του εκλογικού οργανισμού.

Η απόφαση της κυβέρνησης να σταματήσει η προσωρινή καταμέτρηση των ψήφων, ενώ υπολείπονταν το 4% από τις κάλπες, θα παρατείνει για 10 μέρες την επιβεβαίωση της προφανούς νίκης του πρώην προέδρου Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ στην περιφέρεια του Μπουένος Άιρες.

“Η καταμέτρηση τελείωσε, δεν θα καταμετρηθούν άλλες κάλπες, ενώ υπολείπεται το 4% για το τελικό αποτέλεσμα και αυτό είναι σύνηθες”, δήλωσε ο επικεφαλής της Γραμματείας Πολιτικών και Θεσμικών Θεμάτων Αντριάν Πέρες, ο οποίος φρόντισε να ορίσει ως “τεχνική ισοπαλία” το αποτέλεσμα της προσωρινής καταμέτρησης που υπόκειται στο έλεγχο της Εκτελεστικής Εξουσίας.

“Θα μπορούσε να κερδίσει η Κριστίνα, θα μπορούσε να κερδίσει και ο Εστέμπαν Μπούγριτς των Campiemos”, σημείωσε. 

“Υπολογίζουμε ότι τα αποτελέσματα της τελικής καταμέτρησης θα γίνουν γνωστά στο τέλος της επόμενης εβδομάδας”, υποστήριξε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή, τονίζοντας ότι “η χθεσινοβραδινή προσωρινή καταμέτρηση έχει ενημερωτικό χαρακτήρα, κυρίως για τον τύπο και δεν έχει νομικό χαρακτήρα”.

H διαφορά σε ψήφους μεταξύ της υποψήφιας της “Unidad Ciudadana” Κριστίνα Φερνάντες και του υποψηφίου των “Campiemos” Eστέμπαν Μπούγριτς, ήταν μόνο 6.690 ψήφοι όταν σταμάτησε η προσωρινή καταμέτρηση, ενώ υπολείπονταν 1.500 κάλπες από το σύνολο των 35.000 που στήθηκαν στην επαρχία του Μπουένος Άιρες.

Η Κριστίνα Φερνάντες κατηγόρησε την κυβέρνηση του Μαουρίσιο Μάκρι, ότι έφτιαξε “ένα σώου πρώτων εντυπώσεων”, σταματώντας την καταμέτρηση των ψήφων.