Σάββατο 14 Μαρτίου 2026

Κύρια σημεία της συνέντευξης τύπου του Ντίας-Κανέλ

Πηγή:   www.acn.cu

Αβάνα, 13 Μαρ (ACN) Ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, Πρώτος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας (PCC) και Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εμφανίστηκε σήμερα ενώπιον του εθνικού τύπου για να συζητήσει σημαντικά ζητήματα της εσωτερικής κατάστασης, όπως ο αντίκτυπος του ενεργειακού εμπάργκο των Ηνωμένων Πολιτειών, και οι συνομιλίες μεταξύ Ουάσινγκτον και Αβάνας.

Σχετικά με τον διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Κουβανός Πρόεδρος σημείωσε ότι η διαδικασία βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και εργάζονται για να καθορίσουν ποια είναι τα διμερή προβλήματα που χρειάζονται λύση, τους τρόπους για να τα επιλύσουν και αν υπάρχει βούληση για την υλοποίηση δράσεων και από τα δύο μέρη προς όφελος των λαών.

Σημαντική εκδήλωση αλληλεγγύης προς την Κούβα στην Αθήνα

Πηγή › Granma - Órgano oficial del PCC

«Μια εντυπωσιακή εκδήλωση αλληλεγγύης προς την Κούβα πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Συντάγματος της Αθήνας, μπροστά από το Ελληνικό Κοινοβούλιο», τόνισε σήμερα η επικεφαλής Επικοινωνίας του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας της Καραϊβικής, Yaira Jiménez.

Όπως ανέφερε, χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν στην πόλη «ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (KKE) για να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό και υπέρ της Κουβανικής Επανάστασης».

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2026

Η συνάντηση της Ματσάδο στις ΗΠΑ επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται εκτός του πολιτικού σκηνικού της Βενεζουέλας


Ο γραμματέας του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας (PSUV), Ντιοσντάδο Καμπέγιο, αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με τη συνάντηση της ακροδεξιάς Μαρία Κορίνα Ματσάδο με εκπροσώπους της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η συνάντηση επιβεβαίωσε ότι η Ματσάδο δεν αποτελεί μέρος της πολιτικής ατζέντας που η Ουάσινγκτον διατηρεί με την Μπολιβαριανή Κυβέρνηση.

Κατατίθεται η υποψηφιότητα Προέδρου και Αντιπροέδρου της αριστεράς στην Κολομβία

Πηγή- teleSUR

Στις 13 Μαρτίου λήγει η περίοδος υποβολής υποψηφιότητων για την Προεδρία

Αυτή την Τετάρτη 11 Μαρτίου, ο γερουσιαστής Ιβάν Σεπέδα και η ηγέτιδα των ιθαγενών Αΐδα Κιλκουέ θα προσέλθουν στη Εθνική Εκλογική Αρχή για να καταθέσουν την υποψηφιότητά τους για την Προεδρία και την Αντιπροεδρία της Κολομβίας, αντίστοιχα.

Το δίδυμο θα εκπροσωπήσει το προοδευτικό κόμμα Ιστορικό Σύμφωνο στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για την προσεχή  31η Μαΐου.

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2026

ΠΕΣΕΚ: Κάτω τα χέρια από το λαό της Κούβας. Με την έμπρακτη αλληλεγγύη μας σπάμε τον αποκλεισμό της

Πηγή: ΠΕΣΕΚ:

Η ΠΕΣΕΚ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της στους συνταξιούχους, στους εργαζομένους και στο λαό της Κούβας, που εδώ και δεκαετίες αντιμετωπίζουν έναν παράνομο και απάνθρωπο οικονομικό αποκλεισμό. 

Το «νησί της Επανάστασης» περνά μια από τις δύσκολες στιγμές της ιστορίας του όχι μόνον ως αποτέλεσμα του εμπορικού, οικονομικού και χρηματοοικονομικού αποκλεισμού, που η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αναβαθμίσει σε πολιορκία με χαρακτηριστικά γενοκτονίας, στερώντας από τον κουβανικό λαό βασικά αγαθά, φάρμακα, καύσιμα, με στόχο να λυγίσει μια κοινωνία που επιμένει να υπερασπίζεται την αξιοπρέπειά της.

Διαδήλωση για το Ιράν στην πρεσβεία των ΗΠΑ

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΙΩΝΙΣΜΟ

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΠΕΜΠΤΗ 12 ΜΑΡΤΗ, 19.00, ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Ως Οργανώσεις και συλλογικότητες για την ήττα του ΝΑΤΟ καλούμε σε αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση προς την Πρεσβεία των ΗΠΑ την Πέμπτη 12 Μαρτίου στις 19.00, συγκέντρωση Σύνταγμα.

Στις 28/2/2026, οι φονιάδες ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και η σιωνιστική οντότητα επιτέθηκαν με βομβαρδιστικά στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

Η επίθεση αυτή από την πλευρά του άξονα θανάτου ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ ήρθε ως συνέχεια της βαρβαρότητας που προσπαθεί να επιβάλλει ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός προς όφελος της ηγεμονίας του σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εκδήλωση για την Κούβα στο Περιστέρι

Μια ακόμα πολύ σημαντική εκδήλωση που οργανώνουμε: "ΚΟΥΒΑ: Σπάζουμε τον αποκλεισμό – Στηρίζουμε την ελπίδα!"
67 χρόνια μετά την Κουβανική Επανάσταση, ο λαός της Κούβας βρίσκεται αντιμέτωπος με μια νέα, ακόμα πιο δύσκολη πρόκληση.
Η εντατικοποίηση του αμερικανικού αποκλεισμού και η προσπάθεια πλήρους οικονομικής απομόνωσης της χώρας έχουν επιφέρει μια οξυμένη ενεργειακή και οικονομική κρίση.

Οι περιορισμοί στον εφοδιασμό με καύσιμα, οι δυσκολίες στις διεθνείς συναλλαγές, οι πιέσεις σε τρίτες χώρες που συνεργάζονται με την Αβάνα και η διαρκής επιβολή νέων κυρώσεων συνιστούν μια μορφή οικονομικού πολέμου.

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2026

Οι ακτιβιστές της Χιλής καταγγέλλουν ότι ο Μπόριτς πρόδωσε τα κοινωνικά κινήματα

Πηγή: - teleSUR

Περισσότεροι από 100 ηγέτες των Μαπούτσε φυλακίστηκαν κατά τη διάρκεια της προεδρικής θητείας του Γκαμπριέλ Μπόριτς. Οι ακτιβιστές χαρακτηρίζουν τις ενέργειες της κυβέρνησης ως ανοικτή προδοσία προς το κοινωνικό κίνημα.

Η προεδρική θητεία του Γκαμπριέλ Μπόριτς στη Χιλή ολοκληρώνεται κάτω από έντονη κριτική από κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις που ενίσχυσαν την άνοδό του στην εξουσία. 
Οι ηγέτες καταγγέλλουν  προδοσία των υποσχέσεων για αλλαγή, μετατρέποντας τα κοινωνικά δικαιώματα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και αυξάνοντας την καταστολή.

Τρίτη 10 Μαρτίου 2026

Μήνυμα Μαδούρο από την αιχμαλωσία στη Νέα Υόρκη

Πηγή - teleSUR

Ο συνταγματικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο Μόρος, μετέδωσε την Κυριακή 8 Μαρτίου, ένα συγκινητικό μήνυμα προς τον λαό της Βενεζουέλας για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας από τον τόπο ομηρίας του στο Κέντρο Κράτησης του Μπρούκλιν. 

Μέσω επιστολής που κοινοποιήθηκε από τον βουλευτή Νικολάς Μαδούρο Γκέρα, ο πρόεδρος κάλεσε το έθνος να ενισχύσει την πίστη και τη συλλογική δράση ως θεμέλια για την ενδυνάμωση της Λαϊκής Εξουσίας. 

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2026

Συναυλία Αλληλεγγύης στις 22 Μάρτη στην Αθήνα

Πηγή:   

Σύσκεψη αλληλεγγύης για την Κούβα. Για την οργάνωση και το δυνάμωμα της αλληλεγγύης στον λαό της Κούβας. Μεγάλη συγκέντρωση και συναυλία Αλληλεγγύης στις 22 Μάρτη στην Αθήνα.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά σύσκεψη που συνδιοργάνωσαν η ΠΕΝΕΝ με τον πολιτιστικό Σύλλογο "Χοσέ Μαρτί" με σκοπό την οργάνωση της αλληλεγγύης, τόσο με κινηματικές δράσεις, όσο και με την αποστολή υλικής βοήθειας στον δοκιμαζόμενο Κουβανικό λαό.

Αλληλεγγύη από την Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης (ΕΣΕΘ) στο νησί που κινδυνεύει από τις ΗΠΑ, την Κούβα, και το λαό της

Πηγή: ΕΣΕΘ 

Η Κούβα ήταν -και παραμένει- η κορυφαία αναφορά, ανθρώπων και λαών, που αντιστάθηκαν στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό.

Ήταν -και παραμένει- το νησί που αντιστάθηκε και κατάφερε να σταθεί όρθιο, κόντρα σε ένοπλες επεμβάσεις, σε πάνω από 630 απόπειρες δολοφονίας του ηγέτη της, σε συνθήκες απομόνωσης και στρατιωτικής κύκλωσης.  Με τα μεγάλα επιτεύγματα στον τομέα της υγείας με καινοτόμες επιτεύξεις και βοήθεια σε πολλές χώρες ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας.  

Κυριακή 8 Μαρτίου 2026

Η κυβέρνηση της Κούβας επαναβεβαιώνει την εμπορική κυριαρχία μπροστά στην σκλήρυνση του αποκλεισμού από τις ΗΠΑ

Πηγή  www.telesurtv.net¨

Ο υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες τόνισε ότι το διεθνές εμπόριο πρέπει να αναπτύσσεται σύμφωνα με αρχές ελευθερίας, απορρίπτοντας την ιδέα ότι μια δύναμη έχει το προνόμιο να καθορίζει τις εξωτερικές σχέσεις άλλων κρατών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, επανεπιβεβαίωσε την Τρίτη 3 Μαρτίου την αποφασιστικότητα του νησιού να ασκεί το δικαίωμά του ως κυρίαρχο κράτος να δημιουργεί οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με οποιαδήποτε χώρα.