Τρίτη 17 Ιουνίου 2025

Σκοτώθηκε διαδηλωτής στη Γιούτα / ΗΠΑ

Πηγή - teleSUR

Ο Άρθουρ Φολάσα Α Λοο, σχεδιαστής και πατέρας από τη Σαμόα, πυροβολήθηκε σε μια διαδήλωση του «No Kings».

Οι μαζικές διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που επαναλήφθηκαν σε εκατοντάδες πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα είχαν θανατηφόρο αποτέλεσμα στο Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα και ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του μετά από πυροβολισμό σε μια συγκεχυμένη αντιπαράθεση.

Το θύμα, που ταυτοποιήθηκε ως Άρθουρ Φολάσα Α Λοο, 39 ετών, ήταν σχεδιαστής μόδας από τη Σαμόα, σύζυγος και πατέρας δύο παιδιών, ο οποίος παρευρίσκονταν στη συγκέντρωση «No Kings», μία από τις πολλές κινητοποιήσεις σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες για την απόρριψη αυτού που οι διοργανωτές περιγράφουν ως «αυταρχικές τάσεις» της κυβέρνησης Τραμπ.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας του Σολτ Λέικ Σίτι, Μπράιαν Ρεντ, οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν γύρω στις 8:00 μ.μ., όταν ο 24χρονος Αρτούρο Γκαμπόα ξέφυγε από το πλήθος και έβγαλε μια καραμπίνα τύπου AR-15. Τα μέλη της (λεγόμενης) ειρηνευτικής ομάδας διαδηλώσεων, ντυμένα με φωσφορίζοντα πράσινα γιλέκα, τον αντιμετώπισαν με τα όπλα τους προτεταμένα. Μάρτυρες ανέφεραν ότι ο Γκαμπόα σήκωσε το τουφέκι του σε θέση βολής και έτρεξε μέσα στο πλήθος, οπότε ένας από τα μέλη του «ειρηνευτικής ομάδας» άνοιξε πυρ, τραυματίζοντας τον Γκαμπόα  και, κατά λάθος, τον Α Λοο, ο οποίος πέθανε αργότερα στο νοσοκομείο.

Ο Γκαμπόα συνελήφθη και κατηγορήθηκε προκαταρκτικά για φόνο, αν και η αστυνομία ερευνά ακόμη τα κίνητρά του. Το όνομα του μέλους της  «ειρηνευτικής ομάδας» που έριξε τους πυροβολισμούς δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι οι ενέργειές του βρίσκονται επίσης υπό εξέταση.




Μια χώρα πολωμένη και στις φλόγες

Οι διαδηλώσεις «No Kings» εξαπλώθηκαν σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ, με εκατομμύρια ανθρώπους να διαδηλώνουν κατά των κατασταλτικών πολιτικών του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στην ελευθερία του Τύπου, των διώξεων των μεταναστευτικών πληθυσμών και της αυξημένης στρατιωτικοποίησης της αστυνομίας.

Ενώ οι περισσότερες εκδηλώσεις ήταν ειρηνικές, υπήρξαν μεμονωμένα επεισόδια βίας. Στο Ριβερσάιντ της Καλιφόρνια, μια γυναίκα παρασύρθηκε από ένα φορτηγό που διέφευγε, ενώ στην Αριζόνα, ένας μασκοφόρος τράβηξε όπλο μπροστά σε διαδηλωτές.

Οι πυροβολισμοί στη Γιούτα σημειώθηκαν την ίδια ημέρα που μια πολιτειακή βουλευτής της Μινεσότα σκοτώθηκε στο σπίτι της σε ένα προφανές πολιτικό έγκλημα, εντείνοντας το κλίμα έντασης.

 

     🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας  στοTelegram   👉 https://t.me/prensarebeldegr