Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

Τραυματίστηκε ο Τραμπ μετά από απόπειρα δολοφονίας κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Πενσυλβάνια

 Πηγή:  teleSUR (telesurtv.net)

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ (2017-2021), χρειάστηκε να απομακρυνθεί ξαφνικά από την ομάδα ασφαλείας του μετά από επίθεση που δέχθηκε κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε στην πολιτεία της Πενσιλβάνια.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν τη στιγμή που ακούστηκαν οι πυροβολισμοί και ο πρώην πρόεδρος έσκυψε και καλύφθηκε πίσω από το βήμα όπου εκφωνούσε την ομιλία του, εν μέσω των κραυγών όσων είχαν συγκεντρωθεί για να τον ακούσουν. Ένα από τα βλήματα τον χτύπησε στο δεξί αυτί.

Στη συνέχεια τον απομάκρυνε η ομάδα ασφαλείας του. Είναι ασφαλής, σύμφωνα με τον Άντονι Γκουλιέλμι, επικεφαλής επικοινωνίας της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας.

 


Σε βίντεο που μεταδίδονται από τα δίκτυα και τα μέσα ενημέρωσης, φαίνεται να κρατάει το χέρι του στο λαιμό του. Στη συνέχεια φαίνεται με αίμα στο πρόσωπό του καθώς απομακρύνεται.

Το πλήθος επίσης καλύφθηκε εν μέσω φωνών και εκφράσεων πανικού. Ο Τραμπ σήκωσε τη δεξιά του γροθιά στον αέρα καθώς απομακρύνθηκε από τον χώρο, ο οποίος έχει κηρυχθεί τόπος εγκλήματος.

Η συγκέντρωση λάμβανε χώρα στην πόλη Μπάτλερ. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έλαβε μια πρώτη αναφορά για το περιστατικό κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στην πόλη Μπάτλερ στα δυτικά της χώρας.
 
Αργότερα, ο Μπάιντεν ανέφερε σε δήλωσή του: "Έχω ενημερωθεί για τους πυροβολισμούς στη συγκέντρωση του Ντόναλντ Τραμπ στην Πενσυλβάνια. Είμαι ευγνώμων που γνωρίζω ότι είναι ασφαλής και καλά στην υγεία του. Προσεύχομαι γι' αυτόν και την οικογένειά του και για όλους όσοι ήταν στη συγκέντρωση, καθώς περιμένουμε περισσότερες πληροφορίες. Η Τζιλ και εγώ είμαστε ευγνώμονες στις Μυστικές Υπηρεσίες που τον έφεραν σε ασφαλές μέρος. Δεν υπάρχει χώρος για αυτού του είδους τη βία στην Αμερική. Πρέπει να ενωθούμε ως έθνος για να την καταδικάσουμε".

Ο εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Στίβεν Τσανγκ, δήλωσε: "Ο πρόεδρος Τραμπ ευχαριστεί τις αρχές επιβολής του νόμου και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για την άμεση δράση τους κατά τη διάρκεια αυτής της αποτρόπαιας πράξης". Πρόσθεσε ότι είναι καλά στην υγεία του και "εξετάζεται σε τοπικό ιατρικό κέντρο. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Ο εισαγγελέας της κομητείας Μπάτλερ Ρίτσαρντ Α. Γκόλντινγκερ επιβεβαίωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι υπάρχει ένας νεκρός μεταξύ των συμμετεχόντων στη συγκέντρωση. Ο φερόμενος ως δράστης, ο οποίος πυροβολούσε από την οροφή ενός κτιρίου έξω από τον χώρο του συλλαλητηρίου, επίσης πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 12 σφαίρες έπεσαν κατά τη διάρκεια του βίαιου επεισοδίου, κατά το οποίο τραυματίστηκε επίσης σοβαρά ένα άτομο.


Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Τραμπ βρισκόταν μόλις δέκα λεπτά στη σκηνή και έδειχνε ένα γράφημα με στοιχεία για τις διελεύσεις των συνόρων, όταν άρχισαν να πέφτουν πυροβολισμοί. Έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι υπάρχουν 20 εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες στη χώρα που πρέπει να απελαθούν.

Κατά τη διάρκεια συναντήσεων με τους ψηφοφόρους του, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων έχει επανειλημμένα αναφερθεί στο ζήτημα της μετανάστευσης. Συχνά δαιμονοποίησε τους μετανάστες και τους κατηγόρησε για διάφορα προβλήματα που πλήττουν την αμερικανική κοινωνία, όπως το έγκλημα και η διακίνηση ναρκωτικών.

Είναι γνωστό ότι η Εθνική Ένωση Τυφεκιοφόρων και άλλες ομάδες με ισχυρές σχέσεις με τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίες τάσσονται υπέρ της απεριόριστης πώλησης και οπλοφορίας, κατάσταση που συνδέεται με χιλιάδες ανθρωποκτονίες που αναφέρονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, συνεισέφεραν σημαντικά κεφάλαια στην προηγούμενη εκστρατεία του.
 


Σύμφωνα με την πλατφόρμα Gun Violence Archive, μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 13ης Ιουλίου σημειώθηκαν συνολικά 290 μαζικοί πυροβολισμοί στις ΗΠΑ, με 17.375 θύματα πυροβολισμών, εκ των οποίων οι 9.072 νεκροί. Εν τω μεταξύ, η ελβετική οργάνωση Small Arms Survey (SAS) διαπίστωσε ότι σε αυτή τη χώρα αντιστοιχούν 120 όπλα σε κάθε 100 άτομα. Αυτό δεν συμβαίνει σε καμία άλλη.

Δημοσιεύματα του Τύπου ανέφεραν ότι ενώ η πλειοψηφία των παρευρισκομένων αποχώρησε ειρηνικά από τον χώρο της συγκέντρωσης, περίπου τριάντα από αυτούς, όλοι άνδρες και μεσήλικες, εμφανώς εξοργισμένοι, προσπάθησαν να επιτεθούν στους δημοσιογράφους που κάλυπταν την προεκλογική εκδήλωση, τους οποίους κατηγόρησαν για τα όσα συνέβησαν. Η αστυνομία χρειάστηκε να επέμβει για να τους προστατεύσει.

Καθώς περνούσαν οι ώρες, έγινε γνωστό ότι από το Δημοκρατικό Κόμμα καταδίκασαν την επίθεση στον Τραμπ, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα (2009-2017), ο κυβερνήτης της Πενσιλβάνια Τζος Σαπίρο, ο γερουσιαστής του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς και ο ηγέτης των Δημοκρατικών στην Κάτω Βουλή, Χάκεμ Τζέφρις.

Μεταξύ των Ρεπουμπλικανών πολιτικών που καταδίκασαν την επίθεση είναι ο πρώην αντιπρόεδρος του Τραμπ, Μάικ Πενς, ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους και η πρώην υποψήφια πρόεδρος Νίκι Χέιλι.  

 
  
      🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας στο Τelegram