Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Η μεταβατική κυβέρνηση της Αϊτής συνεδριάζει για εκλογή πρωθυπουργού

 Πηγή:  teleSUR (telesurtv.net)

Το μεταβατικό προεδρικό συμβούλιο της Αϊτής εγκαταστάθηκε στα τέλη Απριλίου εν μέσω της κρίσιμης κατάστασης στη χώρα. 

Το μεταβατικό προεδρικό συμβούλιο της Αϊτής απηύθυνε την Κυριακή έκκληση για τον διορισμό νέου πρωθυπουργού, αφού συμφώνησε σχετικά με τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων εντός του οργάνου, μετά την κριτική που δέχθηκε για τον μονομερή διορισμό του   Fritz Belizaire  στη θέση αυτή.

Η διαδικασία αυτή έχει ως στόχο να προετοιμάσει το έδαφος για εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου έως τις 7 Φεβρουαρίου 2026.

Οι υποψηφιότητες, που θα υποβληθούν από τις 13 έως τις 17 Μαΐου, θα πρέπει να υποβληθούν από παράγοντες εντός του Συμβουλίου ή να εντάσσονται στην Πολιτική Συμφωνία για μια ειρηνική και ομαλή μετάβαση της 3ης Απριλίου 2024.


Ο διορισμός του προέδρου του Συμβουλίου, Edgard Leblanc Fils, και του πρωθυπουργού, Fritz Belizaire, στα τέλη Απριλίου, δημιούργησε κρίση στο εσωτερικό του οργάνου, η οποία στη συνέχεια επιλύθηκε με την υιοθέτηση της εκ περιτροπής προεδρίας και τη λήψη αποφάσεων πλειοψηφία πέντε από τα επτά μέλη του συμβουλίου.

Το μεταβατικό προεδρικό συμβούλιο της Αϊτής εγκαταστάθηκε στα τέλη Απριλίου εν μέσω μιας κρίσιμης κατάστασης στη χώρα, η οποία επιδεινώθηκε τον Φεβρουάριο από την εξάπλωση των εγκληματικών δραστηριοτήτων από ένοπλες συμμορίες, γεγονός που οδήγησε στην παραίτηση του πρωθυπουργού, Ariel Henry.

 

 

Η Αϊτή, που εξακολουθεί να θεωρείται η φτωχότερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, διεξήγαγε για τελευταία φορά προεδρικές εκλογές το 2016, όταν νικητής αναδείχθηκε ο υποψήφιος Jovenel Moise, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 7 Ιουλίου 2021 στην κατοικία του στο Πορτ-ο-Πρενς, την πρωτεύουσα, από ένοπλη μισθοφορική ομάδα.(Με πληροφορίες από την Prensa Latina)

 

 

      🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram