Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

Κάλεσμα για την προστασία του Αμαζονίου απηύθυνε ο Μαδούρο στην COP27

 Πηγή: Κοσμοδρόμιο (kosmodromio.gr)

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο κάλεσε τις χώρες της Νότιας Αμερικής να σταματήσουν την καταστροφή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.

Αίσθηση έχει προκαλέσει ο τρόπος με τον οποίο ο Εμμανουέλ Μακρόν απευθύνθηκε στον Νικολάς Μαδούρο, στα περιθώρια της Σύσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP27). Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος υπήρξε θερμός υποστηρικτής του αυτοανακηρυχθέντος προέδρου της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, εικονίζεται να επιδιώκει θερμά να συνομιλήσει με τον Νικολάς Μαδούρο.''


Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, μετέβη στην Αίγυπτο, για να συμμετάσχει στην COP27 και να προτρέψει τις χώρες του Οργανισμού Συνθήκης Συνεργασίας του Αμαζονίου (ACTO) να ενεργοποιήσουν εκ νέου τους μηχανισμούς συντονισμένης δράσης τους.

Σήμερα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο κάλεσε τις χώρες της Νότιας Αμερικής να σταματήσουν την καταστροφή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου και να ξεκινήσουν μια συντονισμένη, αποτελεσματική και ενεργητική προσπάθεια αποκατάστασης αυτού του οικοσυστήματος παγκόσμιας σημασίας.



Κατά τη διάρκεια της συζήτησης «Ο Αμαζόνιος ως Πυλώνας της Κλιματικής Ισορροπίας και Ισορροπίας Ζωής» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της COP27, προέτρεψε τις χώρες του Οργανισμού Συνθήκης Συνεργασίας του Αμαζονίου (ACTO) να ενεργοποιήσουν εκ νέου τους μηχανισμούς δράσης τους για να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις.

Ο Μαδούρο τόνισε ότι η πρώτη ενέργεια για μια διαδικασία αποκατάστασης του τροπικού δάσους του Αμαζονίου είναι η επανενεργοποίηση του ACTO, ενός οργανισμού που έχει αποδείξει την ικανότητα του να παρακολουθεί τι συμβαίνει στον Αμαζόνιο και να προτείνει ενέργειες για τη διάσωσή του.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας επισήμανε ότι η ανάληψη της προεδρίας της Κολομβίας από τον Γκουστάβο Πέτρο, αποτελεί καλά νέα για τη λεκάνη του Αμαζονίου λόγω της δέσμευσής του για την υπεράσπιση της φύσης.

Ο Πρόεδρος Μαδούρο τόνισε επίσης ότι η εν εξελίξει Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα προσφέρει μια απτή ευκαιρία για τις χώρες να δεσμευτούν πως θα αναλάβουν δράση για την προστασία του Αμαζονίου.


 Την Κυριακή, οι αυτόχθονες πληθυσμοί που ζουν στον Αμαζόνιο έστειλαν μήνυμα στις χώρες που συμμετέχουν στην COP27, προειδοποιώντας πως το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο θα μπορούσε γρήγορα να γίνει μια απλή σαβάνα.

«Ο Συντονιστής των Ιθαγενών Οργανώσεων της Λεκάνης του Αμαζονίου (COICA), Χοσέ Γκρεγκόριο Ντίαζ Μιραμπάλ ζήτησε να προστατευθεί το 80 τοις εκατό του Αμαζονίου έως το 2025, προειδοποιώντας ότι ο Αμαζόνιος θα μπορούσε να φτάσει σε σημείο χωρίς επιστροφή», ανέφερε το Egypt Today.