Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην Αϊτή ενάντια στην κυβέρνηση και για το σεβασμό του Συντάγματος σε μια πορεία που συγκάλεσε ο προτεσταντικός τομέας, η αντιπολίτευση και η κοινωνία των πολιτών.
Διάφορες συντεχνίες έλαβαν μέρος για τέταρτη συνεχόμενη Κυριακή για να απαιτώντας από τον Πρόεδρο Ζοβενέλ Μοΐζ να αποχωρήσει από το Προεδρικό Μέγαρο, θεωρώντας ότι η θητεία του έληξε στις 7 Φεβρουαρίου.
Η πορεία ξεκίνησε από κεντρική λεωφόρο της πρωτεύουσας, που μετονομάστηκε σε «Cruce de la Resistencia» (Διασταύρωση της Αντίστασης) και διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της αϊτινής πρωτεύουσας, Πορτ-ο-Πρενς, ενώ συμμετείχαν σε αυτήν και εκατοντάδες προσωπικότητες της πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της χώρας.
Τους διαδηλωτές συνόδευαν μουσικά συγκροτήματα που έπαιζαν σε κινούμενες πλατφόρμες επαναλαμβάνοντας συνθήματα όπως «Κάτω η δικτατορία! Η Αϊτή είναι κυρίαρχη! καθώς και σκληρά συνθήματα προς την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα.
Επίσης, επέκριναν την επιρροή της αμερικανικής κυβέρνησης στις εσωτερικές υποθέσεις και την υποστήριξη που εξακολουθεί να παρέχει στον πρόεδρο, παρά τη λαϊκή πίεση. Η πορεία καταδίκασε επίσης την αύξηση της ανασφάλειας, των απαγωγών και των δολοφονιών, ειδικά στο Πορτ-ο-Πρενς.
«Λίγο πριν από τη διαδήλωση, σκότωσαν έναν γιατρό από το Canapé Vert, αφιερωμένο αποκλειστικά στην κοινότητά του, τον οποίο δολοφόνησαν γιατί αντιστάθηκε όταν πήγαν να τον απαγάγουν.
Οι διαδηλώσεις στην Αϊτή εντάθηκαν, όταν ο πρόεδρος δήλωσε ότι θα παραμένει στην εξουσία για την διενέργεια δημοψηφίσματος και γενικών, νομοθετικών και τοπικών εκλογών.
Η αντιπολίτευση και ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, υποστηρίζει ότι αυτές οι διαδικασίες δεν θα είναι δίκαιες και θα ωφελήσουν το κυβερνών κόμμα, που βρίσκεται στην εξουσία την τελευταία δεκαετία.
Οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις επιμένουν στην ανάγκη μεταβατικής περιόδου τουλάχιστον δύο ετών, για την αναδιοργάνωση των κρατικών θεσμών και, στη συνέχεια, την πραγματοποίηση εκλογών.
Ο Μοΐζ από την πλευρά του, απορρίπτει μια νέα μετάβαση και υποστηρίζει ότι τα τελευταία 35 χρόνια η χώρα είχε 19 κυβερνήσεις.