Πηγή: Prensa-latina.cu
Η απόφαση επισημοποιήθηκε σε ένα ανακοινωθέν προς τη χώρα διαθέσιμο στα κοινωνικά δίκτυα, στο οποίο ανέφερε ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας απέρριψε αίτημα δυσπιστίας που υπέβαλε ο πρόεδρος και εφήρμοσε τις προαναφερθείσες κυρώσεις.
"Μέσω ψηφίσματος, η Επιτροπή Δεοντολογίας γνωστοποίησε για έγκριση της Εθνικής Διεύθυνσης τις παραβιάσεις που διαπράχθηκαν από τον πρόεδρο της AP όταν εγκατέλειψε την πολιτική ηγεσία του κινήματος", αναφέρει το κείμενο.
Σχετικά, αναφέρει ότι ο Μορένο ήταν παρών μόνο σε επίσημες συνεδρίες δύο φορές σε τέσσερα χρόνια, δεν εκπλήρωσε το κυβερνητικό σχέδιο και μοίρασε παράνομα εξουσίες σε εκπροσώπους άλλων πολιτικών κομμάτων, των οποίων η ατζέντα εργασίας δεν ήταν σύμφωνη με τη λαϊκή δέσμευση που αποκτήθηκε τη στιγμή της ανάληψης καθήκοντος ως αρχηγού κράτους.
"Το ψήφισμα που διαγράφει τον Μορένο θα κοινοποιηθεί αμέσως στον καταγγέλλοντα και στον καταγγελλόμενο, καθώς και στο Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο, έτσι ώστε, σύμφωνα με το άρθρο 342 του Κώδικα της Δημοκρατίας, να διαγραφεί από τα αρχεία του AP το τιμωρημένο στέλεχος", καταλήγει το έγγραφο.
Από τον ίδιο τον οργανισμό, αρκετοί συνεργάτες κατέθεσαν όρους για τον προσδιορισμό της Alianza PAIS, μεταξύ των οποίων η πρώην υποψήφια για την προεδρία Χιμένα Πένια και ο σύντροφός της στο συνδυασμό και υποψήφιος αντιπρόεδρος Πατρίσιο Μπαρίγα.
"Η απόφαση του Λένιν Μορένο είναι μια απάντηση στην πειθαρχική διαδικασία που ξεκίνησε ο οργανισμός μέσω της Επιτροπής Δεοντολογίας του", δήλωσε η Πένια σε ραδιοφωνική συνέντευξη.
Κατά την άποψή της, η απόφαση του κινήματος είναι δικαίωση των αγωνιστών, οι οποίοι υποστήριζαν συνεχώς η πολιτική οργάνωση να έχει πολύ πιο ισχυρή και κατηγορηματική θέση απέναντι στις ενέργειες του προέδρου.
Προειδοποίησε επίσης ότι είναι ένα σαφές σημάδι της προσπάθειας του κινήματος να καθαρθεί.
Από την πλευρά του, ο Μπαρίγα είπε στο Twitter: «Είναι μια πληγή που θα χρειαστεί χρόνος για να θεραπευτεί, αλλά την θεραπεύουμε».