Η ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων του Μεξικού υπερψήφισε την Πέμπτη (12/12), τόσο στο συνολό του όσο και κατά άρθρο, το νομοσχέδιο "ενεργειακής μεταρρύθμισης" (reforma energetica) που είχε καταθέσει την προηγούμενη η κυβέρνηση του Ενρίκε Πένια Νιέτο. Ο νέος νόμος ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του κρατικού γίγαντα πετρελαίου (PEMEX), που είχε εθνικοποιήσει ο πρόεδρος Λάσαρο Κάρδενας το 1938.
Μετά από 20 ώρες συζήτησης, το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε συνολικά από 354 βουλευτές, προσκείμενους στο κυβερνόν κόμμα PRI (κέντρο) καθώς και στους συμμάχους του ΡΑΝ (δεξιά), τη "Νέα Συμμαχία" αλλά και τους Οικολόγους Πράσινους (PVEM). Κατά ψήφισαν οι 154 βουλευτές της αριστεράς (PRD, PT και "Κίνημα Πολιτών"), η οποία προσπάθησε να αποτρέψει την έγκριση του νομοσχεδίου επικαλούμενη την παραβίαση τριών άρθρων του συντάγματος.
Εκτός από την αντίθεση των κομμάτων της αριστεράς, η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας συναντά
αντιδράσεις συνολικά από τη μεξικανική κοινωνία. Το PRD έθεσε υπόψη της
γερουσίας 1.700.000 υπογραφές πολιτών που εναντιώνονται στο νομοσχέδιο,
ενώ σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το 70% των μεξικανών διαφωνεί με την
αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος ώστε να επιτραπεί η ιδιωτικοποίηση της
PEMEX.
Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί από την Τετάρτη έξω από τη Γερουσία, διαμαρτυρόμενο για την επικείμενη "απελευθέρωση" της αγοράς ενέργειας υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων. Ο πρόεδρος του κινήματος κατά της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας (MORENA), Μαρτί Μπάτρες, κατηγόρησε τον πρόεδρο Πένια Νιέτα για "εθνική προδοσία". Χιλιάδες πολιτών διαδήλωναν από το Σεπτέμβριο στην Πόλη του Μεξικού κατά της συγκαλυμμένης ιδιωτικοποίησης των Πετρελαίων Μεξικού (PEMEX), αλλά και της κρατικής εταιρίας ηλεκτρισμού (CFE).
Η συνταγματική αναθεώρηση και η "ενεργειακή μεταρρύθμιση" αποτελούν ουσιαστικά την πρώτη μεγάλη αλλαγή στο χώρο της ενέργειας μετά από 75 χρόνια. Έως τώρα οι υδρογονάνθρακες αποτελούσαν κρατικό μονοπώλειο μέσω των αποκαλούμενων "παραγωγικών εταιριών του κράτους" όπως οι PEMEX και CFE.
Μεταξύ των αλλαγών που επιφέρει ο νέος νόμος είναι η κατάργηση της εκπροσώπησης των εργαζόμενων στο διοικητικό συμβούλιο της PEMEX, που γινόταν μέχρι τώρα μέσω του συνδικάτου εργατών πετρελαίων (STPRM). Επίσης, δημιουργείται ειδικό "ταμείο πετρελαίου για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη", με αντικείμενο τη διαχείριση της εκμετάλλευσης των ενεργειακών πηγών και υπό τον έλεγχο της Τράπεζας του Μεξικού.
Για να ισχύει ο νόμος απομένει μόνο η έγκρισή του από 17 τουλάχιστον από τις 32 πολιτείες της χώρας και η τυπική υπογραφή από τον πρόεδρο Πένια Νιέτο.
Σχετική ανάρτηση:
Το κίνημα Morena κατά της ιδιωτικοποίησης του πετρελαίου στο Μεξικό
Σχετική ανάρτηση:
Το κίνημα Morena κατά της ιδιωτικοποίησης του πετρελαίου στο Μεξικό