Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Μειώνεται η φτώχεια στη Νότια Αμερική

Πηγή: Cubadebate

Η Ευρώπη και κάποιες χώρες της Νότιας Αμερικής έχουν σήμερα πολύ διαφορετικούς δείκτες ανάπτυξης. Αν η φτώχεια σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες τείνει να πλησιάσει στα επίπεδα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει σε χώρες της Λατινικής Αμερικής όπως η Βενεζουέλα, η Αργεντινή και η Βραζιλία, στις οποίες έχουν μειωθεί αξιοσημείωτα οι σχετικοί δείκτες μέτρησης της φτώχειας.

Μια έκθεση της Οικονομικής Επιτροπής για τη Λατινική Αμερικής και την Καραϊβική (CEPAL), δείχνει ότι η Βενεζουέλα ήταν η χώρα με τη μεγαλύτερη πρόοδο σ' αυτό τον τομέα μεταξύ 2011 και 2012. Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό κάτω από το όριο της φτώχειας μειώθηκε κατά 5,6%.


Επιπλέον, η Αργεντινή, η Βραζιλία, το Εκουαδόρ, το Περού και η Κολομβία συμπληρώνουν τη λίστα των 11 χωρών με διαθέσιμα στοιχεία που μείωσαν τα επίπεδα της φτώχειας τους το 2012. Αντίθετα, το Μεξικό είχε ελαφρά αύξηση.

Η CEPAL προειδοποιεί ωστόσο ότι το πρόβλημα της φτώχειας στη Λατινική Αμερική παρέμεινε στα ίδια επίπεδα σε γενικά πλαίσια για το 2012, και ότι τα επίπεδα ακραίας φτώχειας αυξήθηκαν μέσα στο έτος. Σε ακριβή νούμερα, η φτώχεια τόσο το 2011 όσο και το 2012 έπληξε 164 εκ. λατινοαμερικάνους, κάτι που ισοδυναμεί με 27,9% του συνολικού πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Χούλιο Γκαμπίνα, για να καταπολεμηθεί αυτό το δεινό η περιοχή έχει ανάγκη να κάνει δομικές αλλαγές που να συνδέονται με βασικές ανάγκες που δεν ικανοποιούνται για μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Λατινικής Αμερικής. Ο ειδικός υπογραμμίζει ότι η περιοχή βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί οι δείκτες κατανομής εισοδημάτων και πλούτου της προ της εμφάνισης νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων εποχής.

"Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν μέσα στην τελευταία δεκαετία από κάποιες από τις χώρες με κυβερνήσεις που αυτοαποκαλούνταν προοδευτικές έχουν καταφέρει εν μέρει να μειώσουν τα αποτελέσματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών", δήλωσε ο Γκαμπίνα σε συνέντευξη.

Είπε ακόμα ότι για να καταπολεμηθεί το πρόβλημα της φτώχειας και της ανέχειας δεν αρκεί να δοθεί προσοχή στην κατανομή του πλούτου υπέρ των ασθενέστερων στρωμάτων, αλλά και να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές.

(Αρχική πηγή: Russia Today)