Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Αργεντινή: Εκτόξευση του δολάριου εν όψει της εκταμίευσης του δανείου από το ΔΝΤ



Το δολάριο έκλεισε στα 34,40 πέσος μετά την ανακοίνωση από τον Μάκρι της συμφωνίας με το ΔΝΤ κατά την πώληση από την Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής 300 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Το δολάριο έκλεισε αυτή την Τετάρτη σε 34,40 αυξάνοντας την τιμή του,  σε μια μόνο ημέρα, κατά 2,40 αργεντίνικα πέσος και προκαλώντας υποτίμηση του εθνικού νομίσματος κατά σχεδόν 8%. 

Η απότομη πτώση της οικονομίας της Αργεντινής προκλήθηκε μετά από την δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Μαουρίσιο Μάκρι με την οποία ανακοίνωσε την συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την προώθηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών για την επίτευξη των οικονομικών στόχων της χώρας για το επόμενο έτος. 



Μεταξύ αυτών των στόχων είναι η πληρωμή του δημόσιου χρέους και η ηρεμία της αγοράς που έχει «έλλειψη εμπιστοσύνης» στη χρηματοδοτική ικανότητα της κυβέρνησής της. 

"Την περασμένη εβδομάδα είχαμε νέες εκφράσεις της έλλειψης εμπιστοσύνης στην αγορά όσον αφορά τη χρηματοδοτική μας ικανότητα για το 2019. Συμφωνήσαμε με το ΔΝΤ να προχωρήσουμε (στη διάθεση) όλων των απαραίτητων πόρων για να εξασφαλίσουμε την εκπλήρωση του δημοσιονομικού προγράμματος του επόμενου έτους", δήλωσε ο πρόεδρος μέσω ενός βίντεο.  

Δηλώσεις που δεν άρεσαν πολύ στη χρηματιστηριακή αγορά της Αργεντινής, αφού λίγο μετά άρχισε να πέφτει η τιμή των αργεντίνικων ομολόγων στη Wall Street.  

Η ίδια η κυβέρνηση Μάκρι, μετά το προεδρικό μήνυμα, είδε αυτό που έρχονταν, γι αυτό, η Κεντρική Τράπεζα (BCRA) πούλησε περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια, στα 31,63 πέσος, επιχειρώντας να περιορίσει την υποτίμηση, πράγμα που δεν πέτυχε.