Αβάνα |
Το 1959, δύο μεγάλα νησιά βρέθηκαν στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Ήταν η Κούβα της Καραϊβικής και η Κύπρος της Μεσογείου.
Και οι δύο περιοχές έφεραν το παρελθόν ενός επαναστατικού αγώνα και το όνομα ενός ηγέτη. Φιντέλ Κάστρο και Μακάριος Γ’, δύο άντρες που τα ονόματά τους συνδέθηκαν.
Ο Κάστρο της Μεσογείου
Οι δύο ισχυροί άντρες γνωρίστηκαν όταν η Κούβα (CU) και η Κύπρος (CY) έγιναν μέλη του ΟΗΕ την ίδια μέρα και ο Κάστρο κάθισε δίπλα στον Μακάριο γιατί οι χώρες είχαν σχεδόν τα ίδια διεθνή αρχικά. Γέλασαν και οι δύο γιατί ήταν οι μόνοι πολιτικοί με μούσια και λίγο μετά διαπίστωσαν ότι έχουν γεννηθεί την ίδια ημερομηνία στις 13 Αυγούστου (1913 ο Μακάριος, 1926 ο Κάστρο).
Λίγο μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου και την ένταξη της χώρας στο Κίνημα των Αδεσμεύτων, οι Αμερικανοί έσπευσαν να ονομάσουν τον Μακάριο «Κάστρο της Μεσογείου». Ένας χαρακτηρισμός που ακούγεται μέχρι σήμερα.
Λευκωσία |
Και δεν είναι το μόνο στοιχείο που θυμίζει τη σύνδεση του Μακαρίου με τον Κάστρο. Στην παραλιακή λεωφόρο Αβενίδα ντελ Πουέρτο, στην περιοχή της παλιάς Αβάνας και απέναντι από το λιμάνι της πόλης, ένας Μακάριος ύψους 2 μέτρων, ορθώνεται μπροστά στον επισκέπτη.
Είναι ένα άγαλμα που φιλοτέχνησε ο Κύπριος γλύπτης, Νίκος Κοτζιαμάνης. Όπως αποκάλυψε ο πρεσβευτής της Κούβας στην Κύπρο Πάμπλο Αντόνιο Ροντρίγκεζ Βιντάλ, το άγαλμα του Μακαρίου θα στηθεί στον περίβολο της πρώτης ορθόδοξης εκκλησίας που λειτούργησε πρόσφατα στην Αβάνα.
Στο πλαίσιο της ίδιας πρωτοβουλίας του έκανε εισήγηση προς την κυπριακή κυβέρνηση να στηθεί άγαλμα του εθνικού ήρωα της Κούβας ποιητή Χοσέ Μαρτί στη Λευκωσία.