Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Oι FARC-EP ανακοίνωσαν ένα ανοικτό, δημοκρατικό και σύγχρονο πολιτικό κόμμα



Οι αντάρτες των FARC-EP, βρισκόμενοι στη φάση της αποστράτευσης, ανακοίνωσαν σήμερα ότι το νέο τους πολιτικό κόμμα θα είναι ανοικτό, δημοκρατικό και σύγχρονο και θα ταιριάζει σε όλους εκείνους που επιθυμούν μια θετική αλλαγή, με αξιοπρεπή ζωή και κυριαρχία για την Κολομβία.
Στις 24 του περασμένου Νοέμβρη, ο Πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος και ο ηγέτης των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC-EP), Τιμολέων Χιμένες, υπέγραψαν την τελική συμφωνία με την οποία δεσμεύτηκαν να τερματίσουν την μακροχρόνια σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών.
Κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο ηγέτης του αντάρτικου κινήματος Ιβάν Μάρκες, δήλωσε ότι το ιδρυτικό συνέδριο του νέου κόμματος, σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη του Μάη και τα ντοκουμέντα των προγραμματικών και καταστατικών του αρχών, θα μελετηθούν σε συναντήσεις που θα γίνουν στα μεταβατικά σημεία και περιοχές, όπου θα παραμείνουν τα μέλη τους για αρκετούς μήνες.
Πρόκειται – είπε – για έναν στόχο που τέθηκε στην ολομέλεια του Κεντρικού Γενικού Επιτελείου των FARC-EP που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στις σαβάνες του Γιαρί, όπου διευρύνθηκε η ηγεσία της οργάνωσης από 23 σε 61 μέλη.
Ένας τέτοιος μετασχηματισμός (από αντάρτικο σε νόμιμο πολιτικό σχηματισμό) θα γίνει όταν πραγματοποιηθεί ο αφοπλισμός ή η εγκατάλειψη των όπλων αυτής της ομάδας, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί εντός των αναφερόμενων μεταβατικών σημείων ή περιοχών.
Σύμφωνα με τον Μάρκες, άλλα ζητήματα που συζητήθηκαν στην συνάντηση του Γιαρί, ήταν οι κατευθυντήριες γραμμές και το βασικό περιεχόμενο της προτεινόμενης μεταβατικής κυβέρνησης, που κατά την άποψη των FARC-EP, θα πρέπει να εξασφαλίσει την εφαρμογή των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν και υπογράφτηκαν στην Αβάνα, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει αυτή για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν τα θύματα του εμφυλίου πολέμου.
Θα πρέπει επίσης να προωθηθούν στρατηγικές για την καλή διαβίωση του πληθυσμού, τον εκδημοκρατισμό και τις κοινωνικές δαπάνες για την αντιμετώπιση των πιεστικών αναγκών του λαού, πρόσθεσε.
Ο Μάρκες, ο οποίος υπηρέτησε ως επικεφαλής των αντιπροσώπων του FARC-EP στις ειρηνευτικές συνομιλίες ενημέρωσε ότι στην ολομέλεια επελέγησαν 60 αντάρτες για να πραγματοποιήσουν περιοδείες σε όλη την επικράτεια για να κάνουν γνωστές τις συμφωνίες που υπογράφτηκαν με την κυβέρνηση και 10 ακόμη που  θα εκπληρώσουν το ίδιο καθήκονα στις μεταβατικά σημεία και περιοχές.


(Με πληροφορίες από το Prensa Latina)