Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Υπογραφή Συμφωνίας Πολιτικού Διαλόγου και Συνεργασίας Κούβας – Ευρωπαϊκής Ένωσης, τέλος της κοινής θέσης



Εκπρόσωποι της Κούβας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) υπέγραψαν ένα Σύμφωνο Πολιτικού Διαλόγου και Συνεργασίας, που θεωρείται το πλαίσιο για την ανάπτυξη των σχέσεων, στη βάση της ισότητας, της αμοιβαιότητας και του αμοιβαίου σεβασμού. Επιπλέον, αυτό σημαίνει το επίσημο τέλος της κοινής θέσης της ένωσης απέναντι στην Κούβα. 

Tο σύμφωνο υπογράφτηκε από τον υπουργό Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκες και από την ανώτερη εκπρόσωπο της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε, Φρεντερίκα Μογκερίνι, καθώς και από εκπρόσωπους των χωρών της κοινότητας.


Μιλώντας στην διάρκεια της τελετής υπογραφής, ο Ρορντρίκες και η Μογκερίνι, αναγνώρισαν την σημασία της συμφωνίας στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, κοιτάζοντας το μέλλον. 

Η συμφωνία υπεγράφη στην έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, σε συνάντηση που πραγματοποίησαν οι δύο διπλωμάτες.

Η υπογραφή της συμφωνία έλαβε χώρα μετά την κατάργηση της λεγόμενης κοινής θέσης που είχε υιοθετήσει η Ένωση το 1996, η οποία είχε απορρίφθεί εξ αρχής από την Αβάνα, λόγω της μονομερούς, παρεμβατικής, επιλεκτικής και μεροληπτικής φύσης της, δήλωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας της Καραϊβικής, Αλμπεράντο Μορένο.

Ο ίδιος επεσήμανε επίσης, ότι αυτή η πολιτική είχε ξεπεραστεί ντε φάκτο από το 2008, όπως αποδεικνύεται από την θετική πορεία των τελευταίων ετών, των δεσμών της Κούβας με την ΕΕ και τα κράτη μέλη της.

Οι οικονομικοί δεσμοί με την Ευρώπη εξακολουθούν να αποτελούν προτεραιότητα για την Κούβα, για την οικοδόμηση μιας αποτελεσματικής και βιώσιμης σοσιαλιστικής οικονομίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της νησιωτικής χώρας, Μπρούνο Ροντρίγκες.