Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Kουβανοί γιατροί στην Βολιβία: Μια δεκαετία αλληλεγγύης και ελπίδας

Πηγή: Prensa Latina

Μετά από δέκα χρόνια προσφοράς και αλληλεγγύης στη Βολιβία, το ανθρωπιστικό και ανιδιοτελές έργο των κουβανών γιατρών είναι αναγνωρισμένο στη χώρα, αλλά πάνω από όλα, η πραγματικότητα ότι έχουν σώσει 86.983 ζωές και έχουν αποκαταστήσει την όραση σε χιλιάδες ανθρώπους.

Από τους πρώτους μήνες του 2016, οι κουβανοί ειδικοί έχουν προσφέρει την βοήθειά τους στις πιο απομακρυσμένες κοινότητας αυτής της χώρας των Άνδεων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που βρίσκονται σε πάνω από 4.000 μέτρα υψόμετρο.


Συμπληρώνοντας μια δεκαετία αδιάκοπης παρουσία σε αυτή τη νοτιοαμερικάνικη γη, αξιολογείται η πορεία που διανύθηκε μέχρι τώρα και τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν μέχρι τώρα και ταυτόχρονα επιβεβαιώνεται η δέσμευση να συνεχίσουν να φέρνουν υγεία και ελπίδα σε αυτούς που το έχουν πιο πολύ ανάγκη.

Σύμφωνα με τον δρα Pavel Noa, εθνικό συντονιστή της κουβανικής μπριγάδας, η αρχή της συνεργασίας με αυτή τη χώρα, ήταν το 1985 με τη δωρεά τριών θαλάμων εντατικής θεραπείας στα παιδικά νοσοκομεία των επαρχιών Σάντα Κρους, Κοτσαμπάμπα και Λα Πας. Το 2005 παραχωρήθηκε ένας ηλεκτροεγκεφαλογράφος και υλικά εξαερισμού στα παιδικά νοσοκομεία της Σάντα Κρους και της Λα Πας και στις 15 Σεπτέμβρη του ίδιου έτους ξεκίνησε η Operación Milagro (Επιχείρηση Θαύμα) με την άφιξη στην Κούβα 100 φοιτητών και 48 βολιβιάνων ασθενών.

Συζητώντας με το (ειδησεογραφικό πρακτορείο) Prensa Latina, o Noa σημείωσε ότι τον Φλεβάρη του 2006, μπροστά στις σφοδρές βροχοπτώσεις και τις σοβαρές πλημμύρες που σημειώθηκαν σε αρκετές περιοχές, έφτασαν στη χώρα μέλη της Ειδικής Ιατρικής Μπριγάδας Henry Reeve, η οποία είναι εξειδικευμένη σε φυσικές καταστροφές και σοβαρές επιδημίες.

Λίγο μετά ξεκίνησε η ιατρική συνεργασία ως μέρος του Προγράμματος Ολοκληρωμένη Υγεία στη Βολιβία, με την άφιξη περισσότερων κουβανών ειδικών και την έναρξη λειτουργίας των Κοινοτικών Πολυιατρείων.

Σήμερα, βρίσκονται σε αυτή τη χώρα 713 κουβανοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι οποίοι απασχολούνται σε 114 Κοινοτικά Πολυιατρεία, 30 Νοσοκομεία και 6 οφθαλμολογικές κλινικές σε 31 επαρχίες και 45 δήμους των εννέα επαρχιών της Βολιβίας.

Ανάμεσα στα πιο σημαντικά αποτελέσματα στη διάρκεια αυτών των 10 χρόνων, ξεχωρίζουν οι περισσότερες από 63.418.000 ιατρικές επισκέψεις που πραγματοποίησαν οι ειδικοί μας, από τις οποίες, οι 47.148.485 στις κοινότητες”, δήλωσε ο Νοa, και συνέχισε:

Επιπλέον, έχουμε πραγματοποιήσει 179.282 χειρουργικές επεμβάσεις, 45.699 γέννες και έχουμε σώσει τη ζωή σε 86.983 Βολιβιάνους. Από την άλλη, μεταξύ 2006 και 2008 εγκαινιάστηκαν 30 νέα Ολοκληρωμένα Κοινοτικά Νοσοκομεία και δόθηκαν δωρεές υλικού σε δεκάδες κέντρα υγείας.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, η κουβανική αποστολή είχε μεγάλο αντίκτυπο στο λαό της Βολιβίας. Κατά πρώτο λόγο, από τις πάνω από 600.000 εγχειρήσεις καταρράκτη που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της “Operación Milagro” επωφελήθηκε ένα μέρος του πληθυσμού που δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας λόγω του υψηλού τους κόστους. Εμείς τους εγχειρίσαμε δωρεάν. Eπίσης, ξεχώρισε η παρουσία του κουβανικού προσωπικού σε όλες τις επαρχίες της χώρας και η συμμετοχή τους στην δημιουργία και εφαρμογή προγραμμάτων όπως το “Η Υγεία μου”, στην κατεύθυνση ενίσχύσης της ολοκληρωμένης και δωρεάν ιατρικής φροντίδας στις κοινότητες.

Επιπλέον, η κουβανική αποστολή έχει συνεργαστεί στον τομέα της διαμόρφωσης του ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο περιλαμβάνει την προετοιμασία των ειδικών και την εισαγωγή της επιστημονικής έρευνας. Αυτό είχε αποτέλεσμα, πάνω από 4.732 Βολιβιάνοι να εγγραφούν στην Ιατρική Λατινοαμερικάνικη Σχολή (ELAM) και σε άλλα κουβανικά Πανεπιστήμια. Σήμερα 379 από αυτούς, πραγματοποιούν ανώτερες σπουδές στη χώρα μας, επεσήμανε.

Ο στόχος μας στην Βολιβία είναι να εξασφαλίσουμε μια ποιοτική ιατρική φροντίδα σε ένα μεγαλύτερο αριθμό ασθενών στα κοινοτικά πολυιατρεία και επιπλέον να τους προσφέρουμε περίθαλψη πολλών ειδικοτήτων.

Και από την άλλη πλευρά, επεσήμανε τη σημασία πρωτοβουλιών όπως τα “Φεστιβάλ Υγείας”, στα οποία προωθείται η προετοιμασία των πολιτών και προσφέρονται ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις χωρίς κανένα κόστος, για εκείνους οι οποίοι δεν μπορούν να πληρώσουν ιδιωτικά νοσοκομεία.
 

Τέλος, ο εθνικός συντονιστής της κουβανικής αποστολής επανέλαβε την δέσμευση των κουβανών γιατρών αυτής της χώρας για τη δουλειά τους και την υποστήριξη που έδωσαν στον πρόεδρο Έβο Μοράλες στη διάρκεια αυτών των χρόνων.