Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Σαν Σαλβαδόρ: Πρώτο Συνέδριο του FMLN

Πηγή: Granma

Το πρώτο του Συνέδριο πραγματοποίησε από τις 6 έως τις 8 Νοέμβρη, το Μέτωπο Φαραμπούτο Μαρτί για την Εθνική Απελευθέρωση (FMLN) στην πρωτεύουσα του Σαν Σαλβαδόρ, με τη συμμετοχή 1.800 αντιπροσώπων και δεκάδων προσκεκλημένων αριστερών κομμάτων και οργανώσεων από όλο τον κόσμο.

Μέσω αυτού του Συνεδρίου, το FMLN επαναβεβαίωσε την δέσμευσή του να συνεχίσει τον καθημερινό αγώνα του λαού του Σαλβαδόρ, δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας Σαλβαδόρ Σάντσες Σερέν.


Ο κομαντάντε του FMLN, Ραμίρο Βάσκες, δήλωσε στο Telesur ότι ο στόχος μπροστά στο Συνέδριο και στη 35η επέτειο του Μετώπου, είναι “να φρεσκάρει τις σκέψεις για να αντιμετωπιστούν οι νέες πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις της περιοχής της Λατινικής Αμερικής”.

Στο κλείσιμο των εργασιών του Συνεδρίου ο Μεδάρδο Γκονζάλες, γραμματέας του FMLN, δήλωσε ότι “το κυβερνητικό κόμμα έχει χαράξει καθαρή γραμμή για να αντιμετωπίσει την ολιγαρχία της χώρας, τώρα και στο μέλλον. Η εντολή έχει δοθεί ήδη και δεν πρέπει να επιτρέψουμε τα ψέματα της δεξιάς”, σημειώνοντας τη στάση αρκετών ΜΜΕ “που δημοσιεύουν μόνο τα ελαττώματα της κυβέρνησης”.

Ο γραμματέας του FMLN επεσήμανε επίσης ότι μετά την προσυνεδριακή συζήτηση στην οποία συμμετείχαν πάνω από 20.000 μέλη, αποδείχτηκε ότι το FMLN “έχει μία μόνο ιδεολογία, ένα μόνο πολιτικό σχέδιο δράσης και μία μόνο οργανωτική δομή”.

Στο Συνέδριο παραβρέθηκε ο επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, Χοσέ Ραμόν Μπαλαγέρ, ο οποίος και επεσήμανε την εξαιρετική σημασία του συνεδρίου. Οι προσκεκλημένοι χειροκρότησαν με μεγάλο ενθουσιασμό την παρουσία του κομμουνιστικού κόμματος, αναγνωρίζοντας το έργο της διεθνιστικής αλληλεγγύης της Κουβανικής Επανάστασης.

Στις αποφάσεις του Συνεδρίου συμπεριλήφθηκε επίσης, το αίτημα της παύσης του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Κούβα εδώ και πάνω από μισό αιώνα. Aπαίτησε επίσης την επιστροφή του εδάφους του Γκουαντάναμο που παράνομα κατέχει η ιμπεριαλιστική δύναμη των ΗΠΑ και βρίσκεται στην κουβανική επικράτεια, καθώς και την παύση των παράνομων ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων που προσπαθούν να υπονομεύσουν την επαναστατική διαδικασία στην Κούβα.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Prensa Latina, το Συνέδριο επεξεργάστηκε τις προγραμματικές κατευθύνσεις, τις αποφάσεις και τη γενική στρατηγική του FMLN για τα επόμενα χρόνια και τις κατευθύνσεις για την οργανωτική του ισχυροποίηση σε εδαφικό και κλαδικό επίπεδο.

Το FMLN ήρθε στην εξουσία το 2009 με τον Μαουρίσιο Φούνες, που κέρδισε τις εκλογές απέναντι στην Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία, ένα δεξιό κόμμα που κυβέρνησε τη χώρα τις τελευταίες δυο δεκαετίες και προώθησε το δολάριο και ένα νεοφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο. Πέρσι, κέρδισε ξανά τις προεδρικές εκλογές με τον Σαλβαδόρ Σάντσες Σερέν, έναν από τους ιστορικούς ηγέτες του FMLN.