Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Η Γουατεμάλα τιμώρησε το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα και εξέλεξε έναν κωμικό

Gabriela Avila Gómez
Πηγή: Granma

Ο Τζίμι Μοράλες, ο υποψήφιος του Μετώπου για την Εθνική Σύγκληση (FCN-Nación) ήταν ο νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών τον Οκτώβρη στη Γουατεμάλα, με ένα 67,44% των ψήφων, ανακοίνωσε το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο της χώρας.

Θα προσπαθήσω με όλη μου την καρδιά και με όλες μου τις δυνάμεις να μην σας εξαπατήσω με αυτή την ψήφο που με έκανε πρόεδρο”, σημείωσε ο Μοράλες με δηλώσεις του στο τηλεοπτικό κανάλι Guatevision. Aυτές ήταν και οι πρώτες του λόγος από όταν ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψήφων.


Ωστόσο, οι εκλογές της τελευταίας Κυριακής του Οκτώβρη πραγματοποιήθηκαν σε πολύ υποτονικό κλίμα, και εξάσκησε το εκλογικό του δικαίωμα μόλις το 56,32% από τα έξι και μισό εκατομμύρια του εκλογικού σώματος.

Με 2.750.847 ψήφους, ο ηθοποιός, παραγωγός και παρουσιαστής πήρε τις διπλάσιες ψήφους από την αντίπαλό του Σάντρα Τόρρες, της “Εθνικής Ενότητας για την Ελπίδα” που συγκέντρωσε μόλις 1.328.381 ψήφους. Το αποτέλεσμα της νίκης του Μοράλες κατέγραφαν οι δημοσκοπήσεις από την περασμένη ακόμα εβδομάδα.

Το πρόγραμμα του νικητή των εκλογών Visión 20/20” (Όραμα 20/20) επικεντρώνεται σε θέματα όπως η δημόσια διοίκηση, κοινωνικά προγράμματα, ασφάλεια και να τερματίσει τη διαφθορά στη χώρα. Όμως, αρκετοί αναλυτές σημειώνουν ότι είναι ένας υποψήφιος στο περιθώριο του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος και αγνοεί στην πράξη, την κατεύθυνση που θα πάρει η κυβέρνησή του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “η Γουατεμάλα πρέπει να μπει σε μια πατριωτική φάση ανοικοδόμησης. Όλοι μας βλέπουν σαν παράδειγμα, περισσότερο από εμάς τους ίδιους”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα της Γουατεμάλα “La Hora”, ο Μοράλες επικέντρωσε το μήνυμά του στο να πείσει τον πληθυσμό ότι είναι ένας διαφορετικός υποψήφιος αποδεσμευμένος από το πολιτικό κατεστημένο, με το σύνθημα “ούτε διεφθαρμένος, ούτε κλέφτης”, σύνθημα που μετατράπηκε σε ένα από τους βασικούς άξονες της προεκλογικής του καμπάνιας.

Ο Τζίμι Μοράλες είναι ευρέως γνωστός στη Γουατεμάλα ως παραγωγός, ηθοποιός, παρουσιαστής και κωμικός της τηλεόρασης και του σινεμά.

Το κόμμα στο ποίο ανήκει, το PCN-Nación αναδείχτηκε το 2008 σαν πρόταση μιας ομάδας πρώην στρατιωτικών που οργανώθηκαν για να αντιμετωπίσουν τις διεκδικήσεις αυτών που επηρεάστηκαν από τις συνέπειες του εμφυλίου πολέμου της Γουατεμάλα, και γιαυτό, πολλοί αναλυτές σημειώνουν ένα σκοτεινό υπόβαθρο στις καταβολές αυτής της οργάνωσης.

Από την πλευρά της η Σάντρα Τόρρες, αναγνώρισε την ήττα της στις κάλπες την Κυριακή και τη νίκη του αντιπάλου της: “αναγνωρίζουμε τη νίκη του Τζίμι Μοράλες και του ευχόμαστε επιτυχίες. Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, είμαι και θα είμαι πάντα μια δημοκράτισσα. Η Γουατεμάλα έχει σοβαρά προβλήματα, όμως ο λαός έκανε την εκλογή του και εμείς την σεβόμαστε”.

Αυτή τη στιγμή η χώρα βρίσκεται υπό μεταβατική κυβέρνηση, και η ορκωμοσία του Μοράλες θα πραγματοποιηθεί στις 14 Γενάρη του νέου χρόνου.

ΑΠΑΤΗ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ PÉREZ MOLINA
Τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών μπορούν να διαβαστούν σαν μια ψήφος τιμωρίας από το εκλογικό σώμα για την βαθιά κρίση που έχει βυθιστεί η Γουατεμάλα από τα μέσα του Απρίλη του τρέχοντος έτους, όταν το Υπουργείο Εσωτερικών (MP) με την υποστήριξη της Διεθνούς Επιτροπής ενάντια στην Ατιμωρησία (οργανισμός του ΟΗΕ) αποκάλυψε αρκετά σκάνδαλα, μεταξύ των οποίων, μια τελωνειακή απάτη, που έγινε γνωστή με το όνομα “La Linea” (H Γραμμή).

Το γεγονός αυτό προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους, με το αίτημα της παραίτησης της Αντιπροέδρου Ροξάνα Μπαλντέτι και μετέπειτα του ίδιου του προέδρου Όττο Πέρες Μολίνα, που και οι δύο ήταν αναμεμειγμένοι στις απάτες.

Στις αρχές του Σεπτέμβρη, και παρά την αρχική του δήλωση ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τα καθήκοντά του, ο Πέρεζ Μολίνα παραιτήθηκε υπό το βάρος ενός εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε εναντίον του από το MP για τη συμμετοχή του στη “La Linea”. Οι κατηγορίες που του αποδόθηκαν είναι συνέργεια σε παράνομες πράξεις, παθητική δωροδοκία και τελωνειακή απάτη.

Η Μπαλντετί συνελήφθη τον Αύγουστο και παραμένει προφυλακισμένη μέχρι σήμερα, παραιτήθηκε από τα καθήκοντά της στις 8 Μάη, τρεις εβδομάδες αφού είδε το φως της δημοσιότητας η πρώτη φάση της έρευνας.

Το αποδεικτικό υλικό περιλαμβάνει πάνω από 80.000 τηλεφωνικές ακροάσεις και 5.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που ανακαλύφτηκαν κατά την έρευνα και δείχνουν τις προτιμήσεις του “πρώτου” και της “δεύτερης” και αποδεικνύουν τη συμμετοχή του Πέρεζ Μολίνα και της Μπαλντετί.

Ο Όττο Πέρες Μολίνα είναι ο μοναδικός πρόεδρος στην ιστορία της Γουατεμάλα, λόγω της ατιμωρησίας, ο οποίος έχει παυθεί εξ αιτίας της συμμετοχής του σε σκάνδαλα διαφθοράς.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η χώρα, και προστίθεται στις δομικές ανεπάρκειες μιας υποανάπτυκτης χώρας, που βρίσκεται ανάμεσα στις πιο φτωχές της Λατινικής Αμερικής. Χωρίς αμφιβολία οι εκλογείς περιμένουν πολύ περισσότερα από το νέο πρόεδρο και το ερώτημα τώρα είναι αν ο Μοράλες θα μπορέσει να σταθεί στο ύψος του νέου του ρόλου.

Βαγγέλης Γονατάς