Πολιτικοί ηγέτες της Bενεζουελάνικης ακροδεξιάς , με επικεφαλής τη Μαρία Κορίνα Ματσάδο , κατήγγειλαν τις τελευταίες ημέρες ότι το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) δεν επέτρεψε στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας να εγγράψει υποψηφίους για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 28 Ιουλίου αυτού του έτους.
Υπενθυμίζεται ότι στη Βενεζουέλα η αντιπολίτευση προκήρυξε προκριματικές εκλογές το 2023, οι οποίες διεξήχθησαν στις 22 Οκτωβρίου για την ανάδειξη του αντιπάλου του Νικολάς Μαδούρο στις εκλογές του 2024. Σε αυτές τις εκλογές, η Εθνική Πρωτοβάθμια Επιτροπή (CNP) ανακοίνωσε ότι η πολιτική ηγέτιδα Μαρία Κορίνα Ματσάδο, ήταν η νικήτρια που θα επέλεγε να διεκδικήσει την προεδρία της Βενεζουέλας στις εκλογές.
Αλλά θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι για αυτήν την προκριματική εκλογή υπάρχουν ακόμα αμφιβολίες για το αν ήταν διαφανείς εκλογές ή όχι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών της αντιπολίτευσης, ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας (PSUV), Ντιοσντάδο Καμπέγιο, , κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου παρουσίασε αποδείξεις ότι κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών της αντιπολίτευσης υπήρξε εκλογική νοθεία, παρουσιάζοντας ως απόδειξη ένα ηχητικό αρχείο μεταξύ ενός ακτιβιστή της αντιπολίτευσης και ενός δημάρχου της πολιτείας Μπολίβαρ.
Ο Καμπέγιο διαβεβαίωσε ότι δεν το ηχητικό δεν έφτασε στα χέρια του από κάποιον "τσαβίστα", αλλά του το έστειλε άτομο από την "αντιπολίτευση που ανησυχεί για την κατάσταση αυτή" και συνέχισε λέγοντας ότι αυτό δεν συνέβη μόνο στην πολιτεία Μολίβαρ αλλά ότι οι ψήφοι χειραγωγήθηκαν και σε άλλα μέρη της χώρας. "Δεν εκπλήσσομαι που η αντιπολίτευση το κάνει αυτό", είπε.
Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο έχει αποκλειστεί
Ανεξάρτητα όμως από το αποτέλεσμα των προκριματικών εκλογών, η Mαρία Κορίνα Ματσάδο, παρά το γεγονός ότι ήταν "η νικήτρια", δεν μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Δημοκρατίας.
Η πολιτική ηγέτιδα απαγορεύεται επί του παρόντος να κατέχει δημόσια και πολιτικά αξιώματα για 15 χρόνια. Η απόφαση αυτή επικυρώθηκε στις 26 Ιανουαρίου από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας (TSJ) επειδή η Ματσάδο εμπλέκεται σε διάφορες πράξεις που πλήτουν την ειρήνη και την κυριαρχία του έθνους.
Η ποινή που εκδόθηκε από το δικαστικό σώμα φέρει τον αριθμό πρωτοκόλλου 2023-0461 της απόφασης αριθ. 01-00-0000285 της 16ης Σεπτεμβρίου 2021.
Εγκλήματα που προκάλεσαν τον αποκλεισμό της Μαρίνα Κορίνα Ματσάδο
Συμμετείχε στο σχέδιο διαφθοράς με τον Χουάν Γουαιδό, διευκολύνοντας τον αποκλεισμό της χώρας.
Συμμετείχε στη λεηλασία των εταιρειών και του πλούτου της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένων των CITGO, Monómeros και 31 τόνων χρυσού στο Λονδίνο.
Ζήτησε τον αποκλεισμό μαζί με τον Γουαιδό και έτσι δημιούργησε την κατάσχεση 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που βρίσκονταν στο διεθνές τραπεζικό σύστημα.
Ζήτησε κυρώσεις και αποκλεισμούς εις βάρος της υγείας των κατοίκων της Βενεζουέλας.
Παραβίασε τις διατάξεις του άρθρου 191 του Συντάγματος της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, αποδεχόμενος να είναι εκπρόσωπος του Παναμά στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ).
Εν προκειμένω, πρέπει να σημειωθεί ότι η αποκλεισθείσα Μαρία Κορίνα Ματσάδο παρεδωσε τις εταιρείες CITGO Holding, INC και CITGO Petroleum Corporation "αξίας περίπου 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ στην καναδική εταιρεία Crystallex, έναντι 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ".
Έτσι, ο προαναφερόμενος φάκελος υπογραμμίζει ότι η Ματσάδο "προκάλεσε ζημία στην εθνική κληρονομιά ύψους 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ".
#ÚLTIMAHORA
Εμφανίζεται η Κορίνα Γιόρις
Την περασμένη Παρασκευή 22 Μαρτίου, η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, αποδεχόμενη τελικά ότι δεν μπορεί να διεκδικήσει την προεδρία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και αναγνωρίζοντας τον αποκλεισμό της, αποφάσισε να ανακοινώσει επιτέλους ποιος θα είναι ο "αντικαταστάτης" υποψήφιός της για τις εκλογές της 28ης Ιουλίου.
Αξίζει όμως να θυμηθούμε ότι "Hasta el final" (Μέχρι το τέλος) , ήταν το σύνθημα που διατυμπάνιζε η Ματσάδο τους τελευταίους μήνες, αλλά το απόγευμα της 22ας Μαρτίου ανακοίνωσε ότι η Κορίνα Γιόρις ήταν η "υποκατάστατη" υποψήφιά της.
"Αυτό το άτομο είναι εδώ μαζί μας και θα την παρουσιάσω. Το πρόσωπο αυτό είναι η Δρ Κορίνα Γιόρις ", δήλωσε η Μαρία Κορίνα Ματσάδο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα εθνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Αυτό είναι επίσης κάτι περίεργο, η Ματσάδο διαβεβαιώνει ότι υπάρχει δικτατορία στη Βενεζουέλα, αλλά πώς γίνεται σε μια χώρα όπου υπάρχει δικτατορία να μπορείς να εκφράζεσαι χωρίς κανένα πρόβλημα μπροστά σε τόσα πολλά μέσα ενημέρωσης;
Αφού λοιπόν έμαθε την ανακοίνωση της Ματσάδο για την Κορίνα Γιόρις, η διεθνής αναλύτρια Ιντιρα Ουρμπανέχα, στις 22 Μαρτίου, υπενθύμισε ότι η "αντικαταστάτρια" της Μαρία Κορίνα Ματσάδο υποστήριξε την απόπειρα πραξικοπήματος της 30ής Απριλίου 2019. "Κάναμε κακή αρχή", ανέφερε η Ουρμπανέχα, σε ανάρτηση στο προφίλ της στο X.
Τότε, η Κορίνα Γιόριτς σε δημοσίευμά της είχε αναφέρει: "Δεν πρόκειται για πραξικόπημα! Είναι η αποκατάσταση του κράτους δικαίου. Πρέπει να το επαναλάβουμε μέχρι να τους μαρκάρουμε σαν τα βοοειδή. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να επιβληθεί και πάλι η αντίληψη του 2002, όταν η εξέγερση χαρακτηρίστηκε πραξικόπημα".
Μετά την υπενθύμιση αυτού του δημοσιεύματος, η αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κορίνα Γιόριτς το διέγραψε από το προφίλ της στο λογαριασμό της Χ.
Υποψήφιοι της αντιπολίτευσης εγγεγραμμένοι για τις προεδρικές εκλογές
Η διαδικασία εγγραφής των υποψηφίων στο Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 25 Μαρτίου. Τμήματα της ακροδεξιάς της Βενεζουέλας ισχυρίζονται ότι η αντιπολίτευση δεν έχει υποψηφίους για να διεκδικήσει την προεδρία της Βενεζουέλας έναντι του κυβερνητικού υποψηφίου, που έχει προτείνει το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας (PSUV), Νικολάς Μαδούρο.
Ωστόσο, την Τρίτη 26 Μαρτίου, ο πρόεδρος του CNE, Έλβις Αμορόσο, σε μια αξιολόγηση της διαδικασίας υποβολής υποψηφιοτήτων για τις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου, ανακοίνωσε ότι οι υποψήφιοι είναι 13, εκ των οποίων 12 από την αντιπολίτευση.
Κατάλογος των υποψηφίων που είναι εγγεγραμμένοι στο CNE για να συμμετάσχουν στις προεδρικές εκλογές:
- Luis Eduardo Martínez (αντιπολίτευση)
- Daniel Ceballos (αντιπολίτευση)
- Antonio Ecarri (αντιπολίτευση)
- Juan Carlos Alvarado (αντιπολίτευση)
- José Brito (αντιπολίτευση)
- Benjamín Rausseo (αντιπολίτευση)
- Javier Bertuchi (αντιπολίτευση)
- Claudio Fermín (αντιπολίτευση)
- Luis Ratti (αντιπολίτευση)
- Enrique Márquez (αντιπολίτευση)
- Nicolás Maduro Moros (κυβέρνηση)
- Manuel Rosales (αντιπολίτευση)
- Eduardo González Urrutia (αντιπολίτευση)
"Προς όλους τους πολίτες της Βενεζουέλας και του κόσμου (ανακοινώνεται) ότι η διαδικασία εγγραφής έκλεισε όπως είχε οριστεί στο χρονοδιάγραμμα που παρουσιάστηκε σε όλους τους πολίτες της Βενεζουέλας για να έχουν τους υποψηφίους τους, το οποίο τηρήθηκε πλήρως", δήλωσε η CNE μετά την ανακοίνωση του καταλόγου των προεδρικών υποψηφίων, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από την αντιπολίτευση.
🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram