Πηγή: La Jornada
Πόλη του Μεξικό - Με κοινή δήλωση κατά του οικονομικού αποκλεισμού της Κούβας και υπέρ της κυριαρχίας της Αργεντινής επί των Μαλβίνων, ένα σχέδιο υγειονομικής αυτάρκειας, μεταξύ άλλων συμφωνιών, ολοκληρώθηκε η VI Σύνοδος των αρχηγών κρατών της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC).
Σε συνέντευξη Τύπου στο τέλος της συνόδου, στην οποία εκφράστηκαν διαφωνίες μεταξύ ορισμένων ηγετών λόγω ιδεολογικών θέσεων, ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Έμπραρντ αναγνώρισε ότι "υπάρχουν σοβαρές και σημαντικές διαφορές" μεταξύ των χωρών της CELAC, αλλά είπε ότι αυτό "πρέπει μην τρομάζει κανέναν". Είπε ότι η περιοχή βρίσκεται σε νέο στάδιο: "πριν από ενάμιση χρόνο δεν μιλούσαμε μεταξύ μας και τώρα κοιτάμε πώς να δημιουργήσουμε αυτάρκεια στα εμβόλια, είναι μια τεράστια αλλαγή".
Πρόσθεσε επίσης ότι πριν ακόμη αυτές οι διαφορές εμπόδιζαν τις χώρες της Celac να συναντηθούν, αλλά αυτό έχει τελειώσει, ήταν μια "πολύ επιτυχημένη σύνοδος κορυφής, είχαμε τη συμμετοχή 31 χωρών".
"Μια τέτοια σύνοδος κορυφής δεν πραγματοποιήθηκε εδώ πολλά χρόνια, θεωρούμε ότι και μόνο επειδή συναντηθήκαμε, αποτελεί μεγάλη επιτυχία" και επιβεβαίωσε ότι ο στόχος να καταστεί το Celac το κύριο μέσο περιφερειακής συνεργασίας και ολοκλήρωσης έχει επιτευχθεί.
Επεσήμανε ότι σε εύλογο χρόνο θα παρουσιαστεί η θέση που επεξεργάζονται διάφορες χώρες για το μέλλον του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ).
Συνοδευόμενος από την εκτελεστική γραμματέα της Οικονομικής Επιτροπής για τη Λατινική Αμερική (ECLAC), Αλίσια Μπάρσενα , ο Έμπραρντ ανέφερε επίσης ότι η σύνοδος κορυφής κατέληξε σε κοινή δήλωση 44 σημείων και ειδικές δηλώσεις σχετικά με την ανάγκη τερματισμού του εμπορικού αποκλεισμού της Κούβας και για τα νησιά Μαλβίνες.
Η δήλωση για την Κούβα επεξεργάστηκε εκτενώς μαζί με όλες τις χώρες της περιοχής και ότι καμία δεν είχε αντίρρηση σε αυτήν.
Εγκρίθηκαν άμεσα μέτρα, συνέχισε ο Έμπραντ, όπως ο θεσμός ενός ταμείου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με περισσότερα από 15 εκατομμύρια δολάρια. "Θα πουν ότι είναι λίγα, αλλά δεν υπάρχει ταμείο Λατινικής Αμερικής με αυτούς τους πόρους", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.
Η Celac θα λάβει επίσης κοινή θέση στη Διάσκεψη του ΟΗΕ COP26 στη Γλασκώβη, η οποία θα εξετάσει "τη βάση της δικαιοσύνης που πρέπει να υπάρχει για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής", δήλωσε ο Έμπραντ,
Υπήρξε επίσης μια συμφωνία σχετικά με τα εμβόλια κατά του ιού.
"Αν κάτι μας οδήγησε να συναντηθούμε, ήταν η πανδημία, η περιοχή έχει περισσότερους θανάτους από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στον κόσμο. Ήταν εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν εμβόλια, ήταν άδικο, καταχρηστικό, που τόσες πολλές χώρες δεν έχουν εμβόλια", τόνισε ο μεξικανός αξιωματούχος.
" Εγκρίθηκε ομόφωνα ένα σχέδιο , ώστε κάτι τέτοιο να μην συμβεί ποτέ ξανά στην περιοχή", συνέχισε. Μεταξύ άλλων, εξετάζεται η δημιουργία ενός περιφερειακού ρυθμιστικού οργανισμού υγείας, ο οποίος θα επέτρεπε εάν μια χώρα εγκρίνει ένα νέο εμβόλιο, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αμέσως σε ολόκληρη την περιοχή.
Εγκρίθηκε επίσης το σύσταση του Πρακτορείου Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής .
"Νομίζω ότι αυτά τα επιτεύγματα αξίζουν τον κόπο και μας γεμίζουν ελπίδα", δήλωσε ο ο Έμπραντ.
Πρόσθεσε ότι τους επόμενους μήνες θα επιδιώξουν να δώσουν μια δομή διακυβέρνησης στην Celac έτσι ώστε οι συμφωνίες της να έχουν μονιμότητα και αποτελεσματικότητα.
"Δημιουργούμε θεσμούς και επομένως θα χρειαστεί μόνιμη διακυβέρνηση", είπε.