Αναρτήσεις ανά χώρα

Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Παραστρατιωτικοί της ενημέρωσης ενάντια στη Βενεζουέλα και στην Κούβα (+video)

Σενάριο: Nότια Διοίκηση Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ

Esther Jávega

Για τη Βενεζουέλα "έφτασε η ώρα", λέει ο Kurt W. Tidd, ανώτατος διοικητής της Νότιας Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, σε ένα έγγραφο που διέρρευσε και τιτλοφορείται “Καίριο Χτύπημα” που περιγράφει με λεπτομέρειες την πρόταση μιας "στρατιωτικής επιχείρησης υπό διεθνή σημαία". 

Η παγκόσμια κοινή γνώμη είναι προετοιμασμένη να το αποδεχτεί, χάρη στο επίμονο έργο ενός ολόκληρου διεθνούς στρατού παρα-δημοσιογράφων. Ένας από αυτούς είναι ο Daniel Lozano, ανταποκριτής στο Καράκας για εφημερίδες όπως η ισπανική "El Mundo" και η αργεντίνικη "La Nación".

José Manzaneda, συντονιστής της Cubainformación.- Εδώ και καιρό, πολλοί ανταποκριτές των μέσων ενημέρωσης έχουν σταματήσει να είναι απλοί δημοσιογράφοι.

Η κοινωνιολόγος Ángeles Diez τους ονομάζει “παραδημοσιογράφους” (1): Παραστρατιωτικούς της ενημέρωσης, των οπίων οι βόμβες προπαγάνδας, επιτυγχάνουν να μαλακώνουν την κοινή γνώμη ώστε να αποδεχτεί ή (τουλάχιστον) να μην κινητοποιηθεί μπροστά σε πραγματικές επεμβάσεις ή βομβαρδισμούς. Είναι το μοντέλο που εφαρμόστηκε στη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, τη Λιβύη ή τη Συρία. Και αυτό που προετοιμάζουν εδώ και χρόνια για τη Βενεζουέλα.

Για αυτή τη χώρα "έφτασε η ώρα", λέει ο Kurt W. Tidd, ανώτατος διοικητής της Νότιας Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, σε ένα έγγραφο που διέρρευσε και τιτλοφορείται “Καίριο Χτύπημα(2) που περιγράφει με λεπτομέρειες την πρόταση μιας "στρατιωτικής επιχείρησης υπό διεθνή σημαία".

Η παγκόσμια κοινή γνώμη είναι προετοιμασμένη να το αποδεχτεί, χάρη στο επίμονο έργο ενός ολόκληρου διεθνούς στρατού παρα-δημοσιογράφων. Ένας από αυτούς είναι ο Daniel Lozano, ανταποκριτής στο Καράκας για εφημερίδες όπως η ισπανική "El Mundo" και η αργεντίνικη "La Nación" (3).

Το προαναφερθέν έγγραφο ποντάρει να “καταστήσει την κατάσταση του πληθυσμού της Βενεζουέλας πιο κρίσιμη”, ενισχύοντας την “λαϊκή δυσαρέσκεια” μέσω της “αποκεφαλαιοποίησης της χώρας”, της φυγής κεφαλαίων, της υποτίμησης του νομίσματος, την “εφαρμογή μέτρων αύξησης του πληθωρισμού", της παρεμπόδισης “όλων των εισαγωγών” και των “ελλείψεων” (4). Πρόκειται για μια αναλυτική εξομολόγηση που αποκαλύπτει ότι η Βενεζουέλα δεν αντιμετωπίζει απλά μία κρίση αλλά έναν οικονομικό πόλεμο παρόμοιο με αυτόν της Χιλής, που οδήγησε στη δικτατορία του Αουγκούστο Πινοσέτ (5).

Αλλά τι έχουν δημοσιεύσει ανταποκριτές όπως ο Daniel Lozano σχετικά με αυτό το έγγραφο; Τίποτα, ούτε μία λέξη. Όπως ακριβώς έπραξε τότε και ο τύπος της Χιλής και αρκετοί ξένοι ανταποκριτές. Το καθημερινό του αφήγημα είναι για μια χώρα "μείγμα καταπίεσης, εξαθλίωσης και μετανάστευσης" (6) , λόγω "κακοδιαχείρισης, εκτεταμένης διαφθοράς και πολλών εκατομμυρίων δολαρίων δημόσιες δαπάνες της κυβέρνησης" (7). Είναι ακριβώς το προτεινόμενο σενάριο του επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης του στρατού των ΗΠΑ, το οποίο μιλά για "μεγιστοποίηση μπροστά στον κόσμο, της ανθρωπιστικής κρίσης στην οποία υπόκειται η χώρα", εξαιτίας του Νικολάς Μαδούρο.

Και καλεί να εμφανιστεί η χώρα στα ΜΜΕ, ως “μαριονέτα της Κούβας”. Αυτό κάνει ο Daniel Lozano, επαναλαμβάνοντας στα πονήματά του, ξανά και ξανά, την περιφρονητική έκφραση "Cubazuela" (8).

Παράλληλα, ραφινάρει τις επιθέσεις του με το νεοφιλελεύθερο ιδεολογικό θεώρημα ότι για όλα φταίει το “κρατικό μοντέλο” του Τσαβισμού (9). Ο οικονομικός αποκλεισμός στη χώρα είναι - όπως και στην Κούβα - μια απλή "δικαιολογία". Θέλοντας μάλιστα να πείσει ότι η Βενεζουέλα έχει ένα μοντέλο πιο κρατικό ακόμα και από την Κούβα, μια χώρα της οποίας η οικονομία -όπως λέει- άρχισε να βελτιώνεται "χάρη στα μέτρα απελευθέρωσης" της δεκαετίας του 1990, υποστηρίζει ότι το Καράκας "έκανε ακριβώς το αντίθετο, εθνικοποιώντας και επεμβαίνοντας" (10). Μια εικόνα βέβαια, εντελώς παραμορφωμένη, διότι στη Βενεζουέλα υπάρχουν τομείς της οικονομίας που βρίσκονται εξ ολοκλήρου στα χέρια του ιδιωτικού τομέα, ενώ στην Κούβα το κράτος εξακολουθεί να ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας.

Σχετικά με τη μετανάστευση στη Βενεζουέλας,  η ερμηνεία του  Daniel Lozano είναι ότι υπάρχει ένας διεστραμμένος "εκλογικός παράγοντας": μια "στρατηγική" (του Μαδούρο) να σπάσει τη μεσαία τάξη, τη σπονδυλική στήλη της αντιπολίτευσης" (11) να “εκδιώξει" τέσσερα περίπου εκατομμύρια πολίτες, δεδομένου ότι" το 90% όσων αποχωρούν είναι αντι-Τσαβίστας "(12). Όμως, σύμφωνα με την εξομολόγηση του διοικητή της Νότιας Διοίκησης, αποκαλύπτεται ένα σχέδιο "να εγκαταλείψουν τη χώρα  οι πιο καταρτισμένοι επαγγελματίες”.

Για τον βομβαρδισμό της προπαγάνδας, ο Λοζάνο έχει στη διάθεσή του μια πλειάδα υποτιθέμενων “αναλυτών” και “εμπειρογνωμόνων”,οι οποίοι όλοι βρίσκονται στον στρατόπεδο του αντιβασισμού, αλλά πρωτίστως προερχόμενοι από την κουβανική αντεπανάσταση (13). Γι αυτό, δεν θα διαβάσουμε ούτε μία άποψη, ούτε μια για δείγμα, ευνοϊκή για τις κυβερνήσεις της Κούβας και της Βενεζουέλας.

Έτσι λειτουργούν οι παρα-δημοσιογράφοι: Πολεμικοί ανταποκριτές ενός πολέμου που δεν έχουν ακόμα κηρυχτεί.


(1) http://www.cubadebate.cu/opinion/2016/01/28/paraperiodistas-y-otros-animales-nuevo-episodio-de-guerra-mediatica-contra-venezuela/#.Whgpmnlryig
(2) http://www.voltairenet.org/article201100.html
(3) https://www.lanacion.com.ar/autor/daniel-lozano-2167
(4) http://www.voltairenet.org/article201091.html
(5) https://www.telesurtv.net/analisis/Venezuela-y-Chile-La-Guerra-Economica-se-repite-20150127-0014.html
(6) http://www.elmundo.es/internacional/2017/11/12/5a0747e2468aebf8578b4674.html
(7) https://www.lanacion.com.ar/2136228-elecciones-la-venezuela-de-maduro-rompe-los-records-del-periodo-especial-cubano
(8) http://www.elmundo.es/internacional/2018/05/21/5b01a319e5fdeaf2738b462b.html
(9) http://www.elmundo.es/internacional/2017/11/12/5a0747e2468aebf8578b4674.html
(10) http://www.el-nacional.com/noticias/economia/venezuela-una-ruina-mayor-que-cuba-los-anos_236234
(11) http://epmundo.com/2017/el-nuevo-sufrimiento-de-los-ciudadanos-de-cubazuela/
(12) https://www.lanacion.com.ar/2079313-la-crisis-lleva-a-venezuela-a-mimetizarse-cada-vez-mas-con-la-vida-en-cuba
(13) http://www.elmundo.es/internacional/2018/04/22/5adb7e02468aeb351c8b4575.html