Πηγή: Telesur
Η κυβέρνηση της Ισπανίας ζήτησε επίσημα συγγνώμη τη Δευτέρα για το διπλωματικό επεισόδιο που προέκυψε μετά την άρνηση άδειας προσγείωσης από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες στο προεδρικό αεροσκάφος του Έβο Μοράλες στις 2 Ιουλίου, που το ανάγκασε τελικά να προσγειωθεί και να παραμείνει για 15 ώρες στη Βιέννη πριν αναχωρήσει για τη Βολιβία.
Ο πρέσβης της Ισπανίας στη Βολιβία, Άνχελ Βάσκεθ, ανέλαβε να προωθήσει το σχετικό έγγραφο της κυβέρνησής του που εξηγεί τα γεγονότα της 2ας Ιουλίου, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ιστοσελίδας Actualidad RT (ισπανόφωνο Russia Today).
Ο ανταποκριτής του Telesur στη Βολιβία, Φρέντι Μοράλες, επιβεβαίωσε ότι ο ισπανός πρέσβης παρέδωσε επιστολή στο Υπουργείο Εξωτερικών της Βολιβίας όπου δίνονται εξηγήσεις από την ισπανική πλευρά και ζητείται συγγνώμη για την ταλαιπωρία που υπέστη ο πρόεδρος Μοράλες. Αν και το ακριβές περιεχόμενο της επιστολής δεν έχει γίνει γνωστό, ωστόσο σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο ίδιος ο Υπεξ της Βολιβίας, η επιστολή είναι αναλυτική σε εξηγήσεις, τις οποίες είχαν ζητήσει η Βολιβία και οι περιφερειακοί οργανισμοί της Λατινικής Αμερικής σχετικά με το συμβάν.
Επιπλέον, ο ισπανός πρέσβης τόνισε ότι η χώρα του λυπάται για ότι συνέβη με τη Βολιβία και ότι η χώρα του ποτέ δεν απαγόρευσε τη διέλευση του προεδρικού αεροσκάφους από τον εναέριο χώρο της. Ζήτησε ακόμα συγγνώμη από την κυβέρνηση της Βολιβίας και όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, για τον άσχημο αντίκτυπο που είχε το γεγονός και ειδικότερα για την ενέργεια του ομολόγου του στη Βιέννη που ζήτησε να γίνει έρευνα στο προεδρικό αεροσκάφος, με σκοπό να επαληθευτεί ή όχι αν επέβαινε σ' αυτό ο αμερικανός πολίτης Έντουαρντ Σνόουντεν.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες που δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί, και η κυβέρνηση της Γαλλίας σχεδιάζει να κάνει παρόμοια κίνηση για να λυθεί η παρεξήγηση με την κυβέρνηση της Βολιβίας.
Προηγουμένως, μια εβδομάδα μετά το περιστατικό, ο ισπανός Υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Γκαρσία Μαργκάγιο είχε δηλώσει ότι η Ισπανία δεν είχε λόγο να ζητήσει συγγνώμη από τη Βολιβία γιατί η Μαδρίτη ποτέ δεν έκλεισε τον εναέριο χώρο της και αποδέχτηκε την εκτός προγράμματος προσγείωση για τεχνικούς λόγους του αεροσκάφους του βολιβιανού προέδρου.
Μετά την περιπέτεια του προέδρου της Βολιβίας και του επιτελείου του, διάφοροι τοπικοί και διεθνείς οργανισμοί τοποθετήθηκαν γύρω από την παραβίαση της διπλωματικής ασυλίας του Μοράλες. Ακόμα και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών - που ελέγχεται από τις ΗΠΑ - απαίτησε να ζητηθεί επίσημα συγγνώμη από τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ισπανία εξαιτίας της άρνησής τους να επιτρέψουν τη διέλευση του προεδρικού αεροσκάφους της Βολιβίας, ενώ επανέλαβε ότι η Νότια Αμερική δεν υπακούει στη νεοαποικιοκρατία.
Στις 2 Ιουλίου, ο Έβο Μοράλες επιστρέφοντας από το 2ο Φόρουμ Εξαγωγικών Χωρών Φυσικού Αερίου στη Μόσχα, ανημερώθηκε πώς δεν μπορούσε να προσγειωθεί το αεροπλάνο του σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, λόγω υποψιών ότι μετέφερε τον πρώην πράκτορα της CIA Έντουαρντ Σνόουντεν, κατάζητούμενο από τις ΗΠΑ λόγω αποκαλύψεων που έκανε σχετικα με μυστικό πρόγραμμα παρακολούθησης των αμερικανών πολιτών.
Σχετική ανάρτηση:
Διπλωματικό θρίλερ με την προσγείωση του αεροσκάφους του Ε. Μοράλες στην Ευρώπη