Πηγή: The Nation.
Να
πάρει πρωτουβουλίες για τη βελτίωση
των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας
προτρέπει τον επανεκλεγέντα
πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ο Peter Kornbluh σε
άρθρο του που δημοσιεύεται στο αμερικανικό περιοδικό “The Nation”.
Ο
Kornbluh, συγγραφέας, μελετητής
των λατινοαμερικανικών θεμάτων με
ειδίκευση στην Χιλή και την Κούβα,
στέλεχος του Αρχείου Εθνικής Ασφαλείας
(National Security Archives), γράφει
για επτά πολιτικές κινήσεις που, εάν
εφαρμοστούν, θα οδηγήσουν σύμφωνα με τον ίδιο σε εξομάλυνση
των αμερικανικο-κουβανικών σχέσεων και
στην προσέγγιση των δύο χωρών.
- Να διαγραφεί το όνομα της Κούβας από την περιβόητη λίστα με τις χώρες-σπόνσορες της τρομοκρατίας. Πρόκειται για μια λίστα του State Department η οποία πλήρως αδικαιολόγητα στιγματίζει την Κούβα ως κράτος που υποθάλπτει την τρομοκρατία. “Είναι δύσκολο να κατηγορείς την Κούβα ότι υποθάλπτει τρομοκράτες την στιγμή που διαβόητοι τρομοκράτες, όπως ο Λουίς Ποσάδα Καρίλες βρίσκονται στη Φλόριντα. Ο αρθρογράφος χρησιμοποιεί επίσης το ρόλο της κουβανικής κυβέρνησης ως διαμεσολαβητή μεταξύ της κολομβιανής κυβέρνησης και των ανταρτών FARC-EP για την προώθηση ειρηνευτικών συνομιλιών.
- Οι ΗΠΑ – με διαταγή του ίδιου του προέδρου - να προβούν σε σύλληψη του Ποσάδα Καρίλες και να κρατηθεί μέχρι την έκδοση του στη Βενεζουέλα. Εκεί θα δικαστεί για τις τρομοκρατικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί, μεταξύ των οποίων και η ανατίναξη επιβατικού αεροσκάφους τον Οκτώβριο του 1976. Η Βενεζουέλα έχει επισήμως καταθέσει αίτηση για έκδοση του τρομοκράτη αλλά οι ΗΠΑ έχουν αρνηθεί, ενώ η κυβέρνηση Μπους το 2005 έδωσε στον Ποσάδα το δικαίωμα ανενόχλητης παραμονής στην πολιτεία της Φλόριντα.
- Εάν η Κούβα βγει απ' τον κατάλογο των χωρών που – σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση - “υποθάλπτουν την τρομοκρατία” τότε πρέπει αρθούν οι οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις ενάντια στην Αβάνα.
- Στήριξη στις οικονομικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στην Κούβα. (Σημείωση: Εδώ προφανώς ο αρθρογράφος αναφέρεται στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του Ραούλ Κάστρο στο ζήτημα της οικονομίας. Είναι φανερό ότι ο Kornbluh τάσσεται υπέρ αλλαγών που θα “σπρώξουν” την κουβανική οικονομία κοντύτερα σε ένα φιλοκαπιταλιστικό μοντέλο, κάτι που θα ήταν οδυνηρό για τον κουβανικό λαό και ιδιαίτερα επικερδές για αμερικανικά και περιφερειακά μονοπώλια. Πρόκειται για το πλέον γκρίζο σημείο των προτάσεων, κυρίως λόγω των σκοπών που εξυπηρετεί). Με λίγα λόγια ο αρθρογράφος προτείνει στον Ομπάμα να κάνει λιγότερο αυστηρούς τους περιορισμούς στον ταξιδιωτικό τομέα, τόσο για πολίτες όσο και για επιχειρηματίες.
- Ο πρόεδρος θα πρέπει να αναθεωρήσει το “Πρόγραμμα Σχεδιασμού για τη Δημοκρατία στην Κούβα” που περιλαμβάνεται στο Νόμο Χελμς-Μπάτον. Σύμφωνα με αυτό το πρόγραμμα οι ΗΠΑ οφείλουν να στοχεύουν στην ανατροπή της κουβανικής κυβέρνησης ακόμη και με τη χρήση ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της USAID! Ο Kornbluh καλεί τον Ομπάμα, αλλά και το νέο υπουργό εξωτερικών Τζων Κέρυ, να αλλάξουν τις διατάξεις του Νόμου και να αναπροσαρμόσουν το πρόγραμμα με στόχο την προσέγγιση του κουβανικού λαού.
- Να υπάρξει διμερής διάλογος σε μια σειρά απο θέματα με πρωτοβουλία του προέδρου. Από την περιβαλλοντολογική συνεργασία και την πολιτική κατά του εμπορίου ναρκωτικών μέχρι την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την ανθρωπιστική βοήθεια στην Αϊτή. Στην ατζέντα των συζητήσεων, προτείνει ο Kornbluh, πρέπει να περιλαμβάνεται και το ζήτημα του Άλαν Γκρος που είχε σταλεί στην Κούβα στο πλαίσιο του προγράμματος της USAID (ν. Χελμς-Μπάτον) με σκοπό τη δημιουργία “ανεξάρτητων” δορυφορικών συστημάτων τηλεπικοινωνίας. Ο Γκρος συνελήφθη από τις κουβανικές αρχές για την παράνομη δράση, φυλακίστηκε και εγκαταλήφθηκε πλήρως από την κυβέρνηση των ΗΠΑ η οποία τον είχε χρησιμοποιήσει.
- Να μετριαστούν οι καταδικαστικές αποφάσεις για τους “Πέντε Κουβανούς” που κρατούνται σε φυλακές της Φλόριντα. Ο αρθρογράφος παραδέχεται ότι οι “Πέντε” ήταν σε αντι-τρομοκρατική αποστολή με σκοπό να μαζέψουν πληροφορίες για αντεπαναστατικές ομάδες που δρουν στη Φλόριντα. Σύμφωνα με τον Kornbluh, οι πέντε κουβανοί ήρωες έχουν ήδη βασανιστεί αρκετά απ' τις αρχές των ΗΠΑ έχοντας εκτίσει περισσότερα από 12 χρόνια φυλάκισης και πρέπει να επιστρέψουν στις οικογένειες τους.