Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

Τα βασικά σημεία των οικονομικών ανακοινώσεων του προέδρου Μαδούρο



Η μείωση των πέντε μηδενικών στη νέα σειρά νομισμάτων, η έναρξη ισχύος της νομισματικής μετατροπής για τις 20 Αυγούστου όπως επίσης και η σύνδεση του Κυρίαρχου Μπολιβάρ με το Πέτρο, ήταν μεταξύ των ανακοινώσεων που έκανε την Τετάρτη ο αρχηγός του κράτους, ΝΙκολάς Μαδούρο.

Ο πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι προκειμένου να ενισχυθούν και να επεκταθούν τα διεθνή αποθέματα της χώρας, η κυβέρνηση έθεσε στη διάθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Βενεζουέλας (BCV) το Μπλοκ του Ayacucho ΙΙ της πετρελαϊκής ζώνης του Ορινόκο.


Νομισματική μετατροπή
-Θα ξεκινήσει οριστικά στις 20 Αυγούστου
-Η νέα σειρά νομισμάτων θα ξεκινήσει με τη νέα σύνδεση με το κρυπτονόμισμα Πέτρο
-Η νέα σειρά νομισμάτων προβλέπει τη μείωση των πέντε μηδενικών

Ενίσχυση των αποθεμάτων
-Ενέκρινε την παράδοση μέσω των Πετρελαίων της Βενεζουέλας (PDVSA) ενός μπλοκ πιστοποιημένων αποθεμάτων πετρελαίου, του Block Ayacucho ΙΙ της Πετρελαϊκής ζώνης του Ορινόκο
-Πρόκειται για 29.298 δισεκατομμύρια βαρέλια πιστοποιημένου μαύρου χρυσού που αποτελούν μέρος της στήριξης για την έκδοση περιουσιακών στοιχείων και οικονομικών αποθεμάτων του κύριου τραπεζικού ιδρύματος της χώρας.

Νόμος για τις παράνομες συναλλαγματικές συναλλαγές
-Παρουσίασε ενώπιον της Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης (ANC) το συνταγματικό σχέδιο για τις παράνομες συναλλαγματικές συναλλαγές με στόχο την προώθηση των επενδύσεων σε ξένο νόμισμα.
-Ο Νόμος προτείνει προσαρμογές στις πολιτικές του νέου ξεκινήματος με στόχο την ενθάρρυνση των επενδύσεων σε ξένο νόμισμα και την εξάλειψη των εμποδίων των παράνομων που ανήκουν σε άλλες εποχές και είσοδος σε μια νέα εποχή που θα επιτρέπει την ελεύθερη ροή των εν λόγω επενδύσεων που χρειάζεται η χώρα.

Φορολογική απαλλαγή
-Θα απαλλαγούν από την καταβολή φόρων για ένα έτος εκείνοι που φέρνουν κεφάλαια, πρώτες ύλες, αγαθά και γεωργικά εφόδια, ανταλλακτικά, μηχανήματα, εξοπλισμό, προϊόντα που κατασκευάζονται σύμφωνα με του κωδικούς του δασμολογίου που θα εκδοθούν στα αντίστοιχα υπουργεία και φορολογικά ιδρύματα της χώρας.
-Το μέτρο επιδιώκει αρχικά να στηρίξει τον εθνικό παραγωγικό τομέα έτσι ώστε με το δικό του συνάλλαγμα να μπορεί να μπορεί να αποκτήσει κεφάλαια, πρώτες ύλες και να επιταχύνει την οικονομική ανάπτυξη που θα συνοδεύει άλλα μέτρα και κυρίως τη νεοσυσταθείσα σειρά νομισμάτων και τη σύνδεση με το Πέτρο.

Απογραφές για τους μεταφορείς
-Υπέγραψε διάταγμα για την άμεση ενεργοποίηση της Εθνικής Απογραφής Μεταφορών σε όλες τις μορφές της.
Η απογραφή θα καλύπτει τόσο τις δημόσιες όσο και τις ιδιωτικές μεταφορές, τις καρότσες, τα βαρέα οχήματα, τις μοτοσικλέτες, μεταξύ άλλων. Ο στόχος είναι να θεσπιστεί μια νέα πολιτική στήριξης για τον τομέα αυτό.