Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα άντεχαν «Μια ημέρα χωρίς Μεξικάνους»

Πηγή: Cubadebate.cu

Το 1998, ο Σέρχιο Αράου γύρισε μια ταινία μικρού μήκους εμπνευσμένη από τη μεταναστευτική μεταρρύθμιση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έξι χρόνια αργότερα την μετέτρεψε στην ταινία μεγάλου μήκους «Μια ημέρα χωρίς Μεξικάνους», η οποία με τον Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία, συνεχίζει περισσότερο επίκαιρη από ποτέ.

Αυτό επιβεβαίωσε ο Μεξικάνος κινηματογραφιστής αφού ολοκληρώθηκε η προβολή της ταινίας στην Αίθουσα 4 της Εθνικής Ταινιοθήκης του Μεξικού. Ο Αράου είχε λάβει πολυάριθμες βραβεύσεις όταν προβλήθηκε αρχικά η ταινία, ανάμεσα τους για καλύτερο σενάριο στο Φεστιβάλ της Καρταχένα και το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Γκουανταλαχάρα. 


Η ταινία αφηγείται με σατιρικό τόνο τι θα συνέβαινε αν από τη μια μέρα στην άλλη εξαφανίζονταν τα περισσότερο από 30 εκατομμύρια Μεξικάνοι που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι κάνουν κάποιες από τις πιο σκληρές εργασίες σε μια υψηλά αναπτυγμένη κοινωνία. 



 Το τρέιλερ της ταινίας

«Όταν ήρθε η ιδέα στη σύζυγό μου και σε μένα, σκεφτήκαμε ότι έπρεπε να την υλοποιήσουμε σύντομα γιατί, αν όχι, θα μας προλάβαινε η μεταρρύθμιση. Ωστόσο, πέρασαν ήδη 20 χρόνια και δυστυχώς δεν έχουμε προχωρήσει σε αυτό το ζήτημα, πιστεύω ότι είμαστε χειρότερα», σχολίασε ο Σέρχιο Αράου δημόσια.

Η ιστορία αυτού του ψευδοντοκιμαντέρ, όπως το αποκαλεί ο ίδιος, προέκυψε μετά από 3 χρόνια που του πήγαιναν πολύ άσχημα στο Μεξικό, γι’ αυτό και το 1994 επέλεξε να μετακομίσει στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια μαζί με την Γιαρέλι Αρισμέντι, ακριβώς όταν εμφανίστηκε ο νόμος στην Καλιφόρνια που προτίθετο να αρνηθεί σε μετανάστες χωρίς χαρτιά κοινωνικές υπηρεσίες, γιατρούς και δημόσια εκπαίδευση.

«Ο κυβερνήτης Πίτ Ουίλσον επανεκλεγόταν με μια βάση αντιμεταναστευτική και αντιμεξικανική. Επιπλέον, υπήρχε ο νόμος να μην μπορείς να μιλάς ισπανικά. Ήταν μια παράνοια τρομακτική», θύμισε.

Είπε ακόμα ότι ένας από τους λόγους που ξεκίνησε ως μουσικός της ροκ στα ισπανικά ήταν γιατί δε μιλούσε αγγλικά και ζώντας στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν καταλάβαινε καθαρά τους κατοίκους τους ούτε μπορούσε να επικοινωνήσει.

«Το 1994 ήμουν πολύ απογοητευμένος και μια μέρα, περπατώντας με την Γιαρέλι, της είπα ότι έπρεπε να κάνουμε κάτι για να δουν τι προσφέρει ο Μεξικάνος στις Ηνωμένες Πολιτείες και να μας εκτιμήσουν. Εκείνη απάντησε ότι θα μπορούσαμε να οργανώσουμε μια ημέρα χωρίς Μεξικάνους και έκανε πάταγο. Σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσε να γίνει τηλεοπτική σειρά, δίσκος ή βιβλίο και αμέσως κάναμε μια ταινία μικρού μήκους που αργότερα έγινε μεγάλου μήκους».

Υπογράμμισε ότι αν και ο Ντόναλντ Τραμπ προτείνει την πολιτική «μηδενικής ανοχής» στους Μεξικάνους μετανάστες, ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν έμεινε πίσω.

«Ποτέ πριν δεν υπήρχαν τόσες απελάσεις όπως κατά τη διάρκεια της προεδρίας του και όσοι τον υποστηρίξαμε, δεν περιμέναμε αυτό. Ο Τραμπ, με το τείχος του στα σύνορα και τα λοιπά, θέλει να σταματήσει αυτή την αύξηση των μεταναστών, αλλά είναι αδύνατο. Επιπλέον, δεν είναι μόνο Μεξικάνοι, είναι επίσης Λατινοαμερικάνοι».

Ο Σέρχιο Αράου ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει το γύρισμα της ταινία Άλλη μια ημέρα χωρίς Μεξικάνους. «Θα είναι η συνέχεια, αλλά αυτή τη φορά όντως είναι προσωπικό με τον Τραμπ», διευκρίνισε.



 

Un día sin mexicanos (ολόκληρη η ταινία)