Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

Διακόσιους νεκρούς και μεγάλες οικονομικές ζημιές αφήνει η απόπειρα πραξικοπήματος στη Νικαράγουα

Πηγή: Cubadebate.cu

Η απόπειρα πραξικοπήματος στη Νικαράγουα προκάλεσε το θάνατο 198 ατόμων, την παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων, καθώς και σοβαρές ζημιές στις εθνική οικονομία, σύμφωνα με πηγή από το κοινοβούλιο.

Το αποτυχημένο πραξικόπημα είχε στόχο μια αλλαγή της νόμιμης κυβέρνησης του προέδρου της Δημοκρατίας, Ντανιέλ Ορτέγα, ο οποίος εξελέγη δημοκρατικά σύμφωνα με το Σύνταγμα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής, Οικονομίας και Προϋπολογισμού της Εθνοσυνέλευσης, Χοσέ Σάντος Φιγερόα.


«Αυτό το πραξικοπηματικό σχέδιο σημαδεύτηκε από την διακοπή και την βαθιά βλάβη στην ειρήνη, την ηρεμία και το δικαίωμα στη ζωή των Νικαραγουανών», καταδίκασε ο βουλευτής του Μετώπου Σαντινίστα Εθνικής Απελευθέρωσης.

Ο Φιγερόα τόνισε ότι οι βίαιες και ανατρεπτικές ενέργειες παραβίασαν το δικαίωμα στην εργασία, την υγεία και την ελεύθερη κυκλοφορία, με συνέπεια να απαχθούν χιλιάδες οικογένειες από τη Νικαράγουα, καθώς και μεταφορείς φορτίου από την Κεντρική Αμερική που κρατήθηκαν στη χώρα από τα μπλόκα στους δρόμους.

Για τον βουλευτή, η βασική απώλεια της απόπειρας ήταν οι 198 νεκροί, των οποίων οι οικογένειες ζητούν δικαιοσύνη και επανόρθωση.

Πρόσθεσε ακόμα ότι επηρεάστηκε η εθνική οικονομία, ο δείκτης κινδύνου χώρας και η εμπιστοσύνη των ντόπιων και ξένων επενδυτών, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας, κατά τη γνώμη του.

Μέχρι το πρώτο τρίμηνο η οικονομία αναπτυσσόταν, ενισχύονταν τα εθνικά αποθέματα, υπήρχε ένα ισχυρό οικονομικό σύστημα με ένα σταθερό νόμισμα, χαμηλό πληθωρισμό και γενικά η χώρα προόδευε.

Αυτή η κατάσταση άλλαξε από τις 18 Απρίλη, εξήγησε ο Φιγερόα, γιατί κατά τη διάρκεια των 3 μηνών βίας καταστράφηκαν 252 δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, 209 χιλιόμετρα δρόμων και αυτοκινητόδρομων, κάηκαν 278 εργοστάσια και εργοτάξια και 389 οχήματα.

Επιπλέον, μέχρι τις 31 Ιούλη επηρέασε 68.000 θέσεις εργασίας Νικαραγουανών που συνεισέφεραν στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Από την άλλη πλευρά, το κλείσιμο δρόμων έβλαψε τις τοπικές οικονομίες, την αγροτική παραγωγή, την μεταφορά κοπαδιών προς τα σφαγεία, την βιομηχανία γάλατος καθώς και τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο τόνισε τη ζημιά σε 8.600 μικρές τουριστικές μονάδες, με απώλειες της τάξεως των 231 εκατ. δολαρίων.

Σε αυτό πρόσθεσε τις απώλειες στις εξαγωγές που ανήλθαν στα 270 εκατ. δολάρια, ενώ το χρηματοπιστωτικό σύστημα κατέγραψε μια μείωση 7% στο ύψος των καταθέσεων και 10,7% στην παροχή πιστώσεων στον παραγωγικό τομέα.

Ως συνέπεια όλων αυτών των ζημιών, η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την προηγούμενη Τρίτη αναθεώρηση στον Εθνικό Προϋπολογισμό της Δημοκρατίας με μείωση στις προβλέψεις εξόδων και εσόδων.

Ωστόσο, το νομοθέτημα εγγυάται την κοινωνική δαπάνη για τη συνέχιση της μάχης κατά της φτώχειας, διατηρεί τα προγράμματα δημόσιας επένδυσης, προωθεί την ασφάλεια των πολιτών και προστατεύει την εργασία στον δημόσιο τομέα, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών και Δημοσίων Δαπανών, Ιβάν Ακόστα.