Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Παραμένει πρώτος στις δημοσκοπήσεις ο Λούλα με μεγάλη διαφορά μετά την κατάθεση των υποψηφιοτήτων


Λιγότερες από 50 ημέρες από τις προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία, δημοσκόπηση του ινστιτούτου MDA έδειξε ότι η υποστήριξη στον πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα αυξήθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και, αν συμμετάσχει στις εκλογές του επόμενου Οκτώβρη, θα κερδίσει με ευρεία διαφορά τη λαϊκή ψήφο.

Η πρόθεση ψήφου υπέρ του Λούλα, ο οποίος είναι στη φυλακή από τον Απρίλη, βρίσκεται στο 37,5%, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το MDA. Σε αξιοσημείωτη απόσταση παραμένει ο υποψήφιος της άκρας δεξιάς, Ζαΐρ Μπολσονάρο, με 18,3%, ακολουθούμενος από την οικολόγο Μαρίνα Σίλβα (5,6%) και τον κεντρώο Ζεράλντο Αλκμίν (4,9%).


Η έρευνα, η πρώτη σημαντική από τότε που κατατέθηκαν επίσημα τις υποψηφιότητες την προηγούμενη εβδομάδα, περιλάμβανε τις απαντήσεις 2.002 ατόμων μεταξύ 15 και 18 Αυγούστου, και έχει περιθώριο σφάλματος 2,2%.

Άλλη έρευνα της εταιρίας Datafolha, που πραγματοποιήθηκε στις 20-21 Αυγούστου σε δείγμα 8.433 ατόμων, δίνει προβάδισμα 39% στον Λούλα (από 30% τον Ιούνιο) και 19% στον Μπολσονάρο (από 17%). Προβλέπει επίσης ότι στον δεύτερο γύρο των εκλογών (που θα γίνει στις 28 Οκτώβρη αν χρειαστεί) ο Λούλα θα κέρδιζε τον Μπολσονάρο με 52% έναντι 32%.

Παρόλα αυτά, μόνο το ένα τρίτο περίπου των υποστηρικτών του Λούλα θα ψήφιζε σίγουρα τον συνυποψήφιό του Φερνάντο Χαντάντ, σε περίπτωση που δεν εγκριθεί η υποψηφιότητα του Λούλα από το εκλογικό δικαστήριο.

Τις τελευταίες ημέρες, ο κοινωνιολόγος Ζεσέ Σόουζα δήλωσε ότι η πιθανή απουσία του Λούλα ως υποψηφίου στις ερχόμενες εκλογές, καθώς αναμένεται ότι το εκλογικό δικαστήριο θα τον εμποδίσει να συμμετάσχει, θα μετέτρεπε τις προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία «σε μια μεγάλη φάρσα».

Με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που εποπτεύει την τήρηση του Διεθνούς Συμφώνου Αστικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων εκ μέρους των χωρών, ενημέρωσε ότι έχει ζητήσει από τη βραζιλιάνικη κυβέρνηση να επιτρέψουν στον ηγέτη του Κόμματος Εργατών να ασκήσει τα πολιτικά του δικαιώματα.