Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

Σεισμός 6.9 ταρακούνησε τη Βενεζουέλα (+videos)


Ο σεισμός έγινε αισθητός σε αρκετές περιφέρειες της Βενεζουέλας, σε μεγάλο μέρος της Καραϊβικής και στη Κολομβία. Δεν υπάρχει συναγερμός για τσουνάμι. 

Ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,9 έπληξε μεγάλο μέρος της Βενεζουέλας την Τρίτη στις 17:31 (τοπική ώρα), ανέφερε το Ίδρυμα Σεισμολογικών Ερευνών της Βενεζουέλας (Funvisis).  Το επίκεντρο ήταν 19 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Γιακουραραπάρο, που βρίσκεται στη χερσόνησο της Πάρρια, στην περιφέρεια Σούκρε (βορειοανατολική Βενεζουέλα). 


Έγινε έντομα αισθητός και στην πρωτεύουσα Καράκας και όπως ανέφεραν χρήστες στα κοινωνικά δίκτυα, επίσης σε διάφορες περιφέρειες της χώρας, μεταξύ των οποίων οι Καραμπόμπο, Λάρα, Μπολίβαρ, Ανσοάτεκι, Βαλένθια και Πορτουγέσα. 

Αρχικά αναφέρθηκε ότι το μέγεθος ήταν 6,3 αλλά στη συνέχεια η πληροφορία επικαιροποιήθηκε από τις αρχές της Βενεζουέλας. 

Ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός σε αρκετές πόλεις της Κολομβίας και σε μεγάλο μέρος της Καραϊβικής.  Ο υπουργός Επικοινωνίας του Τρινιδάδ και Τομπάγκο, Στούαρτ Γιόνγκ , δήλωσε ότι η προειδοποίηση για το τσουνάμι έχει ανασταλεί. Πρόσθεσε επίσης ότι η ηλεκτρική ενέργεια δεν λειτουργεί και ζήτησε τη συνεργασία όλων των αστυνομικών. 

Χωρίς θύματα ή υλικές ζημιές 

Ο υπουργός Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Νέστορ Ρέβερολ, ανέφερε ότι μετά το σεισμό δεν αναφέρθηκαν θύματα ή υλικές ζημιές. Ανέφερε επίσης, ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιφέρειες της χώρας, όπως στη Νουέβα Εσπάρτα, στο Σούκρε, στο Μονάγας Μπολίβαρ, στο Δέλτα του Αμαρούκο, κ.α 

Σεισμογενής χώρα η Βενεζουέλα 

Ο Οργανισμός Σεισμολογικών Ερευνών της χώρας, υπενθύμισε ότι η Βενεζουέλα είναι μια σεισμογενής χώρα: “Είμαστε σε ένα σημαντικό και πολύπλοκο γεωδυναμικό πλαίσιο λόγω της αλληλεπίδρασης μεταξύ της πλάκας της Καραϊβικής και της πλάκας της Νοτίου Αμερικής, η οποία προκαλεί σεισμική δραστηριότητα στο έδαφος της χώρας”.