Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Τι είναι η Συντακτική Συνέλευση που συγκάλεσε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ;



Αυτή η Συντακτική Συνέλευση, όπως ακριβώς και το 1999, δεν θα διαλύσει τους υπάρχουσες εξουσίες αλλά θα συνυπάρχει μαζί τους.

Ο συνταγματολόγος Χέρμαν Εσκαρά εξηγεί στο Telesur ότι η Συντακτική Συνέλευση που ανακοινώθηκε από τον Βενεζολάνο πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, δεν αποτελεί ένα νέο Σύνταγμα αλλά όπως αναφέρεται στα άρθρα 347-350 του Συντάγματος αποσκοπεί στην τροποποίηση του Κράτους και στην αλλαγή της νομοθεσίας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αφορά “Βασικά, την προσθήκη των κοινωνικών προγραμμάτων, των κοινωνικών κατακτήσεων και την αναδιοργάνωση του Κράτους”.


Ο Εσκαρά επεσήμανε ότι αυτή η Συντακτική Συνέλευση, όπως ακριβώς και το 1999, με κανέναν τρόπο δεν θα διαλύσει τους υπάρχουσες εξουσίες αλλά θα συνυπάρχει μαζί τους.

Αυτό το οποίο προτείνεται είναι ένας ανώτερος διάλογος εν μέσω μιας σοβαρότατης σύγκρουσης και βίας, μέσα στην οποία αρχίζει να ξετυλίγεται η κατάσταση στη Βενεζουέλα”, δήλωσε.

Μπροστά στη συνεχή άρνηση τμημάτων της βενεζολάνικης αντιπολίτευσης, τόσο στον διάλογο όσο και με το κάλεσμα για εκλογές, “ο μόνος δρόμος που μένει για να μην συμβεί στη Βενεζουέλα ένα σοβαρό γεγονός, είναι η σύγκληση της Συντακτικής Συνέλευσης”.

Πως θα συγκροτηθεί;

Η Συντακτική Εθνοσυνέλευση θα αποτελείται από 500 αντιπροσώπους. Όλοι θα επιλεγούν μέσω ψηφοφορίας, άλλοι από τις (εδαφικές) εκλογικές περιφέρειες και άλλοι προτεινόμενοι θα παρουσιαστούν στο εκλογικό σώμα από τον παραγωγικό , επιχειρηματικό, αγροτικό, εκπαιδευτικό και άλλους κλάδους.

Ο πολίτης θα έχει διπλή ψήφο, αυτό σημαίνει ότι κάποιος που ψηφίζει, για παράδειγμα, σε έναν παραγωγικό κλάδο, μπορεί επίσης να ψηφίσει και όποιον άλλο πολίτη αποφασίσει, που δεν συνδέεται με αυτόν ή άλλο κλάδο”, εξήγησε ο Εσκαρά, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια βαθιά δημοκρατική διαδικασία και για μια συντακτική συνέλευση αιρετή.

Η Συντακτική Εθνοσυνέλευση επιδιώκει να θέσει τις βάσεις για περισσότερο διάλογο, ανάμεσα σε τομείς που σήμερα δείχνουν ασυμβίβαστοι και να δώσει στη βενεζολάνικη οικογένεια περισσότερη ειρήνη και ησυχία, βεβαίως, όλο αυτό, μέσα από έναν πλουραλιστικό διάλογο.

Η Μαριά Αλεχάνδρα Ντιας, συνταγματολόγος, θεωρεί επίσης ότι η Συντακτική Εθνοσυνέλευση είναι μια πολιτική οπτική που πηγάζει από το Σύνταγμα για να επανιδρύσει το Κράτος και μια άσκηση της κυριαρχίας που παραμένει κατ ευθείαν στον λαό και σημειώνει:

Καμιά δικτατορία δεν καλεί τον λαό να πάρει στα χέρια του την πρωτογενή συντακτική εξουσία και να επανιδρύσει το Κράτος. Έτσι καταρρίπτεται ο πυρήνας της άποψης της αντιπολίτευσης περί υποτιθέμενης δικτατορίας στη Βενεζουέλα”.