Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Το Εθνικό Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων καταγγέλει τη στρατιωτική καταστολή στη Βραζιλία

Πηγή: Telesurtv.net

Το Εθνικό Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων της Βραζιλίας (CNDH) καταδίκασε το διάταγμα που υπέγραψε ο ντε φάκτο πρόεδρος Μισέλ Τέμερ, που επιτρέπει την παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων στους δρόμους της πρωτεύουσας Μπραζίλια, όπου χιλιάδες άτομα ζητούν την παραίτηση του προέδρου.

Το CNDH καταγγέλει «τη χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων για την καταστολή νόμιμων διαδηλώσεων κοινωνικών κινημάτων γύρω από τα υπουργεία, στην Μπραζίλια
» κα τάσσεται
«κατά της καταπίεσης των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων, με την βίαιη αστυνομική καταστολή κατά των διαδηλωτών, βάζοντας σε κίνδυνο τη σταθερότητα των δημοκρατικών και αντιπροσωπευτικών θεσμών σ’ αυτή τη χώρα».

Σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Άμυνας της Βραζιλίας, Ραούλ Γιούνγκμαν, είπε ότι ο Τέμερ, ενέκρινε την παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων στους δρόμους της πρωτεύουσας μέχρι τις 31 Μαϊου.

Κατόπιν αυτού το CNDH κατήγγειλε επίσης με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στα κοινωνικά δίκτυα «την παράταση των επιπτώσεων του προεδρικού διατάγματος της 24ης Μάη για μια εβδομάδα». Χαρακτήρισε το κείμενο που υπέγραψε ο Τεμέρ «απαράδεκτο» και κάλεσε να αποσυρθεί άμεσα.

Ωστόσο, η ντε φάκτο κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι το διάταγμα Τεμέρ θα ανακληθεί όταν θα έχει αποκατασταθεί η «τάξη».

Συνολικά 1.300 στρατιώτες του Στρατού Ξηράς και 200 τυφεκιοφόροι του Ναυτικού αναπτύχθηκαν στους δρόμους του Ομοσπονδιακού Διαμερίσματος. Τουλάχιστον 49 άτομα τραυματίστηκαν την προηγούμενη Τετάρτη στη Μπραζίλια αφού δέχτηκαν πυροβολισμούς από την Αστυνομία, σύμφωνα με τοπικά μέσα.