Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Κανένας Κουβανός balsero τον προηγούμενο μήνα, για πρώτη φορά μέσα σε μια δεκαετία

Πηγή: Cubadebate.cu

Για πρώτη φορά μέσα σε μια σχεδόν δεκαετία, η Ακτοφυλακή των Ηνωμένων Πολιτειών δεν συνέλαβε τον προηγούμενο Απρίλη κανέναν κουβανό που να προσπάθησε να εισέλθει δια θαλάσσης με παράνομο τρόπο στις ΗΠΑ.

«Ξεκάθαρα πρέπει να οφείλεται στην κατάργηση της πολιτικής στεγνά πόδα / βρεγμένα πόδια, ενός παράγοντα πολύ σημαντικού γι’ αυτά τα νούμερα», δήλωσε στο πρακτορείο Notimex η Μέριλιν Φαχάρδο, εκπρόσωπος τύπου της ακτοφυλακής της Νότιας Φλόριντα.


Στις 12 του περασμένου Γενάρη ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανήγγειλε αιφνιδιαστικά το τέλος αυτής της πολιτικής που επέτρεπε στους Κουβανούς να αποκτούν μόνιμη διαμονή ένα χρόνο μετά την άφιξη στις Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμα και αν το είχαν κάνει παράνομα, εφόσον κατάφερναν να πατήσουν στο έδαφος της χώρας.


Ο διοικητής της Ακτοφυλακής, Πολ Ζούκουνφτ, ήταν αυτός που ανακοίνωσε την είδηση για μηδέν balseroς [παράνομοι μετανάστες με αυτοσχέδια πλεούμενα] τον Απρίλιο που να προσπάθησαν να φτάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες σε συνέντευξη στη Wall Street Journal.

Ο Ζούκουνφτ είπε στην εφημερίδα ότι μέσα σε μια συνηθισμένη ημέρα του προηγούμενου έτους αυτή την εποχή θα συλλάμβαναν 50 με 150 κουβανούς μετανάστες.

Η δραματική πτώση του αριθμού των κουβανών μεταναστών αντικατοπτρίζεται επίσης στη σημαντική μείωση της μεταναστευτικής ροής κατά μήκος των χερσαίων συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό, σύμφωνα με τον Ζούκουνφτ.

Εκτός του ότι απέδωσε την μείωση αυτή στην αλλαγή της πολιτικής της κυβέρνησης Ομπάμα, ο διοικητής είπε επίσης ότι έχει επηρεάσει η δίωξη κατά της παράνομης μετανάστευσης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Εξαιτίας της ανακοίνωσης της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Κούβας και κυβέρνησης Ομπάμα το Δεκέμβρη του 2014, χιλιάδες κουβανοί ξεκίνησαν μια μεταναστευτική οδύσσεια από χώρες της Νότιας και της Κεντρικής Αμερικής μέχρι το Μεξικό για να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και να αποκτήσουν άσυλο πριν να τερματιστεί αυτή η πολιτική (γνωστή ως στεγνά πόδια / βρεγμένα πόδια) που αποτελούσε αποκλειστικό προνόμιο των κουβανών.


Σημείωση: Αυτή η είδηση επιβεβαιώνει την ιστορική θέση της Κούβας ότι ο Νόμος Προσαρμογής ή πολιτική στεγνά πόδια/βρεγμένα πόδια ήταν το μεγαλύτερο κίνητρο για την παράνομη μετανάστευση προς τις ΗΠΑ.