Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Ρωσικό βραβείο "Άνθρωπος της Χρονιάς 2016" τιμής ένεκεν στον Φιντέλ Κάστρο

Πηγή: prensa-latina.cu

Μόσχα, 22 Δεκέμβρη. Το Ρωσικό Βιογραφικό Ινστιτούτο έδωσε το βραβείο "Άνθρωπος της Χρονιάς 2016" τιμής ένεκεν, στην κατηγορία διεθνείς σχέσεις, στον Πρώτο Κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο, για την λαμπρή συνεισφορά του στην παγκόσμια ιστορία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η τελετή παράδοσης των βραβείων έλαβε χώρα στον καθεδρικό του Χριστού Σωτήρα, κύρια έδρα της ορθόδοξης ρωσικής εκκλησίας.

Κατά την παράδοση του βραβείου στον πρέσβη της Κούβας στη Ρωσία, Εμίλιο Λοσάδα Γκαρσία, ο πρόεδρος του Ρωσικού Βιογραφικού Ινστιτούτου, Σβιάτοσλαβ Ρίμπας, εκθείαζε το ρόλο του Φιντέλ Κάστρο στις παγκόσμιες επαναστατικές διαδικασίες και στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων.


Τόνισε οτι το Συμβούλιο Ειδικών του Ινστιτούτου, που επιλέγει τους βραβευμένους, ήθελε να αφιερώσει αυτή την υποψηφιότητα στο Φιντέλ για τα 90α του γενέθλια, όταν συνέβη ο λυπηρός του θάνατος.

Ο κουβανός διπλωμάτης ευχαρίστησε, εκ μέρους του λαού και της κυβέρνησης της χώρας του, την απόφαση του ινστιτούτου και χαρακτήρισε απώλεια αναντικατάστατη για την Κούβα, τη Λατινική Αμερική και την ανθρωπότητα γενικότερα, το θάνατο, στις 25 Νοέμβρη, του ιστορικού ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης.

Εδώ και 24 χρόνια, το βραβείο "Άνθρωπος της Χρονιάς" έχει καθιερωθεί στη Ρωσία και δίδεται σε σημαντικές μορφές της πολιτικής, της τέχνης και των επιστημών, εκ μέρους του προαναφερόμενου ινστιτούτου.

Αυτή τη χρονιά το βραβείο, στην κατηγορία των διεθνών σχέσεων, απονεμήθηκε επίσης στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Ζι Γινπίνγκ, και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ.