Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Ο δεξιός υποψήφιος Μαουρίσιο Μάκρι υπόλογος στη δικαιοσύνη της Αργεντινής


Πηγή: Telesur

Ο υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα στην Αργεντινή του δεξιού κόμματος  Cambiemos (Να αλλάξουμε), Μαουρίσιο Μάκρι, είναι υπόδικος για υποκλοπές, έχει μηνυθεί για διακρίσεις σε βάρος των παχύσαρκων και η οικογένειά του έχει κατηγορηθεί ότι επωφελήθηκε από την κυβέρνηση της δικτατορίας του Βιντέλα.

Στις 14 Μαΐου του 2010, ο δικαστής Νορμπέρτο Ογιαρμπίδε διέταξε να ξεκινήσει η νομική διαδικασία εναντίον του Μαουρίσιο Μάκρι για τα εγκλήματα της παραβίασης της μυστικότητας, κατάχρησης εξουσίας και πλαστογράφηση δημοσίων εγγράφων, καθώς και για αθέμιτη συνέργεια (άμεση αυτουργία) σε παράνομες υποκλοπές.


Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο επιβεβαίωσε, τον περασμένο Ιούλιο, τη συνέχιση της διαδικασίας που έχει ανοίξει εναντίον του Μάκρι για τις παράνομες υποκλοπές. Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία, μετά την απόρριψη του αιτήματος της υπεράσπισης για σταμάτημα της διαδικασίας με τον ισχυρισμό ότι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί.

Η δικαστική παραγγελία εξηγεί ότι «δύο υποθέσεις απορρίφθηκαν. Εκείνη που εμπλέκει τον Μαουρίσιο Μάκρι στη πρόσβαση στις συνομιλίες του Νέστορ Ντανιέλ Λεονάρντο, για ίδιο συμφέρον, γεγονός το οποίο θα τον παρέπεμπε για ανάρμοστη και αδικαιολόγητη ανάμιξη, ενώ η άλλη θα μπορούσε να συνδέσει τις συγκεκριμένες ακροάσεις με τις υπηρεσίες, σε θέματα ασφαλείας, που είχε προσφέρει η εταιρεία Άκερμαν Γκρουπ στον Φρανσίσκο Μάκρι».

Ο Μάκρι παραπέμπεται για τις παράνομες τηλεφωνικές παρεμβάσεις σε συγγενή θύματος κατά την απόπειρα στην ΑΜΙΑ, τον Σέρχιο Μπουρστέϊν.

Για συμμετοχή στο ίδιο δίκτυο υποκλοπών αναμένουν να δικαστούν, από τον Μάρτιο του 2014, ο πρώην κατάσκοπος και πρώην εργαζόμενος του Υπουργείου Παιδείας, Χεράρντο Σίρο Χάμες, καθώς και ο πρώην υπουργός Παιδείας Μαριάνο Ναροντόβσκι, ο επιθεωρητής Παλάσιος και ο διάδοχός του Οσβάλντο Τσαμόρο.

Κατά την διάρκεια της καμπάνιας για την επανεκλογή του, το 2011, ο Μάκρι μηνύθηκε για διάκριση σε βάρος των υπέρβαρων και ότι δέχτηκε χρηματοδότηση από ένα δίκτυο πορνείας.

Με παρόμοιο τρόπο, ο Μάκρι και η οικογένειά του επωφελήθηκαν από την κυβέρνηση της δικτατορίας του Βιντέλα για την διεκπεραίωση διαφόρων επιχειρηματικών συμβολαίων και για την ακύρωση χρεών που έπρεπε μετά να πληρώσει ο λαός της Αργεντινής.

Από τον περασμένο Σεπτέμβρη ο δικαστής Ρομπέρτο Πόνσε ερευνά μια καταγγελία σε βάρος του Μάκρι και του δημοσιογράφου και υποψηφίου για το νομοθετικό αξίωμα του Μπουένος Άιρες του κόμματος  Cambiemos, Φερνάντο Νιέμπρο, για πιθανή διάπραξη εγκλημάτων στη σύναψη συμβολαίων.

Ο δικηγόρος Αντόνιο Λιούργο κατέθεσε αίτημα για έρευνα και άμεση «κατάσχεση εγγράφων» από την Διεύθυνση Αγορών και Συμβολαίων της κυβέρνησης του Μπουένος Άιρες, για «διοικητική απείθεια και απάτη».

Ο Λιούργο διαβεβαιώνει ότι ο υποψήφιος πρόεδρος άγεται και φέρεται ευνοημένος  από την «θωράκιση που του έχει παράσχει η Δικαιοσύνη της πρωτεύουσας».