Αναρτήσεις ανά χώρα

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Εκδήλωση/συζήτηση: Ακροδεξιό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα, Αμφιθέατρο Πάρκο Τρίτση


Εκδήλωση/συζήτηση: 
«Ακροδεξιό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα - Η πάλη απέναντι στο φασισμό στη χώρα μας και διεθνώς»

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024 στις  19:00
Αμφιθέατρο Πάρκο Τρίτση

Βαγγέλης Γονατάς, Κώστας ΓούσηςΚώστας Ράπτης,
Αργυρώ Συρμακέζη, Μιχάλης Ορφανος.  
ΣυντονίΖει ο   Παναγιώτης Παπαδομανωλάκης.

Έπεσε στη μάχη ο Γιαχία Ιμπαήμ Σινουάρ ηγέτης της Χαμάς

Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)

Το παλαιστινιακό κίνημα αντίστασης Χαμάς επιβεβαίωσε την Πέμπτη τη δολοφονία του ηγέτη του  Γιαχία  Ιμπαήμ Σινουάρ από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής. O 62  ετών ηγέτης της Χαμάς [επεσε στη μάχη πολεμόντας τις κατοχικές δυνάμεις στη Ράφα.

Η Βραζιλία ζητά την έκδοση άτομων που συνδέονται με πραξικοπηματικές ενέργειες τον Ιανουάριο του 2023

Πηγή:  venezuela-news.com

Το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Βραζιλίας (STF) ζητά την έκδοση 63 άτομων που συνδέονται με πραξικοπηματικές ενέργειες τον Ιανουάριο του 2023.
Οι εμπλεκόμενοι ήταν φυγάδες στην Αργεντινή, ενημέρωσε ο υπουργός για τσ Δικαστήρια Αλεξάντρε ντε Μοράες. Ο αξιωματούχος αποκάλυψε ότι η Βραζιλία ζήτησε την έκδοση των άτομων αυτών για τη συμμετοχή τους στο πραξικόπημα μετά από αίτημα της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας και έστειλε τη διάταξη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Η Κούβα διαδηλώνει για την ειρήνη σε αλληλεγγύη με την Παλαιστίνη (+Φωτογραφίες)

Πηγή: Prensa Latina (prensa-latina.cu)

Χιλιάδες νέοι μαζί με τους κατοίκους της κουβανικής πρωτεύουσας απαίτησαν σήμερα (14/10), στο όνομα του λαού της Κούβας, να σταματήσει η γενοκτονία της σιωνιστικής κυβέρνησης του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού και οι επιθέσεις της σε άλλα έθνη της Μέσης Ανατολής.

Οι συμμετέχοντες στην πορεία με επικεφαλής τον Κουβανό πρόεδρο Μιγκέλ Ντίας Κανέλ   και άλλους ανώτερους ηγέτες κατήγγειλαν τη συνενοχή των
ΗΠΑ  στη σιωνιστική πολεμική επίθεση που έχει προκαλέσει περισσότερους από 42.000 θανάτους στη Λωρίδα της Γάζας, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι γυναίκες και παιδιά, και περισσότερους από 2.000 στο Λίβανο.


Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

Ο Ορλάντο Ουρντανέτα ζήτησε τη δολοφονία του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και της ανώτατης ηγεσίας

 Πηγή:  venezuela-news.com

Ο ηθοποιός Ορλάντο Ουρντανέτα από τη Βενεζουέλα ζήτησε τη δολοφονία του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων, σημειώνοντας ότι «αυτό θα ήταν το πρώτο βήμα προς την ελευθερία της Βενεζουέλας».

Ο Oυρντανέτα τόνισε επίσης σε ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε στα κοινωνικά δίκτυα ότι η φυσική εξόντωση του εθνικού ηγέτη «είναι απαραίτητη για όλους τους Βενεζουελάνους».

«Η φυσική εξόντωση του Νικολάς Μαδούρο και ενός μεγάλου μέρους ολόκληρης της ανώτατης ηγεσίαςς είναι επικείμενη, αναγκαία και είναι αυτό στο οποίο πρέπει να ποντάρουμε εμείς οι Βενεζουελάνοι εντός και εκτός της χώρας».

Ευρεία διαδικασία πολιτικού διαλόγου προτείνεται στην Κολομβία ενόψει του πραξικοπήματος

Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)

Οι προτάσεις που προκύπτουν από το φόρουμ διαμορφώνονται με όρους συνεργασίας, αλληλεγγύης, συμπληρωματικότητας και αμοιβαίου σεβασμού και έχουν βαθιά αίσθηση σεβασμού των αρχών που κατοχυρώνονται στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όπως η κυριαρχία και η αυτοδιάθεση των λαών.

Το πρώτο πολιτικό και ακαδημαϊκό φόρουμ για την κατάσταση στη χώρα αυτή προτείνει τη διεξαγωγή τέτοιων συζητήσεων μεταξύ των κολομβιανών φορέων στο Καράκας, με τη διαμεσολάβηση της Βενεζουέλας, τηςCelac και των χωρών της ALBA - TCP.

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024

Το Μεξικό ζητά από την Ισπανία να αναγνωρίσει τη λεηλασία των ιθαγενών πληθυσμών

Foto: Gobierno de México
Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)

Η Κλαούντια Σέινμπαουμ παρουσίασε ένα βίντεο που δείχνει όλες τις συγγνώμες που έχουν ζητήσει οι πρόεδροι του κόσμου για να φανεί αν η Ισπανία ενθαρρύνεται να ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία συγγνώμης προς τους ιθαγενείς του Μεξικού.

Η πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούντια Σέινμπαουμ , έστειλε την Παρασκευή νέο αίτημα στην Ισπανία να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τους ιθαγενείς του Μεξικού για τις καταχρήσεις που διαπράχθηκαν κατά την κατάκτηση του 1521, με αφορμή την 12η Οκτωβρίου, που τιμάται η Ημέρα της Αντίστασης των Ιθαγενών.

Η Κλαούντια Σέινμπαουμ δήλωσε ότι «πρόκειται να προβάλουμε ένα βίντεο με όλες τις δημόσιες συγγνώμες που έχουν ζητήσει πρόεδροι ή κυβερνήτες σε διάφορα μέρη του κόσμου για να δούμε αν αύριο ενθαρρύνονται να ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία δημόσιας συγγνώμης της Ισπανίας προς τους ιθαγενείς του Μεξικού».

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

Το επιχειρούμενο πραξικόπημα στην Κολομβία σε ένα μεταβαλλόμενο και ασταθές διεθνές πλαίσιο

Foto: EFE/Archivo
Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)
Por: Oto Higuita

Μια καταστροφική επίθεση με όλα τα διαθέσιμα μέσα, είτε πρόκειται για πραξικόπημα είτε για δολοφονία, είναι δρομολογημένη για να βάλει τέλος στην κυβέρνηση της παγκόσμιας δύναμης ζωής, η οποία έχει σημειώσει σημαντικά επιτεύγματα παρά την πολιορκία που δέχεται.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, κάλεσε τα λαϊκά κινήματα και τις οργανώσεις που τον εξέλεξαν πρόεδρο να συναντηθούν σε μόνιμες συνελεύσεις για να αντιμετωπίσουν το συνεχιζόμενο πραξικόπημα. Αυτό το πραξικόπημα λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο ενός μεταβαλλόμενου και ασταθούς κόσμου.

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Οι ΗΠΑ στοχοποιούν τον Ραφαέλ Κορέα και την οικογένειά του

Πηγή: Prensa Latina (prensa-latina.cu)

Ο πρώην πρόεδρος του Εκουαδόρ  Ραφαέλ Κορρέα (2007-2017) χαρακτήρισε  άθλια την απόφαση των  HΠΑ να αρνηθούν την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες στον ίδιο, τον πρώην αντιπρόεδρο Χόρχε Γκλας και τις οικογένειές τους με την κατηγορία της διαφθοράς.

Σ
ε δήλωση που δημοσίευσε την Πέμπτη στα κοινωνικά του δίκτυα, ο Κορέα αναφέρει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ βασίζεται στην καταδίκη της υπόθεσης δωροδοκίας και παραλείπει ότι η Ιντερπόλ αρνήθηκε να εκδώσει εντάλματα σύλληψης που σχετίζονται με την υπόθεση αυτή, θεωρώντας τα πολιτικά.

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

Tο ψευδοΔ.Σ της CITGO προσπαθεί να ομαλοποιήσει την κλοπή και τη λεηλασία της θυγατρικής εταιρείας πετρελαίου της Βενεζουέλας

Πηγή: venezuela-news.com


Ο αναπληρωτής υπουργός αντι αποκλεισμού πολιτικών της Βενεζουέλας, Γουίλιαμ Καστίγιο, κατήγγειλε ότι το τρέχον ψευδοδιοικητικό συμβούλιο της θυγατρικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ, CΙΤGΟ, επιχειρεί να ομαλοποιήσει την κλοπή και τη λεηλασία της.

Ο υπουργός αρνήθηκε επίσης ότι (το εν λόγω ψευδοΔ.Σ) μπορεί να διαθέσει τους πόρους που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια του πλασματικού προσωρινού καθεστώτος του φυγάδα από τη δικαιοσύνη της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό.

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Η αθανασία

Πηγή:   
Foto: José Manuel Correa
Granma - Órgano oficial del PCC
 
Autor:  

Νόμισαν ότι σκότωσαν τον Ερνέστο στην Ιγιέρα της Βολιβίας.  Αλλά οι δολοφόνοι του δεν γνώριζαν ότι οι σφαίρες μπορούν να  αδρανοποιήσουν μόνο τη σάρκα, την ίδια σάρκα που αργότερα καταβροχθίζει τη γη. Εκείνη τη μέρα σκότωσαν έναν άνθρωπο και γεννήθηκε ένα σύμβολο: ο Τσε.

Η αθανασία, για πολλούς, έγκειται στην αιώνια  κατοικία ενός σαρκικού αλλά άφθαρτου σώματος. Ωστόσο, μια άλλη μορφή αιωνιότητας εκπέμπεται στο επίπεδο του άυλου: ένας άνθρωπος μπορεί να διαρκέσει όσο οι ίδιες του οι ιδέες. Υπό αυτή την έννοια, οι συνηθισμένοι άνθρωποι μόλις και μετά βίας θυμούνται, στην καλύτερη περίπτωση, για τρεις γενιές. Στη συνέχεια, το πέρασμά τους από αυτόν τον κόσμο ξεθωριάζει και έρχεται ο άλλος θάνατος: η λήθη.

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

Σημαντικές νίκες των υποψηφίων του «Sin Tierra» στις Δημοτικές εκλογές στη Βραζιλία

Φωτογραφία: MST
Οι ακτήμονες υποψήφιοι διαγωνίστηκαν για ένα εκλογικό σώμα περίπου 34 εκατομμυρίων ανθρώπων, κυρίως σε μικρές πόλεις στην ενδοχώρα.  Δεκάδες υποψήφιοι που υποστηρίχθηκαν από το Κίνημα ακτημόνων αγροτών (MST) κέρδισαν σε διάφορες πολιτείες της χώρας, στην πρώτη φορά που η οργάνωση ακολούθησε πανεθνική στρατηγική συμμετοχής στις δημοτικές εκλογές.

Το Κίνημα ακτημόνων αγροτών (MST) σημείωσε σημαντική πρόοδο στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές της Βραζιλίας, με την εκλογή 39 συμβούλων σε 15 πολιτείες της Βραζιλίας.

Δήμαρχος δολοφονήθηκε στο Μεξικό μια εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του

Πηγή:  Resumen Latinoamericano

Άγνωστοι δολοφόνησαν τον δήμαρχο της πόλης Τσιλπανσίσκο, Αλεχάντρο Αρκος Καταλάν, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από έξι ημέρες, δήλωσαν την Κυριακή πηγές ασφαλείας στην πολιτεία Γκερέρο, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική περιοχή του Μεξικού.

Η κυβερνήτης του Γκερέρο Έβελιν Σαλγάδο  με δημοσίευση στο λογαριασμό της στο κοινωνικό δίκτυο X καταδίκασε  τη δολοφονία του Αρκος Καταλάν.   

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Καταδικάζουν τη σφαγή στην Αϊτή

Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)

Η ένοπλη συμμορία Gran Griff διέπραξε μια βίαιη σφαγή στο Ποντ Σοντέ, που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα από το Πορτ-ο-Πρενς, αφήνοντας πίσω της περισσότερους από 70 τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών. 

Η ενέργεια καταδικάστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη. Η βία αυτή κινητοποίησε τις κρατικές δομές της Αϊτής για την περίθαλψη των θυμάτων, καθώς πολλοί έχουν τραυματιστεί.

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Dr. Milthon Chávez: Τι είναι το λογισμικό Pegasus και τι μπορεί να κάνει; ~ (+video)

Πηγή: venezuela-news.com

Στη σημερινή εποχή στην οποία η χρήση του διαδικτύου έχει γίνει αναγκαιότητα, πολλοί αναρωτιούνται τι είναι το Pegasus και πόσο μακριά μπορεί να φτάσει. Ο Dr. Milthon Chávez, σύμβουλος κυβερνοασφάλειας, κυβερνοάμυνας και κυβερνοκατασκοπείας, δίνει τις σημαντικότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό το επικίνδυνο λογισμικό.

Πρώτα απ' όλα, ο εμπειρογνώμονας διευκρινίζει ότι αυτό το είδος λογισμικού έχει αρκετές γενιές και διαφορετικές παραλλαγές, αποτελώντας μέρος μιας κυβερνο διοίκησης.

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

«Ο Τσε για το κράτος και την επανάσταση» στην «Εφ.Συν.-Σαββατοκύριακο»


Μία μοναδική προσφορά για τα 57 χρόνια από τη δολοφονία του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα φιλοξενεί η «Εφημερίδα των Συντακτών-Σαββατοκύριακο», που κυκλοφορεί στις 5 και 6 Οκτωβρίου, με την έκδοση των 4,25 ευρώ.

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

Η ισραηλινή επιθετικότητα στη Μέση Ανατολή πρέπει να σταματήσει ~ Δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Κούβας

 Πηγή: cubaminrex.cu

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Κούβας παρατηρεί με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, που υποκινούνται από την επιθετική πολιτική του κράτους του Ισραήλ, με τη στρατιωτική, υλικοτεχνική και πολιτική υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία οδήγησε σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση, έθεσε περαιτέρω σε κίνδυνο την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια και προκάλεσε την αντίδραση του Ιράν.

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Το Ιράν απαντά στην απειλή του Ισραήλ για τη Μέση Ανατολή

Πηγή:
Granma - Órgano oficial del PCC

Autor:  

Το 80% των ιρανικών πυραύλων έπληξαν  στόχους στο Ισραήλ,  τη χώρα  που έχει προκαλέσει πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Το Ιράν εγκατέλειψε αυτή την Τρίτη την ειρηνική του στάση απέναντι στην ισραηλινή τρομοκρατία στην Παλαιστίνη και τον Λίβανο.

Η Κίνα θα στέκεται πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας ~ (+video)

Πηγή: Cubadebate

Ο πρέσβης της Κίνας στην Κούβα, Χουά Σίν, εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του στην επιτυχή ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, ενώ επανέλαβε την υποστήριξη του ασιατικού γίγαντα προς το έθνος της Καραϊβικής στον αγώνα του κατά του αποκλεισμού που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Δευτέρας στην πρεσβεία, ο διπλωμάτης υπενθύμισε ότι στις 28 Σεπτεμβρίου γιορτάζεται η 64η επέτειος από την εγκαθίδρυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. «Η Κούβα και η Κίνα συμφωνούν σε πολλές αρχές της διπλωματίας και των διεθνών σχέσεων και μοιράζονται το ίδιο αίσθημα δικαιοσύνης», είπε.

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

Παρά τις απώλειες, η αντίσταση συνεχίζεται σε Λίβανο και Παλαιστίνη

Πηγή: Prensa Latina (prensa-latina.cu)

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασέμ επιβεβαίωσε σήμερα τη συνέχεια της Αντίστασης για την υπεράσπιση του Λιβάνου και της Παλαιστίνης, παρά την απώλεια σπουδαίων ηγετών και τη σφαγή αμάχων.

Σε ομιλία του μετά τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις που δολοφόνησαν τον γενικό γραμματέα του κινήματος Χασάν Νασράλα και αρκετούς συντρόφους του, ο Κασέμ υποστήριξε την πορεία της Αντίστασης στους στόχους της και στο πεδίο του αγώνα.

Το Κοινοβούλιο Κεντρικής Αμερικής (Parlacen) εντάσει τη Ρωσία ως μόνιμο παρατηρητή

Πηγή:  noticiaslatam.lat

Το Κοινοβούλιο της Κεντρικής Αμερικής (ParlaCen) ενέταξε  την Κρατική Δούμα και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Ρωσίας ως μόνιμους παρατηρητές, μετά την έγκριση της πρότασης από την  πλειοψηφία των βουλευτών στη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου στη Γουατεμάλα.

« Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, HD Engels Pineda, παρουσίασε έκθεση σχετικά με το αίτημα για την ενσωμάτωση της Κρατικής Δούμας και του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας ως κρατών μόνιμων παρατηρητών του Parlacen, το οποίο εγκρίθηκε από την ολομέλεια», δημοσίευσε το κεντροαμερικανικό νομοθετικό σώμα στον λογαριασμό του στο X.