Αναρτήσεις ανά χώρα

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022

Στο Περού η Διαμερικανική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Πηγή: Resumen Latinoamericano

Μια τεχνική αντιπροσωπεία της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CIDH) έφτασε  στο Περού  για να πραγματοποιήσει έναν κύκλο συναντήσεων, προκειμένου να αναλύσει την κατάσταση στη χώρα, μετά την ανατροπή  του Πέδρο Καστίγιο με πραξικόπημα.  

Η ομάδα αποτελείται από εννέα ειδικούς από διαφορετικές χώρες και φτάνουν στη χώρα μετά από αίτημα της κυβέρνησης του Περού.

Σύμφωνα με πληροφορίες , η αντιπροσωπεία αποτελείται από τους Μαρία Πουλίδο, Σαντιάγο Μαρτίνες, Λάουρα Μορέλο (Κολομβία) , Φερνάντα Ντος Άνχος, Τζιοβάνι Φερέιρα και Τιαγο Ντέζαν (Βραζιλία), Μιγκέλ Μεσκίτα (Ιταλία), Κορίνα Λεγκιζαμόν (Παραγουάη) και Τάνια Ρενάουμ (Μεξικό).


Οι ειδικοί θα έχουν συναντήσεις με διάφορες αρχές στη χώρα και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Αυτό, στο πλαίσιο μιας πρώτης συνάντησης, αφού τον Ιανουάριο του 2023 θα πραγματοποιηθεί δεύτερη επίσκεψη με την άμεση συμμετοχή των επιτρόπων της CIDH.

Οι κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις καλούν  να γίνουν όλες οι καταγγελίες για τις εγκληματικές ενέργειες που προκάλεσαν στρατιωτικοί και αστυνομικοί εναντίον του λαού, οι οποίες έχουν ήδη προκαλέσει περισσότερους από 20 θανάτους.

Αρχικά, η αντιπροσωπεία της CIDH  επισκέπτεται το Αγιακούτσο, όπου στις 15 Δεκεμβρίου υπήρξε στρατιωτική καταστολή κατά την απόπειρα  κατάληψης του αεροδρομίου, με αποτέλεσμα εννέα αμάχους νεκρούς από βλήμα πυροβόλου όπλου.