Αναρτήσεις ανά χώρα

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Η Αργεντινή σε νέα φάση αναγνώρισης των πεσόντων στις Μαλβίνες

 Πηγή: Prensa-latina.cu


Η Αργεντινή και το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπογράψουν σήμερα (18/3) στη Γενεύη συμφωνία για δεύτερη φάση αναγνώρισης των σορών των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο των Μαλβίνων/Φώκλαντ (1982).

Αυτή η ανθρωπιστική πρωτοβουλία επιδιώκει να δώσει απαντήσεις στις οικογένειες των στρατιωτικών που αγωνίστηκαν για την ανάκτηση της άσκησης της εθνικής κυριαρχίας και αναπαύονται στον ομαδικό τάφο που είναι γνωστός ως C1 10 στο νεκροταφείο του Ντάργουιν, στις Μαλβίνες, έδαφος υπό διαμάχη με τους Βρετανούς.

Στην τελετή, θα υπογράψει εκ μέρους της Αργεντινής ο πρέσβης της στους Διεθνούς Οργανισμούς στη Γενεύη, Φεντερίκο Βιγιέγας,  με την παρουσία του προέδρου της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, Πίτερ Μάουρερ, και αναμένεται η διαδικασία να ξεκινήσει τον Αύγουστο, όπως διευκρινίζει το σημείωμα του υπουργείου εξωτερικών.

Με αυτήν την ενέργεια, η Αργεντινή και το Ηνωμένο Βασίλειο αναθέτουν στην Επιτροπή με την ουδέτερη παρέμβασή της να φέρει σε πέρας τις εργασίες αναγνώρισης του ομαδικού τάφου όπου κείτονται οι πεσόντες Αργεντινοί στρατιώτες στις Μαλβίνες, έδαφος που σφετερίστηκε από την Αργεντινή το Ηνωμένο Βασίλειο το 1833.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, θα υπογραφεί συμφωνία μεταξύ των δύο εθνών και του Ερυθρού Σταυρού που θα θεσπίσει νέο Σχέδιο Ανθρωπιστικού Έργου με το νομικό πλαίσιο και όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες των ιατροδικαστικών εργασιών που θα απαιτηθούν.

Όπως εξήγησε το υπουργείο εξωτερικών, αυτός ο ομαδικός τάφος είχε εξαιρεθεί από το πεδίο εφαρμογής του Σχεδίου Ανθρωπιστικού Έργου που υλοποιήθηκε το 2017, καθώς δεν ήταν ανώνυμος τάφος.

Η επιγραφή που τοποθετήθηκε το 2004 ανέφερε το όνομα του ανθυπολοχαγού της Εθνικής Χωροφυλακής Χούλιο Ρικάρντο Σάντσες, καθώς και τους αεροπόρων Έκτωρ Αγκίρε, Λουίς Σεβίγια και Μάριο Λούνα.

Μετά τη συλλογή δειγμάτων DNA από συγγενείς των τριών στρατιωτών, επαληθεύτηκε το 2018 ότι τα λείψανά τους βρέθηκαν πραγματικά σε τρεις ατομικούς τάφους, των οποίων η ονομασία ήταν "Αργεντινός Στρατιώτης γνωστός μόνο στον Θεό".

Αναφορικά με αυτό, πιστοποιήθηκε η ανάγκη να διευκρινιστεί η ταυτότητα των λειψάνων που θάφτηκαν στον λεγόμενο τάφο C1 10, επισημαίνει η πηγή.

Σε μια πρώτη φάση, που πραγματοποιήθηκε από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο του 2017 από μια ομάδα 14 ειδικών, μέσω αυτής της ανθρωπιστικής πρωτοβουλίας κατέστη δυνατό να αναγνωριστούν συνολικά 115 στρατιώτες.