Αναρτήσεις ανά χώρα

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

Το PARLASUR καταγγέλει 32 δολοφονίες και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βολιβία

Πηγή: telesurtv.net

Μια αντιπροσωπεία του κοινοβουλίου της Mercosur (Parlasur) διαπίστωσε στη Βολιβία τη δολοφονία 32 ατόμων και τη συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την de facto κυβέρνηση που εγκαταστάθηκε μετά το πραξικόπημα κατά του προέδρου Έβο Μοράλες στις 10 Νοεμβρίου.

Σε μια σύνοδο του Parlasur, με έδρα στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, η πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του περιφερειακού οργανισμού, Σεσίλια Μερτσάν, έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση των δραστηριοτήτων που πραγματοποίησε η επιτροπή κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Βολιβία στις 27 και 28 Νοεμβρίου.


"Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής για την Ιθαγένεια και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έθεσε ευρεία ατζέντα στις 27 και 28 Νοεμβρίου 2019 στο έδαφος του Πολυεθνικού Κράτους της Βολιβίας μετά τα γεγονότα που αποτέλεσαν πολιτικοστρατιωτικό πραξικόπημα και σύμφωνα με την εντολή που εγκρίθηκε στη Δήλωση 64/2019 από την ολομέλεια του Κοινοβουλίου του MERCOSUR ", δήλωσε η αξιωματούχος.

Εξήγησε ότι έλαβαν χώρα συναντήσεις με όλες τις πολιτικές παρατάξεις, με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με το γραφείο του Συνήγορου του Πολίτη, που έλαβε το μεγαλύτερο αριθμό καταγγελιών και διατηρούσε άμεση επαφή με τις μαρτυρίες των θυμάτων.

«Έχουμε επιβεβαιώσει τη δολοφονία 32 ατόμων με όπλα μεγάλου διαμετρήματος, περισσότερους από 800 τραυματίες, συμπεριλαμβανομένου ενός κοριτσιού. Υπήρξαν αυθαίρετες κρατήσεις, καθώς και κάψιμο σπιτιών, βασανιστήρια και δημόσιες παρενοχλήσεις», δήλωσε η Μερτσάν.

Σημείωσε ότι η δικαστική εξουσία δεν εγγυήθηκε «ούτε εγγυάται τα βασικότερα δικαιώματα στη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα στη Βολιβία αυτές τις στιγμές, παραμένουν περισσότερα από χίλια άτομα υπό κράτηση, 54 άτομα χωρίς υπεράσπιση ούτε δίκαιη δίκη».

Η Μερτσάν τόνισε ότι «πρέπει να απαιτήσουμε ένα νόμο συνταγματικών εγγυήσεων ώστε όλοι να μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία ανοικοδόμησης, επανέναρξης μιας δημοκρατικής ζωής".

Ζήτησε επίσης την παρουσία διεθνών οργανισμών που να μπορούν να διασφαλίσουν τη σωστή διεξαγωγή της επόμενης εκλογικής διαδικασίας στη Βολιβία.