Αναρτήσεις ανά χώρα

Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2019

Η απαγορευμένη βιβλιοθήκη του Γκαρσία Λινέρα

των María Clara Albizu και Martín Anzorena

Λίγο μετά την ολοκλήρωση του πραξικοπήματος στη Βολιβία, μια φήμη κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα: της φωτιάς της προσωπικής βιβλιοθήκης του Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα.

Αντιπρόεδρος της Βολιβίας και ένας από τους διανοούμενους με τη μεγαλύτερη απήχηση στη Λατινική Αμερική έως τώρα στον 21ο αιώνα. Αν επαληθευτεί μια τέτοια απώλεια, που μέχρι τώρα δεν επιβεβαιώθηκε, αναμφισβήτητα θα αντιμετωπίζαμε άλλη μια πράξη βαρβαρότητας από τους φασίστες της 10ης Νοεμβρίου.

Στο "Η βιβλιοθήκη στις φλόγες", η δημοσιογράφος Susan Orlean αφηγείται: «Στη Σενεγάλη, η αγαπημένη έκφραση που δείχνει ότι κάποιος έχει πεθάνει είναι να πεις ότι η βιβλιοθήκη του έχει καεί». Το ξέσπασμα του πραξικοπήματος της ρατσιστικής βολιβιανής δεξιάς αναμφισβήτητα προσπαθεί να σκοτώσει τις ιδέες του Έβο Μοράλες και του Γκαρσία Λινέρα, για να σκοτώσει το πολιτικό του σχέδιο, τη βαρύτητά του γύρω από τις υποθέσεις της χώρας, τα σχεδόν δεκατέσσερα χρόνια μεταρρυθμίσεων και τη βολιβιακή κοινωνική τάξη που για πρώτη φορά πήρε η ίδια τα ηνία.

Την ίδια ώρα που αυξανόταν η φήμη της καιόμενης βιβλιοθήκης του αντιπροέδρου, υλοποιούνταν, χωρίς την ανάγκη σπίρτων, η λογοκρισία και η εξαφάνιση της δημόσιας πρόσβασης στα έργα που εξέδωσε η αντιπροεδρία της Βολιβίας.

Οι παραγωγές που ήταν ελεύθερα διαθέσιμες στον ιστότοπο του γραφείου που μέχρι την Κυριακή (10/11) κατείχε ο Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα λειτουργούσαν ως πολιτικές και θεωρητικές πηγές, αλλά παράλληλα ως αποθετήριο, αρχείο και μνήμη των ιδεών των λαών του πολυεθνικού κράτους.

Η συλλογή περιέχει διάφορα περιοδικά, συλλογές ομιλιών, κυβερνητικές εκθέσεις, άρθρα πολιτικής ανάλυσης, υλικά συζητήσεων γύρω από τη συνταγματική μεταρρύθμιση και θεωρητική παραγωγή σχετική με το πολυεθνικό κράτος. Οι συγγραφείς είναι πολλοί, από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα, μέχρι οικία ονόματα όπως ο Σλαβόι Ζίζεκ ή το διασπασμένο δίδυμο των Podemos των Πάμπλο Ιγκλέσιας και Ινίγκο Ερεγόν, περνώντας μέσα από μια πλειάδα διανοητών και πρωταγωνιστών της πολιτικής, συνδικαλιστικής, ακαδημαϊκής ζωής, της διανόησης και της διοίκησης της Βολιβίας και της Λατινικής Αμερικής. Πρόκειται ουσιαστικά για υλικά που μας επιτρέπουν να εκπληρώσουμε έναν στόχο που διαφοροποιεί τη διαδικασία αλλαγής με επικεφαλής τους Μοράλες και Γκαρσία Λινέρα από άλλων ομολόγων στην ήπειρό μας: σκέψη για τη Βολιβία από τη Βολιβία, ταυτόχρονα με το μετασχηματισμό και την τροφοδότησή της.

Ώρες μετά το πραξικόπημα και υπό το πρίσμα της προφανούς επιθυμίας του πυρήνα του πραξικοπήματος να εξαφανίσει κάθε ίχνος της διαδικασίας χειραφέτησης με πρωταγωνιστές τους Μοράλες, Γκαρσία Λινέρα και το λαός τους, είδαμε ότι ο δικτυακός τόπος της αντιπροεδρίας ήταν ένας προφανής στόχος των φλογών, υποψήφιο να παύσει να υπάρχει, και μαζί του, οι εκδόσεις που έθεσε στη διάθεση όποιου τις αναζητούσε.

Παρόλο που πολλά από αυτά τα έργα μπορούν να βρεθούν διάσπαρτα μέσω του διαδικτύου, δημιουργήσαμε χειρωνακτικά μια στρατηγική διατήρησης και συστηματοποίησης του υλικού ως μονάδα τεκμηρίωσης ενόψει της μελλοντικής αποθήκευσης και δημοσίευσής του, την οποία σήμερα συγκεκριμενοποιούμε χάρη στη γενναιοδωρία του El Cohete a la Luna.

Το ντε φάκτο καθεστώς της Τζανίνε Άνιες, σε μια τυπική χειρονομία στην οποία καταφεύγει σχεδόν με τελετουργικό τρόπο κάθε δικτατορία που σέβεται τον εαυτό της, τελικά έκαψε την ψηφιακή βιβλιοθήκη, εξαφανίζοντας την ιστοσελίδα της Αντιπροεδρίας λίγες ημέρες μετά τη σφαγή της Σακάβα. Οι ιδέες πίσω από το σχέδιο της χώρας που οι ινδιάνοι υπερασπίζονται από το Ελ Άλτο, την Κοτσαμπάμπα, τη Σενκάτα και τους εχθρικούς δρόμους της Λα Πας είναι εδώ, για να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία και τη διάδοσή τους. Για να επιστραφούν ως εργαλεία, αυτή τη φορά, για την αντίσταση και την υπεράσπιση του Πολυεθνικού Κράτους που ήξεραν να οικοδομήσουν.