Αναρτήσεις ανά χώρα

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Το μέλλον της Κούβας ήδη βρίσκεται στα χέρια των κουβανών

Πηγή: Granma

Όταν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε αυτή την Τρίτη από τους κουβανούς “να ξεχάσουμε το παρελθόν” και να “κοιτάξουμε προς το μέλλον”, είχε ξεμείνει στο ίδιο σκηνικό στο οποίο μίλησε το 1928 ο τελευταίος βορειοαμερικανός πρόεδρος που επισκέφτηκε το νησί.

“Σήμερα η Κούβα είναι κυρίαρχη, ο λαός της είναι ανεξάρτητος, ελεύθερος, έχει ευημερία και απολαμβάνει την δική του κυβέρνηση” είχε πει ο Κάλβιν Κούλιντζ στο τότε Εθνικό Θέατρο, σήμερα Μεγάλο Θέατρο Αλίσια Αλόνσο.

Ήταν η στήριξη που περίμενε ο πρόεδρος Χεράρδο Ματσάδο, για να καταλήξει να εγκαθιδρύσει μια από τις πιο αιματηρές δικτατορίες της περιοχής.



Ο “Σιωπηλός Πρόεδρος”, όπως τον αποκαλούσαν, ήθελε να επιδείξει το Νησί ως παράδειγμα οικονομικής και κοινωνικής επιτυχίας για εκείνους που ακολουθούσαν τις υποδείξεις της Ουάσινγκτον. Την ίδια στιγμή, οι βορειοαμερικανοί ναύτες έπειθαν με άλλα μέσα τους στρατιώτες του Σαντίνο στη Νικαράγουα και τους Δομινικανούς πατριώτες.

“Γνωρίζω την ιστορία, όμως δεν πρόκειται να παγιδευτώ σε αυτήν”, είπε ο Ομπάμα χθες. Όμως στο πέρασμα αυτών των χρόνων, ο αντιιμπεριαλισμός του Χούλιο Αντόνιο Μέγια, του Ρουμπέν Μαρτίνες Βιγιένα και του Αντόνιο Γκιτέρας, διαδόχων των ηγετών της εθνικής ανεξαρτησίας όπως ο Χοσέ Μαρτί, έδωσε συνέχεια το 1959 στην πιο ριζοσπαστική Επανάσταση της ηπείρου μας, αντιδρώντας στην βορειοαμερικανική κυριαρχία. Έπρεπε να περάσει πάνω από μισός αιώνας αντίστασης μέχρι ένας άλλος βορειοαμερικανός πρόεδρος να αποφασίσει να πατήσει το πόδι του στην Κούβα, αυτή τη φορά για να προσπαθήσει “να αφήσει πίσω τα τελευταία κατάλοιπα του Ψυχρού Πολέμου”.

Πάνω από χίλια άτομα, η πιο πλατιά αντιπροσώπευση της σύγχρονης κουβανικής κοινωνίας, άκουσαν με προσοχή κάθε λέξη από την ομιλία του προέδρου.

“Ακούσαμε την ομιλία με σεβασμό, αλλά δεν συμφωνούμε με κάποιες από τις απόψεις της. Εμείς δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την ιστορία, τους νεκρούς μας, τις επιπτώσεις του αποκλεισμού στη διάρκεια τόσων χρόνων”, δήλωσε στην εφημερίδα μας, ο Ερνέστο Φρέιρε Κασάνιας, αντιπρόσωπος του Κεντρικού Συνδικάτου Εργαζομένων της Κούβας, που ιδρύθηκε μετά την πτώση της δικτατορίας του Ματσάδο.

“Θα μου άρεσε να ακούσω κάποια συγνώμη για την επέμβαση, την επιθετικότητα, τις επιθέσεις ενάντια στην κυριαρχία της Κούβας και του λαού της από τα χρόνια του 60”, δήλωσε από πλευράς του ο Πίτερ Κόρνμπλα, συγγραφέας του βιβλίου “Μυστική Διπλωματία με την Κούβα”, “αλλά πολιτικά, είναι δύσκολο για έναν πρόεδρο να ζητήσει συγνώμη”.

“Στην ομιλία υπάρχουν πολλές ελπίδες και καλές προθέσεις, αλλά λίγη βάση έχουν στην ιστορική πραγματικότητα των σχέσεων μεταξύ Κούβας και Ηνωμένων Πολιτειών”, θεωρεί ο Χεσούς Αρμπολέγια, μελετητής των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Από τις 17 Δεκέμβρη 2014, η Κούβα και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναζητούν ένα νέο δρόμο στις διμερείς τους σχέσεις με την θέληση των προέδρων Μπαράκ Ομπάμα και Ραούλ Κάστρο.

Ο Ενρίκε Αλεμάν, μέλος της Κουβανικής Διαθρησκευτικής Πλατφόρμας, έχει αμφιβολίες όσον αφορά την εξήγηση που δίνει η Ουάσινγκτον για τη “νέα πολιτική” της για το Νησί. “Είναι μια καθαρή στρατηγική, είναι μια καθαρή προσέγγιση προς τον λαό μας;”, αναρωτήθηκε.

Ο Ομπάμα είπε χθες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ήθελαν να είναι εχθρός της Κούβας ούτε να προσπαθήσουν να αλλάξουν το οικονομικό και πολιτικό της σύστημα.

“Καλλιεργώ ένα λευκό τριαντάφυλλο”, είπε ο πρόεδρος, χρησιμοποιώντας τους στίχους από ένα γνωστό ποίημα του Μαρτί και προσέφερε στον κουβανικό λαό έναν “χαιρετισμό ειρήνης”.

Ο Λέιδε Ροντρίγκες Φερνάντες, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, επεσήμανε ότι ο Ομπάμα έκανε μια απροσεξία ή είχε άγνοια πάνω στη σκέψη του Απόστολου. “Αυτός έζησε στις Ηνωμένες Πολιτείες και εξήρε τις αξίες τους, όμως άσκησε μεγάλη κριτική σε εκείνη την δημοκρατία που από εκείνη την εποχή που γεννιόταν διαφαινόταν ως μια πλουτοκρατία, σαν μια κυβέρνηση των πλουσίων, από τους πλούσιους και για τους πλούσιους. Και αυτή η τάση έχει επιδεινωθεί περισσότερο τον 21ο αιώνα”.

ΕΝΑ ΠΑΡΩΧΗΜΕΝΟ ΒΑΡΟΣ

Από την Αβάνα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ζήτησε για άλλη μια φορά από το Κογκρέσο της χώρας του να άρει τον αποκλεισμό ενάντια στην Κούβα και τον αξιολόγησε ως ένα “παρωχημένο βάρος πάνω στον κουβανικό λαό”.

Η δήλωση έγινε δεκτή με χειροκροτήματα και σήκωσε όρθιο το ακροατήριο, συμπεριλαμβανομένων και των γερουσιαστών και αντιπροσώπων, τόσο των δημοκρατικών όσο και των ρεπουμπλικάνων, που συνόδευαν τον πρόεδρο σε αυτό το ταξίδι.

Ο δημοκρατικός αντιπρόσωπος της Μασαχουσέτης Τζέιμς Μακ Γκόβερν, ο οποίος υποστηρίζει αυτή την υπόθεση εδώ και πολλά χρόνια, δήλωσε στην Γκράνμα ότι έδωσε κύρος στους δύο προέδρους αυτό που έχουν επιτύχει, αλλά “τώρα είναι η σειρά του Κογκρέσου να κάνει αυτό που του αναλογεί και να άρει το εμπάργκο (αποκλεισμό)”.

Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ, ο οποίος μαζί με τον δημοκρατικό Πάτρικ Λίχυ, προωθούν ένα σχέδιο νόμου για την ελευθερία να ταξιδεύεις στην Κούβα, είπε στην εφημερίδα μας ότι πέρα από τις ρυθμιστικές αλλαγές που έχει ανακοινώσει η διοίκηση, η νομοθετική εξουσία πρέπει να εξαλείψει ολοκληρωτικά αυτή την απαγόρευση.

Ο Τομ Έμερ, ρεπουμπλικάνος αντιπρόσωπος της Μινεσότα θεωρεί ότι η επίσκεψη και η ομιλία του προέδρου βοηθούν να τεθεί το θέμα στην βορειοαμερικανική κοινή γνώμη και βοηθά να προχωρήσουν μαζί με την δημοκρατική αντιπρόσωπο Κάθι Κάστορ, για να άρουν κάποια στοιχεία του αποκλεισμού.

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΘ'ΟΔΟΝ

Οι προοπτικές συνεργασίας ήταν ένα θέμα που προσέγγισε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος επεσήμανε “τις υπηρεσίες που χιλιάδες κουβανοί γιατροί έχουν προσφέρει στους φτωχούς και σε αυτούς που υποφέρουν”.

Ο Πέδρο Λουίς Βέλις Μαρτίνες, διευθυντής του Εθνικού Συμβουλίου των Επιστημονικών Κοινοτήτων Υγείας, είπε ότι οι ανταλλαγές σε αυτόν τον τομέα δεν μπορεί να συνοψίζονται σε καταστάσεις καταστροφών ή επιδημιών, όπως στην περίπτωση του Έμπολα στην ανατολική Αφρική. “Συνεργασία επίσης είναι να σέβονται τον κουβανό διεθνιστή και να μην προκαλούν την λιποταξία του ιατρικού προσωπικού υγείας σε τρίτες χώρες και να αποδυναμώνουν τους ανθρώπινους πόρους του λαού μας”.

Επεσήμανε επίσης την δυνατότητα να ανοίξει η πώληση κουβανικών προϊόντων στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών. “Έχουμε καταφέρει πολλά πράγματα με την προσπάθεια και τη θυσία μας. Δεν αποδεχόμαστε αυτή τη ματιά ανωτερότητας γιατί εμείς σε αυτό το πεδίο έχουμε αποδείξει την αξία μας”.

Ο Νικολάι Κασάνο, είναι μια ζωντανή απόδειξη αυτού που μπορεί να επιτευχθεί. Αυτός ο φοιτητής από τη Νέα Υόρκη, που κάθεται μαζί με άλλους συντρόφους, είναι στο δεύτερο έτος της Ιατρικής και λέει ότι οι κουβανοί έχουν “μεγάλη καρδιά”. Παρά τον αποκλεισμό, είχε την ευκαιρία να αρχίσει να σπουδάζει στο Νησί και διαβεβαιώνει ότι μετά, σχεδιάζει να επιστρέψει στην κοινότητά του για να κάνει την διαφορά σε ένα πρόγραμμα φροντίδας ασθενών που δεν θα βασίζεται στο χρήμα.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΜΟΝΤΕΛΟ

“Το μέλλον της Κούβας πρέπει να βρίσκεται στα χέρια του κουβανικού λαού!”, με αυτά και άλλα λόγια ο Ομπάμα εκφράστηκε για το μέλλον για μια πραγματικότητα που πολλοί αντιλαμβάνονται στο παρών.

Ο μουσικοσυνθέτης και ερμηνευτής Ραούλ Τόρες είπε ότι ο Ομπάμα επεσήμανε αρκετά θετικά στοιχεία της κουβανικής πραγματικότητας, αλλά αγνόησε ότι αυτά είναι καρπός της ίδιας της Επανάστασης.

“Εμείς είμαστε νέοι ισχυροποιημένοι και έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε αυτό που θέλουμε σε αυτή τη χώρα. Επιπλέον, έχουμε κάτι πολύ σημαντικό, την ασφάλεια της εκπαίδευσης και την υγεία”, δήλωσε ο συνθέτης του Candil de Nieve και του El Regreso del Amigo.

“Στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουμε ένα ξεκάθαρο παράδειγμα του τι μπορεί να κάνει ο κουβανικός λαός και λέγεται Μαϊάμι”, είπε ο Ομπάμα σε άλλη σημείο της παρέμβασής του.

Ο καθηγητής Λέιδε Ροντρίγκες δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι μεταρρυθμίσεις που φέρει εις πέρας η χώρα δεν είναι για “να αντιγράψουμε το πολιτικό μοντέλο κανενός”.

Ο Λουίς Ρενέ Φερνάντες, καθηγητής και ερευνητής του Κέντρου Μελετών του Ημισφαίριου του Πανεπιστημίου της Αβάνας, διαβεβαίωσε ότι οι αλλαγές που ζει η χώρα καθοδηγούνται από τον στόχο να οικοδομήσουν έναν σοσιαλισμό ευήμερο και βιώσιμο, και εμπνευσμένο στην διαδικασία του έθνους των μεγάλων πολιτικών και διανοητών πατριωτών της χώρας μας.

Τόνισε επίσης, ότι η τελειοποίηση έχει ξεκινήσει από την κοινωνικοποικονομική πλευρά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλοι τομείς, όπως ο κοινωνικός-πολιτικός που πρέπει να τελειοποιηθούν. Παρέθεσε σχετικά την εξήγηση που έδωσε πρόσφατα σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος Ραούλ Κάστρο σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία. “Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πως θα είναι αυτός ο σοσιαλισμός, αλλά πρέπει να είναι στα δικά μας μέτρα, τα κουβανικά”.

Το βιβλίο του Πίτερ Κόρνμπλα, που εκδόθηκε το 2014, παραθέτει μια σειρά υποδείξεων για την βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Αβάνας.

Η εφημερίδα του ζήτησε και αποδέχτηκε να συνοψίσει σε μια μόνο ιδέα, αυτό που πρέπει να γίνει για να συνεχιστεί η πρόοδος σε αυτό τον δρόμο: “Οι Hνωμένες Πολιτείες πρέπει να φερθούν στην Κούβα με σεβασμό, ως μια χώρα ανεξάρτητη, με σεβασμό στην κυριαρχία της, δεν μπορείς να υπαγορεύεις το μέλλον ή τις ενέργειες της κυβέρνησης ή του λαού”.