Αναρτήσεις ανά χώρα

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Οι Αργεντίνοι τιμούν τα θύματα της δικτατορίας 40 χρόνια μετά

Πηγή: Telesur

Οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, κοινωνικά κινήματα, πολιτικοί φορείς και συνδικάτα της Αργεντινής βγήκαν στους δρόμους την Πέμπτη (24/3) για να διαδηλώσουν για «Μνήμη, Αλήθεια και Δικαιοσύνη» στο Μπουένος Άιρες, στην επέτειο 40 χρόνων του στρατιωτικού πραξικοπήματος, και παράλληλα να αντιδράσουν στη διήμερη επίσκεψη του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπάρακ Ομπάμα, στη χώρα.

Η 24η Μαρτίου έχει καθιερωθεί στην Αργεντινή ως «Εθνική Ημέρα Μνήμης για την Αλήθεια και τη Δικαιοσύνη», προς τιμήν των 30.000 θυμάτων της επταετούς στρατιωτικής δικτατορίας (1976-1983).

Συνολικά περισσότερα από 500.000 άτομα τίμησαν τα θύματα και δήλωσαν την καταδίκη τους στους πολιτικούς και στρατιωτικούς υπευθύνους. Κύριο σύνθημα των διαδηλωτών ήταν «Χωρίς δικαιώματα δεν υπάρχει δημοκρατία», το οποίο απευθυνόταν επίσης στις πολιτικές του προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι.

Ακούστηκε ακόμα το σύνθημα, όταν εμφανίστηκαν μαζί οι πρόεδροι Ομπάμα και Μάκρι για να συμμετάσχουν στις τελετές μνήμης, «Δεν είμαι γιάνκης, δε θέλω να είμαι. Είμαι με τον Τσάβες, με τον Έβο και τον Φιντέλ».

Επίσης στα μέσα κοινωνικής εξαιρετικά δημοφιλής είναι η ετικέτα #NuncaMás (Ποτέ πιά).
Η εκπρόσωπος την Μητέρων της Πλατείας του Μάη (Madres de Plaza de Mayo) – γυναικείας οργάνωσης που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αντίσταση κατά της χούντας και στη βοήθεια των θυμάτων –, Τάτι Αλμέιδα, δήλωσε ότι παρά τις υποχωρήσεις σε ζητήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων με την έλευση του Μάκρι, ελπίζει ότι θα συνεχιστούν οι αγώνες των θυμάτων που αποτελούν τμήμα της συλλογικής μνήμης του λαού.  
Kαταδίκασε επίσης την ανεύθυνη αποπληρωμή των κερδοσκόπων πιστωτών που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση Μάκρι, καθώς και τις απόπειρες πραξικοπήματος σε λατινοαμερικάνικες δημοκρατίες, όπως κατά του Μαδούρο στη Βενεζουέλα, του Έβο στη Βολιβία και της Ντίλμα και του Λούλα στη Βραζιλία.

Μερικά στατιστικά στοιχεία
Από τα 30.000 θύματα της δικτατορίας στην Αργεντινή:
- Το 43% των αγνοούμενων ήταν μεταξύ 16 και 25 ετών.
- Το 62% «εξαφανίστηκε» μέσα στο σπίτι του.
- Το 62% «εξαφανίστηκε» νύχτα.
- Το 24,6% «εξαφανίστηκε» σε δημόσιο χώρο.
- 500 παιδιά απήχθησαν. Τα περισσότερα δόθηκαν για παράνομη υιοθεσία σε οικογένειες προσκείμενες στο καθεστώς. Από αυτά έχουν εντοπιστεί τα 116.