Αναρτήσεις ανά χώρα

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Ο Έβο Μοράλες θα συναντηθεί με τον Τζίμι Κάρτερ

Πηγή: Telesur

Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, ανακοίνωσε ότι την Τρίτη θα συναντηθεί με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ, για να τον συμβουλευτεί με δεδομένη την εμπειρία στην παράδοση της διώρυγας του Παναμά επί προεδρίας του.

Ο κύριος σκοπός της επίσκεψης είναι να υποστηριχτεί το αίτημα της Βολιβίας για έξοδο στη θάλασσα, διεκδικώντας εδάφη που είχε χάσει από τη Χιλή σε ένα πόλεμο στο τέλος του 19ου αιώνα. Ο Μοράλες θα ταξιδέψει στην Ατλάντα των ΗΠΑ μαζί με τον προκάτοχό του Εδουάρδο Ροντρίγκες, ο οποίος εκπροσωπεί τη Βολιβία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης όπου θα εκδικαστεί το σχετικό αίτημα που κατέθεσε του τον προηγούμενο Απρίλιο.


«Το ενδιαφέρον μας είναι να μάθουμε λεπτομέρειες για την παράδοση της διώρυγας του Παναμά από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1999, και τη συζήτηση που έκανε ο Τζίμι Κάρτερ με τον πρώην πρόεδρο του Περού, Φρανσίσκο Μοράλες Μπερμούντες, σχετικά τη λωρίδα γης –που διεκδικεί η Βολιβία– στο Βορρά της Χιλής», εξήγησε ο Μοράλες.

Έργα για τη διάνοιξη της διώρυγας στον Παναμά είχαν ξεκινήσει από το 1881 από γαλλική εταιρία υπό την επίβλεψη του Φερδινάρδου Λεσέψ – διάσημου για τη διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ προηγουμένως – αλλά διακόπηκαν λόγω τεχνικών δυσκολιών και χρεωκοπίας της εταιρίας, κάτω από έντονη φημολογία περί σκανδάλου. Το 1903 οι ΗΠΑ, επί προεδρίας Θίοντορ Ρούσβελτ, απέσπασαν από την Κολομβία τη λωρίδα γύρω από την υπό κατασκευή διώρυγα για να επιβάλουν τη σύσταση του κράτους του Παναμά. Νέα έργα ξεκίνησαν το 1904 από αμερικανική εταιρία τα οποία ολοκληρώθηκαν το 1914. Η διώρυγα και η στρατιωτική βάση που εγκαταστάθηκε στη ζώνη της έμειναν στο έλεγχο των ΗΠΑ. Το 1977 υπογράφηκε συμφωνία από τους προέδρους Τζίμι Κάρτερ και Ομάρ Τορίχος, για την επιστροφή της διώρυγας στον Παναμά στις 31 Δεκεμβρίου 1999.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας έχει αναφερθεί σε διάφορες ευκαιρίες σ’ αυτή την περίπτωση ως παράδειγμα που αποδεικνύει ότι οι διεθνείς συμφωνίες μπορούν να αναθεωρηθούν, έχονταν υπόψη τη αίτημα της χώρας του για την έξοδο στη θάλασσα, ανακτώντας έτσι τα εδάφη που της απέσπασε η Χιλή στον Πόλεμο του Ειρηνικού.

Ο Πόλεμος του Ειρηνικού (1879 – 1883) ήταν μια ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στη Χιλή από τη μία πλευρά, και τη Βολιβία και το Περού από την άλλη. Η Χιλή επικράτησε και απέσπασε από τη Βολιβία 400 χιλιόμετρα ακτογραμμής και συνολικά έκταση 120 τ.χλμ.

Εδάφη από τη Χιλή έχασε και το Περού, σύμμαχος της Βολιβίας σ’ εκείνο τον πόλεμο. Από τότε και η κυβέρνηση του Περού διεκδικεί εδάφη επί του Ειρηνικού, κάτι που η Χιλή απορρίπτει ισχυριζόμενη ότι οι εμπλεκόμενες χώρες υπέγραψαν το 1904 Σύμφωνο Ειρήνης και Φιλίας που καθόρισε τα οριστικά σύνορα μεταξύ τους. 

Η Βολιβία έχει καταθέσει αίτημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την επιστροφή της θαλάσσιας διόδου, μεγάλης οικονομικής σημασίας για τη χώρα καθώς – μαζί με την Παραγουάη – είναι η μόνη χώρα της Νοτίου Αμερικής που δεν έχει διέξοδο σε κάποιο ωκεανό.

Ο Έβο Μοράλες θα λάβει υπόψη τις θέσεις και προτάσεις του Κάρτερ, εφόσον βοηθούν την υπόθεση της Βολιβίας, μην ξεχνώντας ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο αμερικανός πρόεδρος είχε συνομιλίες με τους τότε ομολόγους του, του Περού, της Χιλής και της Βολιβίας για το ίδιο θέμα που ανακινεί τώρα η Βολιβία.


Περισσότερα για τον Πόλεμο του Ειρηνικού και την εδαφική διαμάχη Βολιβίας - Χιλής:
Με τιμές ηρώων έγιναν δεκτοί στην πατρίδα τους οι τρεις Βολιβιανοί στρατιώτες