Αναρτήσεις ανά χώρα

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

54 χώρες συμμετείχαν σε πρόγραμμα της CIA, καμία από τη Λατινική Αμερική

Πηγες: Washington Post, Tlaxcala

Πριν από ένα μήνα περίπου, δημοσιεύτηκε στην έγκυρη εφημερίδα Washington Post ένας παγκόσμιος χάρτης με σημειωμένες τις χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα "έκτακτης παράδοσης" (extraordinary rendition) της CIA. Το άρθρο συνοψίζει μια μεγάλη έρευνα (άνω των 200 σελίδων) του ινστιτούτου Open Society, η οποία αποκαλύπτει τις 54 χώρες (σε σύνολο 190 μελών του ΟΗΕ) που συνεργάστηκαν με την αμερικανική μυστική υπηρεσία με διάφορους τρόπους, με τελικό σκοπό την παράνομη φυλάκιση και ανάκριση - συχνά χρησιμοποιώντας τεχνικές βασανιστηρίων - υπόπτων τρομοκρατίας.


Η "συνεργασία" ήταν σε διάφορα επίπεδα, αναλόγως τη χώρα. Χώρες όπως η Πολωνία και η Λιθουανία επέτρεπαν στη CIA να χρησιμοποιεί μυστικές φυλακές στην επικράτεια τους. Χώρες της Μέσης Ανατολής, της Κεντρικής Ασίας αλλά και της Ευρώπης παρέδιδαν κρατουμένους, ντόπιας ή ξένης υπηκοότητας, τους οποίους συχνά είχαν συλλάβει οι δικές τους υπηρεσίες.  Χώρες ιδιαίτερα της Μέσης Ανατολής, όπως η Ιορδανία, ανέκριναν υπόπτους... εκ μέρους της αμερικανικής υπηρεσίας αντικατασκοπίας με έδρα το Λάνγκλεϋ της Βιρτζίνια. Τέλος, χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα επέτρεπαν μυστικές πτήσεις πάνω από το έδαφός τους και χρήση των αεροδρομίων τους.


Ο χάρτης του αίσχους περιλαμβάνει, σημειωμένες με το χρώμα του αίματος, εκτός από χώρες του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου, και πολλές ευρωπαϊκές, ακόμα και της - πάλαι ποτέ - δημοκρατικής Σκανδινανίας, καθως και την Αυστραλία και τον Καναδά. Η ιδέα πίσω από αυτό το νοσηρό σχέδιο ήταν να φτιαχτεί ένας παράνομος μηχανισμός μεταφοράς, κράτησης και ανάκρισης δήθεν υπόπτων τρομοκρατίας, στα πλαίσια του κυνηγιού μαγισσών που εξαπέλυσε η κυβέρνηση Μπους μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη. Ο μηχανισμός έπρεπε να στηθεί έξω από τα σύνορα των ΗΠΑ, έτσι ώστε να μην παραβιάζονται οι ομοσπονδιακοί νόμοι. Στην έρευνα του Open Society αναφέρονται 136 επώνυμες περιπτώσεις θυμάτων απαγωγής και βασανισμού, αν και φυσικά οι μη καταγραμμένες περιπτώσεις είναι πολύ περισσότερες.

Ενδιαφέρον είναι ότι στο χάρτη δεν εμφανίζεται καμία χώρα της Λατινικής Αμερικής, παρά το σκοτεινό παρελθόν της υποηπείρου σε απαγωγές, βασανιστήρια και εξαφανίσεις κατά το πρόσφατο παρελθόν (βλ. Επιχείρηση Κόνδωρ στο Νότιο Κώνο, Βρώμικος Πόλεμος στην Κεντρική Αμερική κλπ). Το Νοέμβριο του 2002 ο τότε Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμφσελντ, σε συνάντηση με ομολόγους του στο Σαντιάγο της Χιλής, προσπάθησε να δελέασει χώρες της Λατινικής Αμερικής για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα "έκτακτης παράδοσης". Ωστόσο η απάντηση ήταν ομόφωνα αρνητική, αφενός γιατί ήταν νωπή η εμπειρία του "Αργεντινάσο" και αφετέρου γιατί οι προοδευτικές κυβερνήσεις της περιοχής είχαν αρχίσει ήδη να αποκτούν επιρροή και να εναντιώνονται στην προηγούμενη λογική της "Πίσω Αυλής". Έτσι στις 54 χώρες - συνεργάτες της CIA δεν περιλαμβάνεται ούτε μια λατινοαμερικάνικη.

Βέβαια, για να είμαστε απόλυτα δίκαιοι, ο χάρτης έχει μια μικρή παράλειψη: Θα έπρεπε να έχει χρωματίσει και μια μικρή κουκίδα στα ανατολικά της Κούβας: Το παράνομα κατεχόμενο από τις ΗΠΑ έδαφος του Γκουαντάναμο.