Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ μπλοκάρει τροπολογία για πωλήσεις αγροτικών προϊόντων στην Κούβα


Πηγή: Cubadebate.cu

Η ομάδα Engage Cuba έκανε γνωστό την Πέμπτη ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ μπλόκαρε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την ψηφοφορία τροπολογίας με πρόθεση να βοηθήσει αγρότες των ΗΠΑ έτσι ώστε να μπορούν να πουλήσουν προϊόντα τους στην Κούβα.

Η πιο πάνω οργάνωση διέδωσε ότι ο ρεπουμπλικάνος βουλευτής του Αρκάνσας Ρικ Κροφορντ ήθελε να συμπεριλάβει τροπολογία στους λογαριασμούς εξόδων για το οικονομικό έτος 2018, με στόχο να καταργήσει τους περιορισμούς στη χρηματοδότηση πωλήσεων αγροτικών προϊόντων στη χώρα της Καραϊβικής.


Ωστόσο, οι ηγέτες της κάτω βουλής επέμειναν να χαρακτηρίζουν αυτή την τροπολογία «αντικανονική», κάτι που έκανε αδύνατη μια ψηφοφορία στο Κογκρέσο.

Για δεύτερο συνεχόμενο έτος η ηγεσία εμπόδισε να υποβληθεί σε συζήτηση αυτό το σημαντικό μέτρο, δήλωσε το Engage Cuba, που υπερασπίζεται την άρση του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που έχει επιβληθεί από την Ουάσινγκτον στο νησί της Καραϊβικής.

Παρά το αποτέλεσμα, που το Engage Cuba χαρακτήρισε απογοητευτικό, ο συνασπισμός εμφανίστηκε αισιόδοξος σχετικά με τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε τα δύο τελευταία χρόνια.

«Είμαστε σίγουροι ότι θα είχαμε κερδίσει την ψηφοφορία. Ο μοναδικός λόγος που αυτό το σχέδιο νόμου δεν εξετάστηκε καν ήταν γιατί γνώριζαν ότι θα περνούσε», υποστήριζε η οργάνωση σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της.

Τα καλά νέα, σύμφωνα με την ομάδα, είναι ότι θα υπάρχει νέα ευκαιρία σε λίγους μήνες. «Το Δεκέμβρη, η Βουλή θα ξαναψηφίσει για το γιγάντιο σχέδιο νόμου δαπανών, και θα έχουμε την ευκαιρία να προτείνουμε για άλλη μια φορά δεσμευτικά μέτρα υπέρ της Κούβας».

Για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός, το Engage Cuba κάλεσε τα ενδιαφερόμενα άτομα να έρθουν σε επικοινωνία με τα μέλη τους στο Κογκρέσο και να τους παροτρύνουν να υποστηρίξουν το Νόμο Αγροτικών Εξαγωγών της Κούβας.

Κάλεσε επίσης να γίνει πρόταση σε νέους ηγέτες και οργανώσεις να ενωθούν στο δίκτυο κρατικών συμβουλίων που έχει δημιουργήσει ο συνασπισμός σε 17 περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών για να προωθηθούν πολιτικές προσέγγισης με το νησί.

Στις αρχές του προηγούμενου Αυγούστου ο πρόεδρος του Γραφείου Γεωργίας του Αρκάνσας, Ράντι Βιτς, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε να κάνουν περισσότερα για ενθαρρύνουν τις αγροτικές εξαγωγές στην Κούβα. 

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Arkansas Business, θεώρησε ότι η απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναστείλει τις προόδους που επιτεύχθηκαν στην προσέγγιση με την Κούβα συνιστά ένα βήμα σε λανθασμένη κατεύθυνση. Σύμφωνα με τον Βιτς, οτιδήποτε φέρνει μικρότερη αλληλεπίδραση και συμμετοχή με τον κουβανικό λαό είναι ζημιογόνο για τους βορειοαμερικάνους παραγωγούς.