Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

H παρουσία του ΝΑΤΟ παραβιάζει τις φιλειρηνικές αρχές της Λατινικής Αμερικής


Πηγή: telesurtv.net

Ο Πάβελ Ροντόν, ειδικός σε συνοριακά θέματα, σε συνέντευξη στο Telesur εξέφρασε την άποψη ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ στην Κολομβία παραβιάζει την αρχή να είναι η Λατινική Αμερική μία ζώνη ειρήνης.

Ο Ροντόν επεσήμανε ότι η σύνδεση της Κολομβίας με το ΝΑΤΟ αλλάζει τις αποφάσεις της Ένωσης Νοτιοαμερικανικών Εθνών (UNASUR) και της Κοινότητας Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC), να οικοδομήσουν μια ζώνη ειρήνης και να συμφωνήσουν τα έθνη στο θέμα της στρατιωτικής άμυνας.


Είναι πολύ ξεκάθαρο όταν λέει η Unasur ότι η Νότια Αμερική πρέπει να είναι μια ζώνη ειρήνης και αυτό το αναιρεί η Κολομβία, που έχει γενικό γραμματέα στον οργανισμό, έναν πρώην πρόεδρο”, είπε ο Ροντόν, αναφερόμενος στον Ερνέστο Σαμπέρ, πρώην πρόεδρο της Κολομβίας και νυν ηγέτη της περιφερειακής οργάνωσης.

Σημείωσε επίσης, την αντίφαση της κυβέρνησης του Χουάν Μανουέλ Σάντος, που από την μια, προώθησε την ειρηνευτική διαδικασία με τις Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις – Λαϊκός Στρατός (FARC-EP) και την ίδια στιγμή προχωρά σε συμφωνία με μια στρατιωτική συμμαχία, όπως είναι το ΝΑΤΟ.

Σχετικά με τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Κολομβίας και Βενεζουέλας, ο Ροντόν θεωρεί ότι δεν θα επηρεαστούν, ιδιαίτερα στον εμπορικό τομέα, αλλά και η Βενεζουέλα θα πρέπει να θέσει το θέμα στην Unasur, έναν οργανισμό ο οποίος έχει αποφανθεί γι αυτό, όπως ακριβώς και η CELAC.

Tέλος, υπογράμμισε ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ στην Κολομβία, έχει να κάνει επίσης και με το το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, αιώνιος σύμμαχος αυτού του οργανισμού, διατηρεί μια αντιπαράθεση με την Ρωσία και την Κίνα, δύο χώρες με ισχυρούς δεσμούς με την Λατινική Αμερική.

Η παρουσία της Ρωσίας και της Κίνας είναι σημαντικότατη στην Λατινική Αμερική, σε κάποιες περιπτώσεις το εμπόριο με την Ρωσία, έχει εκτοπίσει τις ΗΠΑ, αυτοί (ΗΠΑ & ΝΑΤΟ) θα προσπαθήσουν να το σταματήσουν αυτό”, τόνισε ο Ροντόν.