Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

H CEPAL προβλέπει ένα δύσκολο 2017 για την Λατινική Αμερική και την Καραϊβική



Η Εκτελεστική Γραμματέας της Οικονομικής Επιτροπής για την Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (CEPAL) του ΟΗΕ, Αλίσια Μπάρσενα, προβλέπει μια σύνθεση εικόνα για τις οικονομίες των χωρών της Λατινικής Αμερικής για το έτος 2017, αν και εξέφρασε την ικανοποίησή της για την συνεχιζόμενη υποτονική οικονομική ανάπτυξη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ειδησεογραφικού πρακτορείου Prensa Latina, είπε ότι αναμένεται αύξηση των επιτοκίων από την βορειοαμερικάνικη Κεντρική Τράπεζα (FED) και άνοδος των τιμών των πρώτων υλών.

Παραδέχτηκε ότι όλος ο κόσμος έχει προσδοκίες σε σχέση με τη στάση των ΗΠΑ, ιδιαίτερα μπροστά στην ανάληψη της εξουσίας στις 20 του προσεχούς Γενάρη από τον εκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο των προστατευτικών ρευμάτων που σχεδιάζει η Ευρώπη.

Όπως και να έχει, θα πρέπει να περιμένουμε. Κανείς δεν έχει μια γυάλινη σφαίρα, για να γνωρίζει τι θα συμβεί από τις 20 Ιανουαρίου. Έχουμε ήδη κάποιες ιδέες, αλλά δεν μεταφράζονται σε κάτι συγκεκριμένο αυτή τη στιγμή”, επεσήμανε και συνέχισε: “Ναι, υπάρχουν κίνδυνοι να πάμε προς τον προστατευτισμό καθώς και σε μεγαλύτερο εθνικισμό σε ορισμένες χώρες, αν και δεν υπάρχουν βεβαιότητες ότι μπορεί να οδηγήσουν σε κάτι πολύ πολύ αρνητικό.

Για παράδειγμα. Το BREXIT, δεν είχε πολλές συνέπειες όπως αρχικά θα περίμενε κανείς. Οι ΗΠΑ είναι άλλη υπόθεση, είναι ένας αρκετά σημαντικός γείτονας, ειδικά για το Μεξικό και γενικότερα για την Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, είπε.

Ωστόσο, σημείωσε ότι οι μεγάλες βορειοαμερικάνικες επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να κάνουν επενδύσεις στο Μεξικό, όσο αφορά όμως τα εμβάσματα δεν είναι καθαρό αν θα πληρώσουν περισσότερους φόρους, γι αυτό είναι απαραίτητο να δούμε αυτά τα ζητήματα με προσοχή.

Σε άλλη ερώτηση του Prensa Latina για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, η ανώτερη εκπρόσωπος της CEPAL επεσήμανε ότι ο οργανισμός που εκπροσωπεί, η Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ, αναρωτιούνται για την παγκοσμιοποίηση.

Υπάρχει μια συνειδητοποίηση – σημείωσε – ότι η παγκοσμιοποίηση δεν πρέπει να πάει μονόπλευρα για να μην οξύνει την ανισότητα, μια ανησυχία που εκφράστηκε πρόσφατα από τον επόμενο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν ανησυχίες για αυτό που συμβαίνει στην ευρωπαϊκή τράπεζα, αυτό που συνέβη στην Ιταλία (οπισθοχώρηση των μεταρρυθμίσεων που υποχρέωσε σε παραίτηση τον πρωθυπουργό) και ένα ανησυχητικό σενάριο για τις προσεχείς εκλογές στην Γαλλία.

Ωστόσο, υπάρχουν ενθαρρυντικά και ελπιδοφόρα σημάδια με την Κίνα, τα οποία κατά την πρόσφατη επίσκεψη εδώ του Προέδρου Xi Jinping, διατήρησαν την υπόσχεση και το στοίχημα για την Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Στις προβλέψεις του για την οικονομία της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αναμένει για το 2017 μια μικρή ανάπτυξη στην περιοχή της τάξης του 1,3%, μετά από δύο συνεχόμενα έτη ύφεσης.

Σύμφωνα με την ανάλυση της CEPAL, τις καλύτερες επιδόσεις την χρονιά που πέρασε είχαν οι οικονομίες της Δομινικανής Δημοκρατίας (6,4% με πρόβλεψη για 6,2% το 2017), ο Παναμάς (5,2% με πρόβλεψη για 5,9% το 2017) και η Νικαράγουα (με 4,8% και πρόβλεψη για 4,7% για το 2017).

Καλές επιδόσεις και προβλέψεις καταγράφουν επίσης η Κόστα Ρίκα (4,1% και 3,9% το 2017), η Βολιβία και η Παραγουάη (4% και 3,8% το 2017) και το Περού (3,9% και 4% το 2017).

Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής. Η Λατινική Αμερική και η Καραιβική θα επιστρέψουν ελαφρώς στην ανάπτυξη. Χωρίς όμως σαφείς κινητήρες για να την προωθούν”, δήλωσε η Μπάρσενα.